Cevapcici z ryżem w pomidorach

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę wstawiamy do lodówki, pozostałą pietruszkę zagniatamy z mieloną wołowiną i jagnięciną, czosnkiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 20 roladek (o długości ok. 10 cm) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Pomidory osączamy na sitku, sok zbieramy i uzupełniamy bulionem do 500 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy ryż i gotujemy mniej więcej przez 15 minut. Do ryżu dodajemy kawałki pomidorów, garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiając ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aż spęcznieje.

Cevapcici smażymy na gorącym oleju na dużej patelni na średnim ogniu ze wszystkich stron przez 12 minut, aż będą chrupiące. Ryż doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z pozostałą natką pietruszki i układamy na nim cevapcici.

Wskazówka

Podajemy z dipem z kwaśnej śmietany z posiekaną miętą, przyprawionym pieprzem i odrobiną startej skórki z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą

Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Cevapcici z sosem tzatziki

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Cevapcici z sosem tzatziki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szaszłyki z dipem z melona

Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Szaszłyki z dipem z melona

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Filet teriyaki z ananasem

Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Filet teriyaki z ananasem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • April April
    3878 dni temu
    Dziękuję, trzymałam żeby napęczniał, ale może po prostu wyszło mi za mało bulionu...ze ten ryż tak szybko go wchłonął i ratowałam dodając później wody. ach spróbuje jeszcze raz :) Do trzech razy sztuka!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3878 dni temu
    April należy gotować na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach ryż może nie być jeszcze do końca ugotowany - dlatego właśnie należy go zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.

    odpowiedz

  • April April
    3878 dni temu
    Właśnie zrobiłam... ryż to totalna klapa. Brakuje mi informacji jak gotować ten ryż przez 15 minut. Za pierwszym razem mieszałam, żeby się nie przypalił to cały sos wyparował w mniej niż 15 minut i ryż był twardy... Jak gotowałam pod przykryciem to się przypalił :/ Coś zrobiłam źle i nie wiem co... No i gdzie dodać tą ostrą paprykę, która jest w składniach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3912 dni temu
    Aniu, dziękujemy za podzielenie się z nami tą wiedzą :) Na szczęście kuchnia lubi eksperymenty i choć inspiracja jest bałkańska, warto czasami do oryginalnego przepisu dodać trochę fantazji.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3913 dni temu
    Cevapcici to kuchnia typowo bałkańska. Bośniacy nie używają przypraw - jedynie surową cebulę jako dodatek do cevapcici. Tylko 2 sosy są wskazane do podania z tym daniem: ajvar (paprykowy) i sos przygotowywany z "kożucha" mleka (w smaku przypomina oscypek).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4013 dni temu
    Kasiu, jak przygotujesz to danie, koniecznie daj znać, jak smakowało :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4014 dni temu
    Mniam, mniam ... uwielbiam dania kuchni greckiej,z pewnością w najbliższym czasie przygotuję takie szaszłyczki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!