Calzone
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • dużą miskę
  • małą miskę
  • wałek
  • deskę do krojenia
  • nóż
  • blachę do pieczenia (może być także kamień do pizzy)
  • praskę do czosnku

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Podgrzej wodę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do dużej miski wsyp sól, drożdże (wybierz te suche) i mąkę, a następnie dodaj wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i zacznij wyrabiać. Proces powinien trwać ok. 5 minut.

KROK 2: DODAJEMY OLIWĘ

Gdy ciasto zacznie robić się bardziej elastyczne i gładkie, dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, a potem odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5 godziny.

NADZIENIE:

KROK 1: DODAJEMY SKŁADNIKI

Do małej miseczki dodaj ricottę. Na desce pokrój mozzarellę w drobną kostkę i także dodaj ją do miseczki. Dodaj także oliwę i salami. Wymieszaj.

KROK 2: DODAJEMY PASSATĘ

Do miseczki wlej passatę i przypraw ją. Czosnek obierz i  przeciśnij przez praskę prosto do miseczki. Całość wymieszaj i odłóż na bok.

KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 20 cm (możesz pomóc sobie nożem).

KROK 4: NADZIEWAMY CIASTO

W środku każdego okręgu ułóż porcję nadzienia, pozostawiając wolne brzegi. Na każdym placku powinno znaleźć się ok. 95 g nadzienia.

KROK 5: FORMUJEMY CALZONE

Złóż okrąg na pół, tak aby utworzyć kształt półksiężyca. Zalep także brzegi, by nadzienie nie wypłynęło ze środka.

KROK 6: PIECZEMY CALZONE

Umieść po 2 calzone na blaszce lub kamieniu i wsadź do pieca. Calzone powinno piec się przez 15 minut. Powtórz czynność z drugą partią calzone.

KROK 7: SERWUJEMY CALZONE

Przełóż porcje na talerze i podaj bliskim z dodatkiem oliwy z oliwek lub ulubionego sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Calzone

Calzone to pieróg i pizza połączone w jedno aromatyczne danie, którego historia sięga czasów starożytnych. Pierwotnie calzone było bardziej praktycznym sposobem na zapakowanie dodatków do wnętrza ciasta od pizzy, by łatwiej było je ze sobą zabrać do pracy w polu. Ciasto zawinięte w pieróg nosi nazwę calzone, która pochodzi od włoskiego słowa „calzoni” oznaczającego nogawkę od spodni lub pończochę. Początkowo jedzenie to było znane tylko wśród klasy niższej, ale wraz z rosnącą popularnością pizzy Margherita zaczęło być rozpoznawalne, szczególnie w regionie Apulii.

Pierwotnie do calzone trafiało wszystko to, co było jadalne i tanie — mięso, warzywa, sery i inne składniki. Mieszankę składników przykrywało się ciastem, a potem wypiekało lub smażyło w głębokim tłuszczu. Tak przygotowany pieróg był podawany na ciepło, jak i na zimno z różnymi sosami oraz oliwą. Dziś calzone jest równie popularne co pizza i można je spotkać zarówno w restauracjach, jak i sprzedawane na ulicach.

Przepis na ciasto na calzone nie różni się zbyt od receptury na klasyczną, włoską focaccię — do jego przygotowania potrzebna jest dobra mąka, woda, sól, oliwa, drożdże i odrobina miłości  (tego elementu nie może zabraknąć w żadnym z włoskich dań). Ciasto do calzone tak jak focaccia lub pizza musi wyrosnąć, dzięki czemu nabiera wyjątkowego smaku. Bardzo ważny jest także dobór odpowiedniego rodzaju mąki — musi być ona drobno mielona i czysta (z zerową ilością popiołu). Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić calzone? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci triki, które pozwolą Ci udoskonalić przepis na swoją pizzę calzone.

Jak zrobić calzone?

Co to jest calzone? Tradycyjne calzone to nic innego, jak zawijane i nadziewane ciasto na focaccię, które przygotowuje się podobnie do pizzy. To, jak zrobić calzone nie jest ani trudne ani wymagające, jednak potrzebny jest tu czas oraz cierpliwość. Domowe calzone potrzebuje co najmniej godzinnego odpoczynku, po to, aby wyrosnąć i nabrać smaku.

Co zrobić, by calzone smakowało jeszcze lepiej? Kluczowym elementem w procesie przygotowywania tego dania są składniki — jak w każdym włoskim, minimalistycznym daniu powinny być najlepszej jakości. Wybierając się na zakupy, postaw na jakość i oryginalność składników — wsadź do koszyka w Lidlu włoską oliwę extra virgin, mąkę typu 00, najlepsze pomidory lub passatę, mozzarellę z oznaczeniem DOP i salami suszone we włoskich wędzarniach. Uwierz nam, że jakość tych produktów będzie wyczuwalna w każdym kęsie Twojego pieroga.

Kolejnym ważnym elementem w procesie przygotowywania calzone jest zachowanie odpowiednich proporcji w cieście. Ciasto na calzone powinno mieć stosunkowo wysoki poziom nawodnienia — inaczej stanie się bardzo twarde i praktycznie niemożliwe do przegryzienia zębami. Zachowanie poprawnych proporcji pomiędzy mąką i wodą pozwala uzyskać gładkie i elastyczne ciasto, które po wypieczeniu jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Jeśli już o proporcjach mowa — kwestia ta tyczy się także konkretnej zawartości oliwy oraz soli. We wszystkich wypiekach w stylu pizzy najlepiej jest trzymać się proporcji, które mówią, że masa soli powinna odpowiadać 2% masy całkowitej ciasta (tj. wody i mąki). Tak przygotowane ciasto będzie miało idealny smak i nigdy nie będzie przesolone. Ilość oliwy powinna być podobna, ale tutaj można pozwolić sobie na większe odstępstwa od normy. Pamiętaj jednak, że calzone z większą ilością tłuszczu będzie miało znacznie więcej kcal. Jeśli jesteś na diecie redukującej, postaraj się zachować takie same proporcje co w przypadku soli.

Z czego można przygotować farsze do calzone? Dosłownie ze wszystkiego! W przepisie zamieszczonym na początku artykułu znajdziesz tylko kilka składników, które można wykorzystać na farsz do calzone, ale do Twojego pieroga mogą trafić także dowolne warzywa, innego rodzaju ser lub mięso mielone. W niektórych regionach Włoch nadzienie do calzone przygotowuje się z bakłażana i cukinii, w innych popularne są nadzienia z dodatkiem grzybów, a nawet sos boloński.

Jeśli lubisz lekkie potrawy, możesz przyrządzić swoje calzone z pieczonymi warzywami np. brokułem, cukinią i papryką. Masz ochotę przyrządzić calzone z kurczakiem gyros i warzywami? Czemu nie! Skoro mrożona pizza z kebabem jest tak popularna, to domowe calzone z dodatkiem soczystego kurczaka i świeżych warzyw będzie smakować jeszcze lepiej! Wypróbuj różne składniki i znajdź swój sposób na pyszne, domowe calzone!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!