Romantyczna kolacja - Dziczyzna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!
Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.
Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
Dziczyzna – przepisy mistrzów!
Dziczyzna na obiad? To naprawdę wyjątek w polskim domu. A szkoda, bo warto odkryć liczne zalety tego mięsa, tym bardziej że liczba przepisów na potrawy z dziczyzny ciągle rośnie. Dlatego Kuchnia Lidla wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i proponuje całą gamę przepisów kulinarnych na dziczyznę.
Dania z dziczyzny – przepisy:
- stek z jelenia
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- bitki z szynki z dzika
- pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- bażant w limonkach
Generalnie podział przepisów na dziczyznę uwzględnia przepisy na dziczyznę z dzika, z sarny i z jelenia, czyli tzw. dziczyznę grubą, oraz przepisy kulinarne, w których występuje dziczyzna drobna, np. zające czy dzikie ptactwo. W przepisach na dziczyznę najczęściej jednak znajduje się mięso z dzika, sarny i jelenia. Jeśli chodzi natomiast o rodzaje dań przygotowanych na bazie tego mięsa, to zazwyczaj wyróżniamy w przepisach wędliny, gulasz, pieczeń, pasztet, a nawet bigos z dziczyzny.
Dziczyzna – jak przygotować?
Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów, ale trzeba pamiętać, że charakteryzuje się ona nieco większym stopniem twardości aniżeli drób czy wieprzowina. Z tego też powodu, planując przykładowo przygotowanie pieczonej dziczyzny albo dziczyzny z grilla, pamiętajmy, aby schłodzić ją wcześniej w przewiewnym miejscu, co sprawi, że znacznie zmięknie. Ważną kwestią są również przyprawy. Nie powinny być używane w nadmiarze, bo szybko zdominują smak dania, zamiast go podkreślić. Jeśli Wasze plany kulinarne uwzględniają więc jakąkolwiek dziczyznę, czy to pieczoną, czy z grilla, to weźcie pod uwagę przepisy, w których składnikami są nasze rodzime zioła, takie jak tymianek, rozmaryn albo majeranek. Ten ostatni szczególnie dobrze komponuje się z mieloną dziczyzną, na którą przepisy również znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobna zasada doboru smaków obowiązuje, jeśli zastanawiacie się, z czym podawać dziczyznę. Najlepiej serwować ją z sezonowymi warzywami i owocami.