Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę wstawiamy do lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 20 roladek (o długości ok. 10 cm) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Pomidory osączamy na sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut. Do ryżu dodajemy kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.
Cevapcici smażymy na gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące. Ryż doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.
Wskazówka
Podajemy z dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.
Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.
Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.
Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Makaron chow mein z wołowiną
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Łososiowe fajitas
- Kotlety rybne ze szczypiorkiem
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Sum w śmietanie
- Kawowe lody z nektarynką
- Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Kokosowe curry z krewetkami
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Makaron chow mein z woka
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Domowe majonezy smakowe
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Wegetariańskie maki sushi
- Bezalkoholowy ajerkoniak
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3653 dni temu
Dziękuję, trzymałam żeby napęczniał, ale może po prostu wyszło mi za mało bulionu...ze ten ryż tak szybko go wchłonął i ratowałam dodając później wody. ach spróbuje jeszcze raz :) Do trzech razy sztuka!
odpowiedz
3654 dni temu
April należy gotować na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach ryż może nie być jeszcze do końca ugotowany - dlatego właśnie należy go zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
odpowiedz
3654 dni temu
Właśnie zrobiłam... ryż to totalna klapa. Brakuje mi informacji jak gotować ten ryż przez 15 minut. Za pierwszym razem mieszałam, żeby się nie przypalił to cały sos wyparował w mniej niż 15 minut i ryż był twardy... Jak gotowałam pod przykryciem to się przypalił :/ Coś zrobiłam źle i nie wiem co... No i gdzie dodać tą ostrą paprykę, która jest w składniach?
odpowiedz
3688 dni temu
Aniu, dziękujemy za podzielenie się z nami tą wiedzą :) Na szczęście kuchnia lubi eksperymenty i choć inspiracja jest bałkańska, warto czasami do oryginalnego przepisu dodać trochę fantazji.
odpowiedz
3688 dni temu
Cevapcici to kuchnia typowo bałkańska. Bośniacy nie używają przypraw - jedynie surową cebulę jako dodatek do cevapcici. Tylko 2 sosy są wskazane do podania z tym daniem: ajvar (paprykowy) i sos przygotowywany z "kożucha" mleka (w smaku przypomina oscypek).
odpowiedz
3789 dni temu
Kasiu, jak przygotujesz to danie, koniecznie daj znać, jak smakowało :)
odpowiedz
3789 dni temu
Mniam, mniam ... uwielbiam dania kuchni greckiej,z pewnością w najbliższym czasie przygotuję takie szaszłyczki.
odpowiedz