![Comber z jelenia Comber z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/fe7f0a88db7c-b824953e8e7b-60_Comber_z_jelenia_236_BEZ_LAKTOZY_D_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blachę do pieczenia
- folię spożywczą i aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA
Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.
KROK 2: PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
KROK 4: KARMELIZUJEMY PORZECZKI
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.
Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, na nią kawałki mięsa. Dekorujemy sosem i porwanymi na kawałki listkami mięty. Sos wykładamy również na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
![Gulasz z jelenia z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ccfca23c5f30-18366b514c-Gulasz_z_jelenia_Nowosci-SEAFOOD-12649_S_1979_RGB_960x540.webp)
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
![Gulasz z jelenia w warzywach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1a59815f3751-469d3ba5d02b-Gulasz_z_jelenia_w_warzywach_1250x70020106.webp)
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
![Stek z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/64c4c25dd6ac-31dba91d34b4-Stek_z_jelenia_1250x700222.webp)
Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
![Gulasz z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e25ef737c80d-d9007f31c101-GULASZ_Z_JELENIA_KW46_2016_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Salsa z kiwi i mango
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Chleb żytni na zakwasie
- Owsiany placek z rabarbarem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Czekoladowe nicecream
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Monogram cake
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Kotleciki jagnięce
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Puszysta pływająca wyspa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Komentarze (3)
903 dni temu
Łącznie mamy tu zaledwie 12 minut pieczenia. To za mało.
odpowiedz
726 dni temu
Na jeleninę, a zwłaszcza comber to wystarczy.
264 dni temu
16 minut