Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia. Keczup mieszamy z koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy. Doprawiamy do smaku.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Smarujemy przygotowaną marynatą i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ziemniaki dokładnie czyścimy, większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Pory czyścimy, kroimy na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paski sznycli osączamy, zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.

Smarujemy cienko pozostałym olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na wysmarowanym olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    349 dni temu
    Grillowane ziemniaki - tego się nie da nie lubić! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram