Szybkie przepisy - Zupa grzybowa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa grzybowa – wigilijna tradycja w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni zupę grzybową przyrządza się najczęściej na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Unoszący się aromat i zapach wigilijnej zupy grzybowej potrafi wprawić w świąteczny nastrój, a jej smak zaspokoi każde, nawet najbardziej wybredne gusta. Tradycyjną zupę grzybową możecie przyrządzić według przepisu Kuchni Lidla. Tam znajdziecie również inne ciekawe przepisy, dzięki którym dowiecie się, jak w łatwy sposób można urozmaicić jej recepturę. Warto wiedzieć, że zupa grzybowa z łazankami czy też innego rodzaju makaronem to niejedyna opcja jej podania. Karol Okrasa jak zwykle łamie wszelkie schematy i zachęca do ugotowania grzybowej zupy z podgrzybków z pieczonym dorszem. Miła odmiana tradycyjnego dania w iście świątecznym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!
Zupa grzybowa – suszone grzyby vs świeże grzyby
Zupę grzybową oczywiście najlepiej przygotować ze świeżych grzybów. Co jednak, jeśli akurat nie ma sezonu grzybowego i nie dysponujecie porcją borowików z lasu? Nic straconego. Wystarczy wtedy sięgnąć po grzyby suszone lub mrożone. Jedne i drugie stanowią dobrą bazę zupy grzybowej, która powstając nawet z suszonych grzybów, będzie idealnym daniem wigilijnym. Bez względu na to, czy wybierzecie zupę grzybową z suszonych czy też z mrożonych grzybów, możecie przygotować ją na rosole i podać z makaronem. Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla na zupę z suszonych grzybów oraz zupę grzybową z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni i zdecydujcie sami, którą wolicie.
Co do zupy grzybowej?
A gdy zupa grzybowa z podgrzybków, kurek czy innych grzybów jest już prawie gotowa, pora zastanowić się, z czym ją podać. Oczywiście można poprzestać na jej najbardziej znanej wersji, czyli zupie grzybowej z makaronem, jednak warto wiedzieć, że sposobów serwowania tego dania jest znacznie więcej. Jednym z nich jest zupa grzybowa z ziemniakami albo z kaszą jęczmienną. Można taką przygotować zarówno ze świeżych grzybów, jak i suszonych bądź mrożonych. Ciekawym pomysłem jest także krem z borowików z chrupiącymi grzankami. Wybór należy do was! Podobną dowolność macie zresztą w przypadku wywaru, na którym powstaje zupa. Grzybowa gotowana na rosole jest równie smaczna, co na bulionie warzywnym. Pamiętajcie tylko, aby przed dodaniem do niego grzybów odpowiednio je przygotować. Zupa grzybowa z podduszonymi na patelni grzybami na maśle albo z grzybami moczonymi kilka godzin w wodzie będzie o wiele smaczniejsza, niż kiedy nie poddamy ich wstępnej obróbce.