Cevapcici z ryżem w pomidorach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę wstawiamy do lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 20 roladek (o długości ok. 10 cm) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Pomidory osączamy na sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut. Do ryżu dodajemy kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.

Cevapcici smażymy na gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące. Ryż doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.

Wskazówka

Podajemy z dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • April April
    1487 dni temu
    Dziękuję, trzymałam żeby napęczniał, ale może po prostu wyszło mi za mało bulionu...ze ten ryż tak szybko go wchłonął i ratowałam dodając później wody. ach spróbuje jeszcze raz :) Do trzech razy sztuka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1487 dni temu
    April należy gotować na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach ryż może nie być jeszcze do końca ugotowany - dlatego właśnie należy go zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.

    odpowiedz

  • April April
    1487 dni temu
    Właśnie zrobiłam... ryż to totalna klapa. Brakuje mi informacji jak gotować ten ryż przez 15 minut. Za pierwszym razem mieszałam, żeby się nie przypalił to cały sos wyparował w mniej niż 15 minut i ryż był twardy... Jak gotowałam pod przykryciem to się przypalił :/ Coś zrobiłam źle i nie wiem co... No i gdzie dodać tą ostrą paprykę, która jest w składniach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1522 dni temu
    Aniu, dziękujemy za podzielenie się z nami tą wiedzą :) Na szczęście kuchnia lubi eksperymenty i choć inspiracja jest bałkańska, warto czasami do oryginalnego przepisu dodać trochę fantazji.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1522 dni temu
    Cevapcici to kuchnia typowo bałkańska. Bośniacy nie używają przypraw - jedynie surową cebulę jako dodatek do cevapcici. Tylko 2 sosy są wskazane do podania z tym daniem: ajvar (paprykowy) i sos przygotowywany z "kożucha" mleka (w smaku przypomina oscypek).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1623 dni temu
    Kasiu, jak przygotujesz to danie, koniecznie daj znać, jak smakowało :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1623 dni temu
    Mniam, mniam ... uwielbiam dania kuchni greckiej,z pewnością w najbliższym czasie przygotuję takie szaszłyczki.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram