Kuchnia włoska - Wrapy - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Wrapy

wróć do Fast Food

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Kanapki w nietypowym kształcie, skomponowane z niecodziennych składników – tak właśnie na pierwszy rzut oka można postrzegać wrapy, czyli zwinięte w rulon i wypełnione farszem tortille, podzielone na mniejsze części. Są wyśmienitą przekąską między posiłkami, ale mogą też być podstawą szybkiego śniadania czy dania głównego. Wszystko zależy od waszego apetytu, a ten z pewnością wzrośnie, gdy sprawdzicie przepisy na wrapy w Kuchni Lidla.

Wrapy – przepisy Kuchni Lidla na każdą porę dnia

Przepisy na wrapy przydadzą Ci się podczas niejednej okazji. Są one ciekawym pomysłem na szybkie, a przede wszystkim smakowite danie, które można serwować o różnych porach dnia. Sycący wrap to świetna propozycja na lunch, zwłaszcza gdy masz niewiele czasu na przygotowanie posiłku. Sprawdzi się też jako niebanalne drugie danie. Możesz też potraktować domowe wrapy jako przekąskę podczas imprezy na świeżym powietrzu czy pikniku. Postaraj się wówczas przygotować różne rodzaje farszu – na przykład z kurczakiem, warzywami, sałatą i sosami, aby stworzyć wyjątkowy posiłek. Następnie wystarczy pokroić wrapy na małe kawałki, aby stały się łatwiejsze do zjedzenia na raz. Co więcej, przepisy na wrapy mogą okazać się przydatne podczas komponowania kolacji. Zwłaszcza, że lekkie przekąski (idealne do zjedzenia wieczorem) również znalazły się w naszej obszernej kolekcji przepisów! Jeśli masz ochotę na doskonałe wrapy, mamy dla Ciebie sporo propozycji, które bez wątpienia zachęcą Cię do kuchennych podbojów.

Wrapy domowe – klasyczne i orientalne

Łatwo zorientować się, że przepisy na wrapy kuszą różnorodnością! Wśród nich ważną grupę zajmują proste propozycje ze składnikami, które zapewne masz już w swojej kuchni. Do nich z pewnością należą kanapkowe wrapy z warzywami będące wspaniałą alternatywą dla kanapek składających się z klasycznego pieczywa. Dzięki nim na dobre przegonisz nudę ze swojej kuchni oraz wzbogacisz dietę o świeże warzywa. Składniki wchodzące w ich skład to m.in. ogórek, zielona papryka, marchew czy sałata rzymska. Nic niezwykłego, lecz tworzą one urzekającą całość!

Ale wrapy domowe mają też inną odsłonę. Udowadniamy, że w domowym zaciszu możesz przyrządzić nawet prawdziwie orientalne dania! Wśród naszych przepisów znajdziesz m.in. orientalne wrapy z sałatką z kurczaka według pomysłu Karola Okrasy! To lżejsza odmiana dobrze znanej przekąski zwykle dostępnej w restauracjach specjalizujących się w azjatyckiej specjałach. Esencja tego wyjątkowego przepisu to sos bazujący na sosach sojowym i rybnym, oleju sezamowym, limonce oraz miodzie. Ponadto kiedy mowa o orientalnych inspiracjach, nie sposób nie wspomnieć o krewetkach. To jeden z czołowych składników dalekowschodniej kuchni! Właśnie dlatego wśród naszych propozycji pojawiają się wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym, które fantastycznie podkreśla smak pozostałych składników. To idealny pomysł na nietypowy obiad lub kolację. Dajemy również słowo, że ta orientalna potrawa spodoba się Twoim gościom podczas każdego przyjęcia.

Sprawdź nasze przepisy na wrapy wegańskie!

Wyżej przywołaliśmy smakowite przepisy na wrapy z mięsem oraz owocami morza. Ale przecież wrapy wyśmienicie smakują również w wydaniu bezmięsnym. Zaskakują wielością składników oraz kolorami, które zachęcają do natychmiastowego rozpoczęcia uczty! Kinga Paruzel proponuje Ci m.in. przepis na wrapy w zaskakująco barwnym wydaniu! Fioletowe wegańskie wrapy to doskonały sposób na pożegnanie nudy na talerzu. Za ich oryginalny kolor odpowiada czerwona kapusta. Z kolei w ich wnętrzu ma znaleźć się awokado, marchew, ogórek, sałata rzymska oraz żółta papryka, a wszystko to z dodatkiem pasty z białej fasoli. Zapewniamy, że to danie, po którym długo nie zgłodniejesz! Przygotowaliśmy również coś dla miłośników lekkich posiłków. Wrapy z sałaty z tofu w przeciwieństwie do większości klasyczny przepisów nie zawierają tortilli. Zastępuje je sałata! Główną rolę odgrywa tu wnętrze wrapów, czyli marynowane tofu, kiełki fasoli mung oraz orzechy arachidowe. Na tym jednak nie koniec, bo mamy też inny wyjątkowy przepis dla wegetarian. Wrap z placuszkami z komosy ryżowej według pomysłu Kingi Paruzel zawiera pyszne placuszki, tortillę oraz sałatkę z kiszonych buraków. Wszystko to tworzy bardzo udane, sycące połączenie.

Wrapy na zimno – uniwersalna przekąska

Wrapy na zimno to przekąska, po którą możesz sięgnąć w dowolnej chwili. Na dodatek w większości przypadków takie wrapy zaskakują prostotą przygotowania. Co więcej, zazwyczaj możesz je zrobić dzień wcześniej, po czym umieścić w lodówce, aby zaczekały do momentu podania. Są one również znacznie ciekawsze od klasycznych kanapek czy koreczków, a przy tym równie wygodne w spożyciu. Jakby tego było mało, właściwie każdy wrap na zimno można podać w towarzystwie rozmaitych sosów. A te jeszcze bardziej urozmaicają ich smak. W wielu przepisach znajdziesz konkretną propozycję podania, ale niektóre rozwiązania okazują się po prostu uniwersalne. Oto kilka znakomitych sosów, które niemal zawsze okazują się strzałem w dziesiątkę. O czym mowa?

  • Niezawodny klasyk, który świetnie komponuje się z wieloma rodzajami wrapów to oczywiście sos czosnkowy. Szczególnie dobrze pasuje do wrapów z kurczakiem i sałatą. Jego zrobienie wymaga od Ciebie minimum zaangażowania – po prostu wymieszaj majonez, jogurt grecki, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. To wszystko!
  • A może sos ranczerski? Jego kremowa konsystencja i pikantny smak wyśmienicie dopełnią smak nawet najprostszych kompozycji, zwłaszcza tych z kurczakiem, warzywami i serem. Z łatwością zrobisz samodzielnie, łącząc majonez, jogurt, kwaśną śmietanę, koperek, cebulę i przyprawy.
  • Mamy także dobrą wiadomość dla miłośników smaku barbecue – sos o tej samej nazwie jest doskonałym dodatkiem do wrapów z grillowanym mięsem (z kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną). Możesz użyć gotowego sosu barbecue lub przygotować własny. Wystarczy, że wymieszasz ketchup, musztardę, miód, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
  • Świeżość do posiłku z wrapem w roli głównej wniesie sos tzatziki. Ten wyrazisty dip na bazie jogurtu greckiego, ogórka, czosnku i świeżej mięty pasuje do wrapów z grillowanym mięsem, jak również do tych z warzywami. Na pewno okaże się właściwym dopełnieniem letniego obiadu, szczególnie podczas grilla. Sos tzatziki perfekcyjnie wpisuje się w wakacyjną atmosferę i zapewnia wspaniałe orzeźwienie.
  • Częsty dodatek do wrapów to hummus, czyli pasta z ciecierzycy z tahini. Stosuje się go jako sos lub wypełnienie we wrapach. Hummus słynie z bogatego smaku oraz aksamitnej konsystencji, które dobrze współgrają z warzywami, sałatą i grillowanym mięsem.

Jak zrobić wrapy z tortilli i nie tylko?

W większości przypadków to banalnie proste! Wobec tego, jak zawijać wrapy? Na początek przygotuj wszystkie składniki, które chcesz umieścić we wrapie. Upewnij się, że są one dokładnie pokrojone i gotowe do użycia. Masz wszystko pod ręką? Zatem do dzieła!

  1. Połóż przed sobą placek tortilli na płaskiej powierzchni. Umieść składniki na środku placka, zachowując trochę miejsca na górnej i dolnej krawędzi.
  2. Następnie zacznij zawijanie od dolnej krawędzi placka. Podnieś dolną krawędź i delikatnie owiń nią składniki, jednocześnie dociskając je do środka.
  3. Jednocześnie zawijaj boki placka tortilli w kierunku środka. Złap prawy bok i delikatnie przyciśnij go do środka nad składnikami, a następnie zrób to samo z lewym bokiem. Możesz lekko docisnąć brzegi, aby jeszcze lepiej zabezpieczyć składniki.
  4. Kontynuuj zawijanie od dolnej krawędzi placka tortilli w górę, jednocześnie trzymając boki zawinięte. Cały czas staraj się utrzymać składniki w środku!
  5. Zwijaj wrapy możliwie najciaśniej, aby nie rozpadały się podczas jedzenia.
  6. Kiedy dotrzesz do górnej krawędzi placka tortilli, delikatnie dociskaj ją, aby dokładnie zamknąć wrapa.
  7. Możesz użyć niewielkiej ilości sosu, pasty lub majonezu, żeby dokładnie skleić krawędzie.
  8. Jeśli chcesz, pokrój wrapa na pół lub na skos, aby ułatwić sobie jedzenie i uwidocznić jego atrakcyjne wnętrze.

Jak widać, instrukcja dotycząca tego, jak zrobić wrapy, ma kilka punktów, jednak wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana. W praktyce okazuje się to naprawdę proste! Pierwsze próby mogą nie być do końca udane, ale praktyka czyni mistrza. Warto pamiętać, by nie przesadzać z ilością dodatków, inaczej wrapa może nie udać się zwinąć bądź tortilla będzie się rozrywać.

Większość przepisów zakłada przyrządzenie wrapów w tortilli. Ale to tylko jedna z możliwości, z której możesz skorzystać. Liście sałaty, np. masłowej lub rzymskiej, to ciekawa alternatywa dla tortilli. Możesz użyć dużych liści, aby owijać farsz i stworzyć zdrowszą wersję wrapów. Cóż, wiesz już, jak zrobić wrapy z tortilli i nie tylko. Zapoznaj się także z innymi przepisami z Kuchni Lidla, a na pewno znajdziesz wśród nich mnóstwo inspiracji!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!