
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia. Keczup mieszamy z koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy. Doprawiamy do smaku.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Smarujemy przygotowaną marynatą i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ziemniaki dokładnie czyścimy, większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Pory czyścimy, kroimy na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paski sznycli osączamy, zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.
Smarujemy cienko pozostałym olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na wysmarowanym olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2964 dni temu
Grillowane ziemniaki - tego się nie da nie lubić! :)
Odpowiedz