Kuchnia włoska - Pizza - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.
Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.
Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!
Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
Pomysły na pizzę
Okrągła i wypełniona po brzegi dodatkami. Taką pizzę znają chyba wszyscy, bo ten popularny włoski przysmak rozpowszechnił się na całym świecie i nie ma sobie równych. Pizzę możemy zjeść w restauracji lub kupić mrożoną, jednak nic nie zastąpi domowej pizzy. Aby zrobić ją samodzielnie, trzeba przede wszystkim wiedzieć, z jakich składników i w jaki sposób przygotować ciasto. Kuchnia Lidla posiada sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Przekonajcie się sami!
Skąd pochodzi i kiedy powstała pizza?
Skąd pochodzi pizza? Początków istnienia pizzy należy doszukiwać się w świecie antycznym, a dokładniej w tradycji rzymskiej oraz greckiej. W czasach starożytnych wypiekano płaskie placki z mąki i wody, którym żywili się wojacy i niższe warstwy społeczne. Gdzie dokładnie powstała pizza? Za miejsce narodzin pizzy uważa się dziś Neapol i poniekąd jest to prawda — Neapolis było portem założonym przez Greków, którzy serwowali płaskie placki o nazwie „plaxo”, które mogły stać się inspiracją do powstania dzisiejszej pizzy.
Z czasem placki zyskały kolejny dodatek w postaci drożdży, a te zaczęto wypiekać w miejscowych piekarniach i sklepach. Pizza nie znała sosu pomidorowego jeszcze przez długie lata, dopóki pomidory przywiezione przez Kolumba nie stały się nieodłączną częścią włoskiej tradycji kulinarnej.
Pizza początkowo przygotowywana była tylko przez biedotę, ale informacje o niej rozprzestrzeniły się także w środowisku wyższych klas, a nawet na królewskich dworach. Wielkim fanem pizzy był król Neapolu i Sycylii Ferdynand I Burbon oraz jego następca, Franciszek I, który wprowadził mistrzów pizzy na sam dwór. To właśnie za jego sprawą kręcenie pizzy stało się prawdziwą sztuką, a pizzaioli stali się równie ważni i uznawani co najlepsi szefowie kuchni.
Skąd wywodzi się dzisiejsza pizza i kiedy powstała? Za prawdziwego twórcę współcześnie znanej pizzy uznaje się dziś Raffaele Esposito, który w 1889 roku przygotował pierwsza margheritę dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. To właśnie połączenie sosu pomidorowego wraz z serem i bazylią zdobyło uznanie na całym świecie, czyniąc z pizzy nieodłączną część dziedzictwa kulturowego Włoch.
Ile pizza ma kalorii?
Zastanawiasz się, ile pizza ma kalorii? Kaloryczność pizzy różni się w zależności od użytych składników, gramatury, a nawet samego ciasta. Gdyby tak porównać ze sobą pizzę margheritę z Chicago z tą neapolitańską, to włoska wersja będzie znacznie mniej kaloryczna od amerykańskiego odpowiednika. Standardowa porcja włoskiej pizzy margherita może mieć od 180 kcal do 250 kcal, z kolei jej amerykańska koleżanka może mieć aż 350 kcal w jednym kawałki pizzy z serem.
Im więcej składników dodasz na pizzę, tym więcej będzie miała kalorii, a te nie zawsze są złe. Jeśli chcesz jeść domową pizzę, zadbaj o odpowiedni stosunek wartości odżywczych tj. białka, węglowodanów i tłuszczu. Wybierz chudą mozzarellę zamiast klasycznej, a tłusty boczek zastąp chudą szynką dojrzewającą — w ten sposób szybko zredukujesz liczbę kalorii na pizzy.
Pizza może być w miarę zdrowa, jeśli tylko użyje się do jej produkcji długodojrzewającego ciasta. Czy pizza jest lekkostrawna? Dojrzewająca ponad dobę pizza z małą ilością drożdży jest lekkostrawna dla żołądka. No, chyba że dodasz do niej boczek, śmietanę i ostry sos.
Czy pizza jest lub może być ciężkostrawna? Ależ oczywiście! Najprostszym przykładem udowadniającym tę tezę jest pizza w stylu deep dish z potężną ilością tłustego sera. Taka ilość sera i tłuszczu zawsze będzie ciężka do strawienia!
Czy pizza jest zdrowa?
Czy pizza jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ pizza pizzy nie równa. Długo dojrzewająca pizza na zakwasie i mące orkiszowej będzie zdrowa, o ile nie doda się do niej niezdrowych składników – smażonego na głębokim tłuszczu mięsa, tłustego sera lub sosu na bazie śmietany. Równie zdrowa może okazać się neapolitańska margherita.
Wpływ na to, czy dana pizza będzie zdrowa, mają składniki użyte do przygotowania ciasta oraz czas jego wyrastania. Im więcej będzie w cieście drożdży, tym mniej przyjazna będzie pizza dla żołądka. Jeśli chcesz przygotować zdrową pizzę, zadbaj o to, aby ciasto było mocno nawodnione z małą ilością drożdży, a czas jego wyrastania był jak najdłuższy. Zależy Ci na pizzy w wersji fit? Postaw na pełnoziarnistą mąkę lub przygotuj dietetyczną wersję pizzy z kalafiora, jogurtu lub twarogu.
Czy pizza to fast food?
Czy pizza to fast food? Odpowiedź na to pytanie rodzi wiele kontrowersji. Pyszny, sycący placek z dodatkiem sera i sosu pomidorowego zaliczany jest do kategorii fast food, chociaż nie do końca słusznie. W kategorii tej znajdują się potrawy, które są łatwo dostępne i szybkie w przygotowaniu, najczęściej dość tłuste. Pizza i owszem — jest łatwo dostępna, bywa także tłusta, ale jej przygotowanie wcale nie jest takie szybkie.
Włoskie ciasto na pizze potrafi wyrastać przez 72 godziny, a dopiero potem wylądować w piecu. Samo wypiekanie pizzy jest szybkie, jednakże cały proces związany z przygotowaniem ciasta powinien być wystarczającym argumentem, do usunięcia jej z kategorii fast food.
Problemów z klasyfikacją mogą narobić także inne rodzaje pizzy, np. te domowe, z dużą ilością drożdży, które przygotowuje się w kilkanaście minut, lub te odgrzewane z mrożonek, które często można kupić w marketach na kawałki. Taka pizza jak najbardziej może zostać zaliczona do kategorii fast foodów.
Ile pizza ma kawałków?
Ile pizza ma kawałków? Liczba kawałków pizzy różni się w zależności od jej wielkości oraz sposobu krojenia. Jak standardowo kroi się pizzę? Zwykle pizze kroi się na 6 trójkątnych kawałków, zaczynając od przepołowienia pizzy na pół i dzielenia jej na coraz mniejsze połowy. Zdarza się także, że w domowych warunkach pizze kroi się na 4 kawałki.
W pizzeriach często można spotkać sposób krojenia na 8 trójkątnych kawałków. Do tego sposobu krojenia wykorzystuje się radełko do pizzy, którym przesuwa się w poprzek po powierzchni ciasta, wykrawając z niego coraz to mniejsze kawałki.
Poza tradycyjnym sposobem krojenia pizzy na trójkąty, zdarza się, że kroi się ją także w kwadraty lub prostokąty (dotyczy to przede wszystkim rzymskiej pizzy taglia o prostokątnym kształcie). Wyjątkiem jest również pizza neapolitańska — tej pizzy nie podaje się pokrojonej.
Jak kroi się pizzę z Neapolu? Pizzę neapolitańską kroi się samemu, zaczynając od wykrawania środka. Na sam koniec odcina się kawałki puchatych rantów, które zjada się z dodatkiem oliwy lub resztek sosu, które spadły na talerz. Niekiedy pizzę tą kroi się na cztery kawałki i składa jak kanapkę.
Pizza – najlepsze przepisy na pyszny włoski przysmak!
Pizza wymaga nie tylko dobrego przepisu, ale też, a może przede wszystkim, zachowania idealnych proporcji składników na ciasto. Na szczęście z Kuchnią Lidla z łatwością przygotujecie ciasto na pizzę, którą możecie później dowolnie udekorować i wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Tradycyjna pizza włoska pełna jest lokalnych składników, co w polskich realiach jest oczywiście trudne do osiągnięcia. Niemniej zawsze możecie pokusić się o przygotowanie pizzy, która smakować będzie jak z pizzerii, a może nawet lepiej! Wiele zależy również od waszych umiejętności kulinarnych. Na początek sięgnijcie po przepis. A ten znajdziecie w Kuchni Lidla w kilku wersjach – tylko spójrzcie:
- pizza ze szparagami i jajkiem
- pizza cztery pory roku
- pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- pizza 4 sery
- pizza al Tonno
- razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- pizza XXL
- minipizza z kabanosami
- minipizze z fetą i oliwkami
Dzięki wskazówkom Kuchni Lidla pizza nie będzie miała już przed wami żadnych tajemnic! Wiedza, jak zrobić ciasto i jak upiec pizzę, przełoży się na pyszny domowy obiad lub kolację.
Przepisy na pizzę fit!
Zastanawiacie się, czy pizza w wersji fit jest możliwa? Owszem! Wystarczy udać się do Kuchni Lidla, gdzie czekają już na was przepisy na pizzę bez drożdży, a wśród nich m.in. 2 sposoby na pizzę – z brokułu i kalafiora. Obie propozycje są jednocześnie przykładem pizzy wegetariańskiej, na którą bez żadnych wyrzutów sumienia mogą skusić się osoby niespożywające mięsa. Jak udowadnia Kuchnia Lidla, pizza może być dietetyczna, jeśli tylko wyeliminujecie z jej składu kilka najbardziej kalorycznych produktów. Mimo wszystko trudno w tym przypadku zrezygnować z mozzarelli czy innego rodzaju sera, który nada temu włoskiemu specjałowi smak i aromat. Pizza bez sera zapewne byłaby mniej kaloryczna, ale tak naprawdę taka pizza nie istnieje!