zobacz film Sznycel w panierce  owsianej z sałatką z ziemniaków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, garnek do gotowania na parze, ręcznik papierowy, papier i blachę do pieczenia, folię spożywczą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Sałatka

Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać.
Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki.
Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka.
Następnie siekamy 1/2 pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.

Sos do sałatki

Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z 1/2 cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.

Boczek

Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.

Schab

Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa.
Przygotowujemy panierkę: siekamy 1/2 pęczka natki pietruszki, 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi. 1/2 pozostałej cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.

Jak podawać

Sznycle układamy na talerzach wraz z sałatką. Na sałatce układamy połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • karolina karolina
    594 dni temu
    Świetne danie , gorąco polecam ! :D

    odpowiedz

  • justyś justyś
    880 dni temu
    świetny przepis na sznycle, pyszne :)

    odpowiedz

  • Krish Krish
    1523 dni temu
    Danie łatwe i przyjemne do sporządzenia, bardzo sycące (mała porcja wystarczy, żeby najeść się na kilka dobrych godzin). Ziemniaki przyrządzone w ten sposób są REWELACYJNE, nie rozpadają się, jak mówił Pan Okrasa, w misce, tylko dopiero w ustach! Jedyne przed czym przestrzegam to sok z cytryny. Moja była bardzo soczysta i porządnie ją wycisnęłam, wobec czego sos wyszedł odrobinkę za kwaśny. Oprócz tego - piątka z plusem. Wpisuję na stałe do mojego codziennego menu.

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    1927 dni temu
    Inne spojrzenie na schabowego, bardzo smaczne danie i szybkie. Sznycla podałem z kaszą jęczmienną z sosem wg przepisu na saltimboccę pana Okrasy. Polecam !!!

    odpowiedz

  • wioleta maśko wioleta maśko
    1933 dni temu
    Danie idealne na mały rodziny obiad... cudne danie ;)) palce ....

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1956 dni temu
    Danie przepyszne! Bardzo smakowało wszystkim domownikom ;)

    odpowiedz

  • agata agata
    1959 dni temu
    sałatka pyszna, dzięki sieci lidl aż chce mi się gotować:)

    odpowiedz

  • lukaszb lukaszb
    1962 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1962 dni temu
    Dzieci od soboty, dzień w dzień jedzą w ten sposób przygotowany filet z kurczaka - mówią że jest lepsze niż KFC ;)

    odpowiedz

  • Anaa Anaa
    1966 dni temu
    Sznycle nie podbily moich kubkow smakowych, ale salatka to mistrzostwo swiata! Nigdy nie jadlam lepszej:)

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1967 dni temu
    i jeszcze jedno - nie pamiętam czy to w tym odcinku ale mam takie wrażenie że gdy dochodzi do wyciągania mięsa u p.Okrasy - on go nie myje ale on tego nie robi specjalnie, no widzę że się zbija, śmieje itp i nie myje bo postawił na swoim że nie przyzna że mięso się myje bo nie i już

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1968 dni temu
    bardzo dobre danie nic dodać nic ująć - sałatka pyszna na zimno, a sznycle nawet odgrzewane drugiego dnia były super

    odpowiedz

  • Anaa Anaa
    1968 dni temu
    Sznycle nie podbiły mojego podniebienia, ale sałatka już tak! Nigdy nie jadłam tak pysznej!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1969 dni temu
    Ella, umiejętność szybkiego siekania produktów zależy od dwóch rzeczy: poznania techniki i... ćwiczeń. Technikę można poznać obserwując kucharzy, lub uczestnicząc w jakimś kursie kulinarnym.

    odpowiedz

  • ella ella
    1970 dni temu
    danie genialne jutro niedziela to wyprobuję,Pan to b.jasno tłumaczy i ta szybkość...a gdzie można nauczyć sie tak szybkiego siekania pietruszki?

    odpowiedz

  • Anpi Anpi
    1970 dni temu
    Kozackie, a sam sos w smaku to mistrzostwo świata.

    odpowiedz

  • serene serene
    1973 dni temu
    sałatka pyszna,wchodzi na stałe do mojego menu:)

    odpowiedz

  • kasik kasik
    1974 dni temu
    wyprobowalam i jak dla mnie to totalna porażka sałatka nawet ok ale mieso pozodtawie bez komentarza

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    1974 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-9-Vol-2.html

    odpowiedz

  • Esek20 Esek20
    1974 dni temu
    Zapowiada sie smacznie :)

    odpowiedz

  • Andrzej Jędrzejczak Andrzej Jędrzejczak
    1975 dni temu
    karkówka pyszna warto !

    odpowiedz

  • roza czyzewska roza czyzewska
    1975 dni temu
    wyglada super,trzeba wyprobowac:)

    odpowiedz

  • Allo Allo
    1976 dni temu
    lubię to nioch niocg

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram