Comber z jelenia

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • folię spożywczą i aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA

Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.

KROK 2: PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO

Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

KROK 4: KARMELIZUJEMY PORZECZKI

Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.

Na talerz wykładamy sałatkę z buraczków, na nią kawałki mięsa. Dekorujemy sosem i porwanymi na kawałki listkami mięty. Sos wykładamy również na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Myśliwy. Myśliwy.
    1044 dni temu
    Łącznie mamy tu zaledwie 12 minut pieczenia. To za mało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    866 dni temu
    Na jeleninę, a zwłaszcza comber to wystarczy.
  • Gość Gość
    405 dni temu
    16 minut

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!