Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- wałek
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Wodę lekko podgrzej, aby była ciepła (ale nie gorąca).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: TWORZYMY ZACZYN
Do małej miseczki dodaj cukier i rozpuść go w ciepłej wodzie, a potem dodaj drożdże i wymieszaj wszystko dokładnie. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować i powstanie zaczyn.
KROK 2: MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę (280 g) z solą, a potem dodaj oliwę oraz zaczyn z miseczki. Całość wymieszaj.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż na niego wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać. Zagniataj ciasto do środka przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu powinno zacząć robić się elastyczne.
KROK 4: WKŁADAMY CIASTO DO MISKI
Miskę wysmaruj oliwą, a następnie umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką.
KROK 5: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Pozostaw ciasto w miseczce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.
KROK 6: ROZKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Wyciągnij ciasto z miseczki, a potem delikatnie je rozwałkuj na blacie i przełóż na blachę, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Ciasto ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
DODATKI:
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pieczarki umyj, a następnie pokrój w plastry. Karczochy pokrój w na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrój w plastry.
KROK 8: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE.
Ciasto wysmaruj passatą, a następnie połóż na niej kawałki mozzarelli, potem oliwki, karczochy, pieczarki i szynkę.
KROK 9: WKŁADAMY PIZZĘ DO PIECA
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 20 do 25 minut, aż ciasto lekko wyrośnie i stanie się rumiane. Po wypieczeniu pozwól jej chwile wystygnąć, pokrój i przełóż na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Capriciosa – klasyczna włoska pizza
Capriciosa to jedna z najbardziej znanych kompozycji pizzy. W Polsce często mylona jest z pizzą prosciutto e funghi zawierającą szynkę i pieczarki. Oryginalna receptura na capriciosę zawierała znacznie więcej składników takich jak karczochy, oliwki, szynkę gotowaną, pieczarki, czasem także anchois, a nawet jajka i była łudząco podobna do pizzy znanej pod nazwą Quattro Stagioni. Jak powstała receptura na tę niezwykle pyszną i niezwykle różnorodną pizzę?
Historia, jaka kryje się za narodzinami pizzy znanej pod nazwą capriciosa, jest dość tajemnicza. Znane są dwie historie dotyczące jej powstania, które kompletnie się ze sobą nie łączą. Pierwsza z nich mówi, że pizzę tę przygotowano w 1937 roku w lokalu o nazwie La Capricciosa mieszczącego się w Rzymie. To właśnie tam jeden z pizzaiolo postanowił wyczyścić lodówkę z wszystkich zalegających tam produktów i przyrządzić z nich pizzę.
Druga historia, której głównym bohaterem jest pizza capriciosa, mówi o tym, że za jej powstanie odpowiedzialne są dwie siostry prowadzące małą pizzerię w Neapolu latach 30. XX wieku. Siostry chciały stworzyć kompozycję idealną i różnorodną, która zachwycała by gości z całego świata. Pizzę swojego autorstwa nazwały od włoskiego słowa „capriccio” oznaczającego kaprys lub zachciankę. Nazwa ta doskonale odzwierciedlała charakter pizzy, na której znaleźć można było wiele interesujących smaków.
Smak capriciosy bardzo szybko podbił serca Włochów, a z czasem rozprzestrzenił się także na całą Europę i resztę świata. Obecnie w prawie każdej pizzerii można spotkać pozycję z dodatkiem pieczarek i szynki oraz innych dodatków, których aktualnie kuchnia ma za dużo, najczęściej jednak występuje ona w uproszczonej wersji zawierającej tylko grzyby i szynkę.
Pizza Capriciosa – sprawdzony przepis
Pizza capriciosa z naszego przepisu to sposób na udany obiad lub kolację dla całej rodziny. Żeby przyrządzić idealną włoską pizzę w domowych warunkach nie potrzeba specjalnego sprzętu ani wybitnych umiejętności kulinarnych — wystarczą dobre składniki oraz czas, który potrzebny jest na wyrośnięcie ciasta.
Włosi kochają jedzenie, które jest świeże i regionalne. Sekretem kuchni z półwyspu Apenińskiego jest prostota i miłość do wysokiej jakości składników, którą przemycają do każdego przygotowanego dania (także pizzy). Jeśli chcesz, aby Twoja capriciosa z naszego przepisu smakowała równie dobrze, co jej włoska koleżanka, wybierz składniki wysokiej jakości. W Lidlu znajdziesz wiele włoskich produktów, dzięki którym Twoja pizza stanie się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej!
Poza dobrymi pomidorami, tudzież passatą, kremową mozzarellą i innymi świeżymi dodatkami, kluczowe w przygotowywaniu pizzy jest wyrastanie ciasta. Jeśli pozwolisz ciastu spokojnie wyrastać przez kilka godzin, Twoja pizza stanie się jeszcze pyszniejsza i mniej kaloryczna. Brakuje Ci czasu? Nic nie szkodzi! Czas przeznaczony na wyrastanie, który znajdziesz w naszym przepisie na pizze capriciosa, spokojnie wystarczy do osiągnięcia smacznej pizzy.
Pizza capriciosa powstała po to, by cieszyć swoim smakiem i wyczyścić lodówkę z niepotrzebnej zawartości dlatego, jeśli masz ochotę, możesz dodać do niej swoje ulubione składniki np. suszone pomidory, kukurydzę czy paprykę. Zrób przegląd swojej lodówki i przygotuj własną wersję tej pysznej, włoskiej pizzy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)