Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blachę do pieczenia
- folię spożywczą i aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA
Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.
KROK 2: PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
KROK 4: KARMELIZUJEMY PORZECZKI
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.
Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, na nią kawałki mięsa. Dekorujemy sosem i porwanymi na kawałki listkami mięty. Sos wykładamy również na talerz.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1362 dni temu
Łącznie mamy tu zaledwie 12 minut pieczenia. To za mało.
Odpowiedz
1185 dni temu
Na jeleninę, a zwłaszcza comber to wystarczy.
723 dni temu
16 minut