
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos
2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
Makaron
Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek. Natkę pietruszki siekamy i odrobinę dodajemy do mozzarelli.
Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki. Danie dekorujemy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Komentarze (50)
1075 dni temu
A piekarnik nagrzewamy... Żeby było cieplej w kuchni...?;)
odpowiedz
1072 dni temu
Można, ale lepiej nie ;) Dziękujemy za komentarz. Coś się przyplątało z innego przepisu, ale już to odplątaliśmy! :)
1396 dni temu
Pychotka Uwielbiamy z mężem
odpowiedz
1667 dni temu
Najlepszy makaron na świecie 😊
odpowiedz
1666 dni temu
❤️
2090 dni temu
Bardzo dobre i syte ;)
odpowiedz
2348 dni temu
Bardzo dobry przepis. Polecam.
odpowiedz
2474 dni temu
Zrobiłam i wyszło mega!! Polecam serdecznie. Masło dodane do sosu to był strzal w 10, nie mówiąc juz o pomidorkach w miodzie.
odpowiedz
2616 dni temu
pyszne, a najlepsze pomidorki :) Ryba
odpowiedz
2812 dni temu
Wyszło wyśmienite! Jednakże nie zgodzę się, że przygotowanie to 30 minut, miałam z tym daniem zdecydowanie więcej pracy... W każdym razie było warto.
odpowiedz
2924 dni temu
Danie super! Smaczne, aksamitne i szybkie. Zjadlam z przyjemnoscia. Danie zaserwowalam tez mojemu 15 miesiecznemu synkowi i zajadal sie az milo patrzec. Polecam :)
odpowiedz
3013 dni temu
Jo zech to zrobił bardzo dobre
odpowiedz
3031 dni temu
bombowe
odpowiedz
3038 dni temu
Pyszne:)
odpowiedz
3136 dni temu
To danie wraca do mnie co jakiś czas, uwielbiamy je. Podaję gościom i do tej pory każdy pyta o przepis, bo koniecznie chce jeszcze!
odpowiedz
3197 dni temu
danie oceniam na 4. smaczne ale bez szału.
odpowiedz
3374 dni temu
Przepyszne...chociaż zamieniłam oliwki zielone na czarne ;)
odpowiedz
3496 dni temu
Przepyszne! :)
odpowiedz
3572 dni temu
penne palce lizać ;) polecam
odpowiedz
3572 dni temu
Muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Nie dodawaliśmy jednak wody do gotowania (za to gotowane było pod przykryciem) i daliśmy połowę proponpwanego masła. 70 gramów to jednak za dużo.
odpowiedz
3576 dni temu
Danie super. Robię je od grudnia, mniej więcej co drugi tydzień. Zrezygnowałam z oliwek, a zamiast skórki z cytryny dodaję skórkę z pomarańczy, która bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam i polecam ;)
odpowiedz
3592 dni temu
Drogi gościu, z dekoracji oliwą można oczywiście zrezygnować. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze są przewodnikiem smaku i ten dodatek oliwy wspaniale podkreśla smak całego dania :)
odpowiedz
3595 dni temu
Ale ta oliwa jeszcze na wierzch to mnie odstrasza co do zjedzenia dania.
odpowiedz
3639 dni temu
Genialne danie! Bardzo przyjemnie się Pana słucha, aż chce się gotować;)
odpowiedz
3689 dni temu
PRZEPYSZNE co jakiś czas wracam do tego dania
odpowiedz
3718 dni temu
Już któryś raz robię bo danie jest bardzo proste a jakie smaczne nawet zabawa z pieczeniem pomidorków koktajlowych ma sens bo są przepyszne. Polecam nawet osobom, które nie lubią tuńczyka.
odpowiedz
3723 dni temu
Nie rozumiem tylu komentarzy tak zachwyconych potrawa....ja osobiscie ocenilabym ja na 4
odpowiedz
3745 dni temu
Wyśmienite danie! Robiłam je już kilkakrotnie,na stałe zagościło na naszym stole. Robiłam je nawet bez makaronu z dużą ilością tuńczyka. Pomidorki-pierwszorzędne,świetnie pasują ze swoją słodyczą do ostrawego sosu. Polecam!
odpowiedz
3760 dni temu
Beata żle coś zrobiłaś, bo u nas to danie wyszło mistrzowsko
odpowiedz
3764 dni temu
Zabrałam się z zapałem do przygotowania, ale niestety danie mnie zawiodło :( Sam sos dla mnie niezbyt smaczny (jakby zbyt kwaskowy), po dodaniu na końcu mozzarelli, tuńczyka, pietruszki i oliwki danie jest smaczniejsze, ale i tak spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego.
odpowiedz
3770 dni temu
bardzo pyszne danie naprawdę polecam a kuchnia pana Okrasy wyśmienita :))))
odpowiedz
3786 dni temu
Pyszne i efektowne danie!
odpowiedz
3792 dni temu
Naprawdę pyszne, idealna kompozycja smaków. Mój mąż był pod wrażeniem :)
odpowiedz
3803 dni temu
Jedno z moich ulubionych dań! Połączenie makaronu, mozzarelli i tuńczyka wyśmienite!!!
odpowiedz
3854 dni temu
przepis świetny, a makaron przepyszny :)
odpowiedz
3861 dni temu
Pyszne, naprawdę polecam a i przygotowanie bardzo proste!!! Pozdrawiam
odpowiedz
3864 dni temu
Ciekawe połączenie słodkiego i ostrego. Na pewno zrobię jeszcze raz
odpowiedz
3867 dni temu
uwielbiam to danie, robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje
odpowiedz
3869 dni temu
Połączenie tych wszystkich smaków było bardzo dobrym pomysłem.Polecamw wszystkim te wyśmienite danie.
odpowiedz
3903 dni temu
Pod niewyszukaną nazwą kryje się bogata w ciekawe smaki potrawa. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Połączenie ciepłych miodowo-czosnkowych akcentów z mozzarellą jako dodatków bardzo na plus. Robiłam już 2-krotnie. Jedyna modyfikacja jaką sugeruję, to dodanie 1/3 papryczki, mam wrażenie że taka ilość daje wystarczającą ostrość i lepiej się tu sprawdza. Pozdrawiam i smacznego!
odpowiedz
3914 dni temu
Super jedzonko , niby proste ,ale trick z pomidorkami glazurowanymi - SUPER!!!! Moja druga połowa była oczarowana sposobem podanie ... Powrót zimy więc następna będzie chyba zupka krem z marchwi Pascala Naprawdę szacun dla obu Panów- sporo można się nauczyć po obejrzeniu video - wkręca mnie to coraz bardziej - he he !!!
odpowiedz
3917 dni temu
Pyszne danie!!!! Na razie moje ulubione z lidlowej kuchni. Ale sukces tkwi w szczegółach, robiłam wszystko dokładnie wg przepisu, to ważne z tymi pomidorkami, bo to połowa efektu!
odpowiedz
3917 dni temu
Rewelacja , polecam wszystkim. Smakuje dzieciom i dorosłym . Inwazja smaków.
odpowiedz
3923 dni temu
Ten przepis średnio przypadł mi do gustu, nie wiem coś mi tu nie smakowało Nie było złe ale chyba nie moje smaki Bedę próbować dalej z innymi przepisami ;)
odpowiedz
3932 dni temu
Zrobiłam wczoraj i wyszło świetne. Smakowało wszystkim domownikom. Wrażenie zrobił na nich dodatkowo sposób podania :)
odpowiedz
3941 dni temu
jedno z ulubionych dań ! nie wiem co z nim jest takiego ale mogę jeść je codziennie :) również, osoba która nie przepada za tuńczykiem zjadła potrawę ze smakiem. Tak jak jeden z gości , również nie miksowałam sosu, ale i tak jest pyszny:)
odpowiedz
3942 dni temu
Rewelacyjne danie, uwielbiam makarony tak więc długo się nie zastanawiałem czy to zrobić. Robiłem już 2x. Zdecydowanie dać pół kostki masła, czuć lepiej "delikatność" i na pewno nie dawać dwóch papryczek. Spróbowałem z dwoma i po prostu za ostre. I też nie miksowałem, za dużo zabawy, a wolę kawałki pomidorków widzieć.
odpowiedz
3946 dni temu
Wyszło smaczne ale bardzo pikantne.... chociaż dałam tylko pół papryczki....?
odpowiedz
3949 dni temu
WOW proste składniki a taki efekt - nie chciało mi się bawić z pomidorkami więc je pominęłam a wyszło tak smaczne że nawet mąż który nie cierpi tuńczyka zjadł i pochwalił. Bardzo dobre i szybkie danie, ja tylko uprzedzona innym przepisem masła dałam małą kosteczkę ok 1/4 tego co jest podane w przepisie ach i nie miksowałam sosu - taki z kawałkami pomidorów miał więcej uroku ;) Poczęstowana Koleżanka też bardzo chwaliła to danie.
odpowiedz
3950 dni temu
Wszystko bylo by w porzadku gdyby rowniez w przepisach byla podawana temperatura oraz czas dla piekarnikow b/term.Duze ulatwienie dla poczatkujacych:-).Pozdrawiam.
odpowiedz
zobacz wszystkie