Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Krok 3: Karmelizujemy pora
Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.
Calzone podajemy na plasterkach karmelizowanego pora.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1055 dni temu
4 porcje czyli ile sztuk?
Odpowiedz
1055 dni temu
Z tego przepisu powinno wyjść około 6-8 sztuk calzone. Wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
1069 dni temu
jakieś inne mąki nie pszenne można zastosować?
Odpowiedz
1069 dni temu
Możesz spróbować przygotować ten przepis używając gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
2472 dni temu
czy napój ryżowy można zastąpić sojowym?
Odpowiedz
2471 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany.