
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Krok 3: Karmelizujemy pora
Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.
Calzone podajemy na plasterkach karmelizowanego pora.
Zobacz podobne
przepisy
Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Pizza ze szparagami i jajkiem
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Komentarze (6)
358 dni temu
4 porcje czyli ile sztuk?
odpowiedz
357 dni temu
Z tego przepisu powinno wyjść około 6-8 sztuk calzone. Wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
372 dni temu
jakieś inne mąki nie pszenne można zastosować?
odpowiedz
372 dni temu
Możesz spróbować przygotować ten przepis używając gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
1775 dni temu
czy napój ryżowy można zastąpić sojowym?
odpowiedz
1773 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany.
zobacz wszystkie