Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Krok 3: Karmelizujemy pora
Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.
Calzone podajemy na plasterkach karmelizowanego pora.
Zobacz podobne
przepisy
Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowany makaron lumaconi
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Francuskie brioche z czekoladą
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Grissini
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Warzywa stir-fry po tajsku
- Kurczak w winie
- Wieniec morelowo-figowy
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Calzone z ricottą
- Pączki w wersji fit
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Najlepszy rosół
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sernik cytrynowy na zimno
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Gofry na dwa sposoby
- Grillowane kebabczety wołowe
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
672 dni temu
4 porcje czyli ile sztuk?
odpowiedz
671 dni temu
Z tego przepisu powinno wyjść około 6-8 sztuk calzone. Wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
686 dni temu
jakieś inne mąki nie pszenne można zastosować?
odpowiedz
686 dni temu
Możesz spróbować przygotować ten przepis używając gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
2089 dni temu
czy napój ryżowy można zastąpić sojowym?
odpowiedz
2087 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany.