Łatwe przepisy - Bigos - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!
BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!
Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Bigos – jak zrobić?
Bigos domowy kojarzy się z przepisem przekazywanym z ust do ust przez kolejne pokolenia. Pewnie dlatego każdy z nas bardzo dobrze zna smak bigosu i wie, przynajmniej teoretycznie, jak go zrobić. W praktyce okazuje się jednak często, że aby przyrządzić pyszny bigos, potrzebujemy szczegółowych wskazówek i porad. Powszechnie wiadomo, że bigos to potrawa z mięsa i z kapusty, zarówno świeżej, jak i kiszonej, natomiast pozostałe jego składniki mogą być różne – często ich dobór zależy od tradycji kulinarnych danego regionu. Co ważne, ich rodzaj oraz ilość wpływają na to, ile kalorii ma ostatecznie bigos. Jeśli więc planujecie ugotować bigos w najbliższym czasie, to pamiętajcie, że jego 100-gramowa porcja liczy ok. 112 kalorii. Czym jest jednak kaloryczność bigosu w stosunku do niepowtarzalnego zapachu unoszącego się w całej kuchni?
Bigos – przepisy
Bigos tradycyjny to bigos przyrządzany z kapusty, także z kapusty kiszonej. Taka wersja bigosu, zwanego również staropolskim, jest najpopularniejszą postacią tego dania, podawanego głównie z dodatkiem różnych gatunków mięs. Kuchnia Lidla proponuje na przykład bigos na kaczce z suszonymi śliwkami. Bywa jednak, że bigos przybiera charakter postny, np. wigilijny, i wtedy zamiast mięsa dodaje się inne składniki, które nadają smak całej potrawie. Tym sposobem powstaje bigos z grzybami i suszonymi bądź wędzonymi śliwkami. Tak naprawdę każda okazja jest dobra, żeby nieco zmodyfikować typowy przepis na bigos, o czym przekonuje również Kuchnia Lidla, w której znajdziecie m.in. propozycję bigosu świątecznego na gęsiej piersi. Spróbujcie koniecznie!
Coraz częściej pojawiają się przepisy na dania, które mogą zastąpić bigos, a do ich przygotowania wystarczy wyłącznie słodka kapusta. W ostatnim czasie wzrasta popularność bigosu cygańskiego, który składa się z klopsów, papryki i pieczarek. Spotkacie się też z przepisami na bigos myśliwski z kawałkami dziczyzny albo bigos z cukinii czy z kabaczka.
Bigos bez mięsa
Bigosu mogą więc spróbować również wegetarianie, dla których przewidziano wersję bezmięsną tej potrawy. Najbardziej znaną postacią bigosu jarskiego jest bigos z cukinii – przepis pomija dodatek mięsny. Jeszcze lepszą opcją bigosu bez mięsa jest bigos wegański. Propozycję jego przyrządzenia znajdziecie w Kuchni Lidla: