
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- wałek do ciasta
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.
Krok 3: Karmelizujemy pora
Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.
Calzone podajemy na plasterkach karmelizowanego pora.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1009 dni temu
4 porcje czyli ile sztuk?
Odpowiedz
1008 dni temu
Z tego przepisu powinno wyjść około 6-8 sztuk calzone. Wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
1023 dni temu
jakieś inne mąki nie pszenne można zastosować?
Odpowiedz
1023 dni temu
Możesz spróbować przygotować ten przepis używając gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
2426 dni temu
czy napój ryżowy można zastąpić sojowym?
Odpowiedz
2424 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany.