Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
Przygotuj wcześniej:
Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ostudź ją do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją, aby odciekła z nadmiaru wody. Czosnek i szczypiorek bardzo drobno siekamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACUSZKI
W misce mieszamy ugotowaną komosę, czosnek, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, parmezan i sok z cytryny. Cukinię mocno odciskamy z wody i również przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACUSZKI
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je i układamy na talerzu, po czym umieszczamy w lodówce, aby schłodziły się przez minimum 30 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z KISZONYCH BURAKÓW
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy zimną wodą, aby straciła trochę na ostrości. Buraki bardzo drobno kroimy. Cebulę odcedzamy z wody i dokładnie mieszamy w misce z burakami i rukolą.
KROK 5: PODAJEMY WRAPY
Na suchej patelni krótko podgrzewamy tortillę. Następnie przekładamy ją na talerz, wykładamy na nią sałatkę z buraków, placuszki z komosy i serek grani. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)