Romantyczna kolacja - Sznycel - przepisy i pomysły:

Romantyczna kolacja

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Co kraj, to obyczaj. To powiedzenie odnosi się w pewnym stopniu także do potrawy, jaką jest sznycel, czyli po prostu rodzaj kotleta. Każdy region Polski ma bowiem swój własny przepis na przyrządzenie tego dania.

Sznycel – przepis, który zachwyci rodzinę!

Sznycle, które znajdziemy w niejednym przepisie, mogą okazać się zupełnie różnymi daniami, choćby ze względu na gatunek mięsa, z którego można je zrobić. Zazwyczaj mówimy o sznyclach z indyka, na które przepis jest dość uniwersalny. Choć tradycyjne przepisy na sznycel z indyka są oczywiście warte uwagi, to Kuchnia Lidla poleca sznycle np. w wersji azjatyckiej, w postaci indyka z cukinią i grzybami z woka. Taki sposób przyrządzenia sznycla z indyka spotkać można też w przepisach dietetycznych.  Warto również zdecydować się na sznycel wołowy i wieprzowy, na które przepisy znajdziecie poniżej:

Smakosze nie mogą pominąć sznycla cielęcego, będącego numerem jeden wśród przepisów na kotlet cielęcy.

Jak zrobić sznycel?

Dobre pytanie. Jak bowiem zrobić sznycle, aby faktycznie nimi były? Różnorodność kotletów występujących pod tą nazwą jest naprawdę imponująca. Sznycel z kurczaka, z jajkiem, z szynki, a może sznycel wołowy? Sznycel mielony czy może lepiej z bitych plastrów mięsa? I jak właściwie zrobić sznycle mielone? Pytań jest wiele, ale najczęściej dotyczą one jednak sznycla z indyka. Ten przecież może być pieczony, duszony, a w wielu regionach Polski podawany w panierce, w sosie albo z pieczarkami lub z serem. I choć wiadomo, że sznycel z indyka z piekarnika będzie najmniej kaloryczny, to i tak większość z nas zastanawia się przeważnie, jak zrobić sznycle z indyka w sosie lub po prostu jak zrobić dobre sznycle. Obok drobiowych lubimy też sznycle z szynki, których najpopularniejszą wersją jest tzw. sznycel górski. Jak zrobić zatem sznycel wieprzowy, a precyzyjniej sznycel z szynki? To proste. Mięso wystarczy pokroić w poprzek włókien na plastry, rozbić i przyprawić, a następnie oczywiście panierować w jajku, mące i bułce tartej. Na końcu pozostaje smażenie, podobnie jak to czynimy w przypadku sznycla wołowego. Oto i cała filozofia mówiąca, jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki albo wołowy. O wiele trudniej jest przygotować sznycel wiedeński albo ministerski. Jak zrobić sznycel wiedeński? Tak samo jak przyrządza się sznycel cielęcy. Pamiętajmy tylko, że do sznycla po wiedeńsku potrzebna jest wieprzowina.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!