Ciasto na pizzę z suchych drożdży
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • wałek
  • wagę kuchenną z dokładnością do miligramów

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Wodę pogrzej, aby była ciepła (ale nie gorąca).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SYPKĄ BAZĘ

Do dużej miski wsyp mąkę (ok. 250 g), a następnie dodaj sól i odmierzone na wadze drożdże. Całość wymieszaj.

KROK 2: DODAJEMY CIEKŁE SKŁADNIKI

Do wymieszanych składników dodaj oliwę, a potem zacznij powoli dodawać ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto, aby składniki się ze sobą połączyły.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT

Podsyp blat mąką, a potem wyłóż na niego ciasto z miski. Zacznij wyrabiać ciasto przez ok. 7 minut. W tym czasie powinno zmienić swoją strukturę na gładszą i bardziej elastyczną.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Miskę, którą wcześniej używałeś do mieszania składników, dokładnie umyj i osusz, a następnie wysmaruj oliwą. Włóż do niej ciasto i przykryj ściereczką. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin.

KROK 5: DZIELIMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski, a następnie podziel na 4 mniejsze porcje. Każdą z porcji możesz rozwałkować i upiec na blaszce albo owinąć folią spożywczą i zamrozić na później.

KROK 6: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Jedną porcję ciasta rozwałkuj na cienki, mały placek, a następnie ułóż na blaszce. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

KROK 7: WYKAŃCZAMY PIZZĘ

Przygotowane ciasto możesz polać sosem pomidorowym i wyłożyć ulubionymi składnikami, a następnie włożyć do piekarnika. Całość powinna piec się mniej więcej 20 minut w zależności od wybranych składników.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Szybkie ciasto na pizzę z suchych drożdży

Historia pizzy ma swoje korzenie w czasach starożytności, kiedy to przyrządzano ją w roli prostych placków z dodatkiem przypraw mających nasycić głód najniższej warstwy społecznej. Współcześnie znana pizza ma niewiele wspólnego z jej pierwowzorem, a za jej obecny kształt odpowiada jeden z XVIII-wiecznych pizzaiolo z Neapolu, który przygotował pizzę w kolorach Italii dla Małgorzaty Sabaudzkiej. Placek przyrządzony dla królowej przez wieki uchodził za kulinarne dzieło sztuki, a neapolitańska pizza doczekała się osobnej organizacji podtrzymującej tradycyjny sposób wypiekania tego pysznego, pszennego placka.

Klasyczne ciasto na pizzę dojrzewa przez co najmniej 48 godzin, a dopiero potem jest gotowe do wypiekania w niezwykle wysokiej temperaturze (ponad 400 stopni C). Ciasto na pizzę powstające w restauracjach nie nadaje się jednak na domowe piekarniki, które rozgrzewają się do zdecydowanie niższych temperatur, dlatego też oryginalna receptura na ciasto doczekała się aż tylu wariantów.

Dziś ciasto na pizzę powstaje z różnorodnych składników —  z cukrem, olejem, mąką pełnoziarnistą, twarogiem, a nawet proszkiem do pieczenia. W domowym zaciszu bardzo często korzysta się z przepisu na ciasto na pizzę z suchych drożdży, które są znacznie prostsze w użytkowaniu.

Pizza z suchych drożdży powstaje szybciej, ponieważ drożdże instant zaczynają pracę od razu po połączeniu ich z resztą składników. Przy przygotowywaniu klasycznej pizzy najpierw należy zadbać o to, aby drożdże rozpoczęły swoją pracę, a dopiero potem można przejść do wyrabiania ciasta. Pizza na suchych drożdżach smakuje i wygląda dokładnie tak samo, jednakże trzeba być bardziej ostrożnym w trakcie jej przygotowywania.

Wersja instant jest znacznie mocniejsza od klasycznych drożdży, dlatego ciasto na pizzę z suchych drożdży przygotowywane w domowych warunkach wymaga niesamowitej precyzji w ich dozowaniu. Przyjmuje się, że 7 gramów drożdży instant odpowiada aż 25 gramom świeżych. Przyrządzając ciasto na pizzę z suszonych drożdży w domu, koniecznie zaopatrz się w dokładną miarkę lub wagę kuchenną, która będzie w stanie odmierzyć miligramy.

Jak zrobić ciasto na pizzę z drożdży instant?

Ciasto na pizzę z drożdży instant jest nieco szybsze i prostsze w przygotowaniu od tego, do którego użyte zostały świeże drożdże. Nie trzeba przygotowywać zaczynu, a użyte drożdże aktywują się od razu po połączeniu ich z mąką, wodą i solą. Ciasto na pizzę z drożdżami instant nie potrzebuje także dodatkowego dosładzania, które w klasycznych przepisach znacznie przyspiesza proces aktywacji drożdży.

Jak krok po kroku zrobić ciasto na pizzę, w których drożdże instant grają pierwsze skrzypce? To niezwykle proste! W misce należy połączyć ze sobą wszystkie sypkie składniki, a następnie dodać ciepłą wodę i oliwę, dzięki którym drożdże zaczną swoją pracę. Pizza, do której użyte zostaną drożdże instant, wyrasta dokładnie tak samo długo, jak pizza zrobiona na drożdżach świeżych, jeśli zastosuje się dobry przelicznik. Gdy chcesz, aby Twoja pizza z drożdży instant szybciej wyrosła, możesz pokusić się o dodanie dodatkowych kilku miligramów drożdży. Rób to jednak z głową, inaczej ciasto może zbyt mocno urosnąć i pęknąć jak bańka.

Ciasto na pizzę powinno mieć czas na wyrośnięcie —  im dłużej będzie to trwało, tym lepiej. Przyrządzając pizzę w domowych warunkach, trzeba zadbać o odpowiednie proporcje pomiędzy ilością drożdży, a czasem, którym dysponujemy. Jeśli pizza ma być smaczna, powinna mieć czas na naturalne wyrośnięcie i dojrzewanie. Cierpliwość to cnota, która przydaje się w trakcie przyrządzania pizzy na drożdżach.

Sprawdzony przepis na pizzę z suchych drożdży

Niezwykle istotnym elementem, który często pomija się w przepisach na pizzę z suchych lub świeżych drożdży, jest woda. To właśnie ona odpowiada za odpowiedni stopień nawodnienia ciasta, który przekłada się na czas wypiekania pizzy oraz jej strukturę. Każdy przepis na pizzę, niezależnie od tego, czy zawiera suche drożdże, proszek do pieczenia, czy zakwas, zawiera dodatek wody.

W przepisach na pizzę neapolitańską woda powinna stanowić 55-62% objętości całego ciasta, w pizzy rzymskiej wody używa się nieco mniej. Te proporcje nie obowiązują jednak w przypadku pizzy wypiekanej w domowych warunkach, ponieważ czas jej wypiekania jest znacznie dłuższy. Z kolei wydłużenie czasu pieczenia sprzyja szybszemu wyparowywaniu wody, dlatego też ciasto przyrządzane w domu powinno mieć w sobie od 60 do 70% wody.

Ilość wody z przepisu użytej do przyrządzania ciasta wpływa nie tylko na czas wypiekania pizzy z suchych drożdży, ale również strukturę ciasta. Ciasta z większą zawartością wody są miękkie i puszyste w środku, a te mniej nawodnione są znacznie twardsze i bardziej kruche. Nasz przepis na ciasto do pizzy z suchymi drożdżami pozwoli Ci uzyskać lekko kruche ciasto z zewnątrz z miękkim środkiem, które do złudzenia przypomina ciasto używane do produkcji pizzy w rzymskich pizzeriach, w których podaje się pizzę na kawałki.

Jeśli chcesz, aby Twoja pizza smakowała jak ta z dobrych pizzerii, zadbaj o mąkę dobrej jakości oznaczanej jako „00”, której stopień zanieczyszczenia jest znikomy. Taka mąka nie zawiera popiołu, dlatego też idealnie nadaje się do pieczenia w wysokich temperaturach. Mąka typ „00” ma w sobie także dużo białka, dzięki czemu w cieście szybko powstają wiązania glutenowe potrzebne do stworzenia cienkiej i smacznej pizzy. Wybierając się na zakupy do Lidla, postaw na mąkę z etykietą zawierającą napis „00” lub informację o jej przeznaczeniu (np. mąka do pizzy lub mąka na makaron).

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!