
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia. Keczup mieszamy z koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy. Doprawiamy do smaku.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Smarujemy przygotowaną marynatą i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ziemniaki dokładnie czyścimy, większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Pory czyścimy, kroimy na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paski sznycli osączamy, zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.
Smarujemy cienko pozostałym olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na wysmarowanym olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Komentarze (1)
2283 dni temu
Grillowane ziemniaki - tego się nie da nie lubić! :)
odpowiedz