Wegańskie Święta Bożego Narodzenia - Ciasteczka czekoladowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasteczka czekoladowe – najlepsze przepisy w jednym miejscu
Ciasteczka czekoladowe to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Wspaniale smakują jako poobiedni deser czy słodka przekąska między posiłkami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy czy herbaty. Ciasteczkami z czekoladą możesz zajadać się na co dzień lub piec je na wszelkie ważne okazje – urodziny, przyjęcia czy święta. Rozmaitość przepisów na ciasteczka czekoladowe pozwala na dobór tych idealnie dopasowanych do Twoich upodobań smakowych oraz umiejętności cukierniczych. Wśród naszych propozycji pojawiają się zarówno bardzo proste receptury, których wprowadzenie w życie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut, jak i bardziej zaawansowane, przeznaczone raczej dla osób zaprawionych w cukierniczych bojach. Przy czym szybkie ciasteczka czekoladowe wcale nie muszą ustępować smakiem tym najbardziej skomplikowanym!
Pamiętaj też, że możesz wybrać czekoladowe ciasteczka z białą, gorzką lub mleczną czekoladą. Do niektórych z nich będziesz potrzebować kakao. Oznacza to, że każdy znajdzie w Kuchni Lidla coś, co lubi najbardziej. Ponadto możesz wybrać kruche ciasteczka czekoladowe, babeczki, smakołyki z dodatkiem płatków owsianych, a nawet suflety. Za przepisami stoją nasi mistrzowie kuchni: Karol Okrasa, Paweł Małecki oraz Kinga Paruzel! Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o ciasteczkach kakaowych!
Ciasteczka z czekoladą – propozycje Kuchni Lidla
Kruche ciastka z czekoladą to niezawodny klasyk, który zawsze świetnie smakuje! Są uwielbiane za strukturę, która smakowicie kruszy się podczas jedzenia, z kolei czekolada z każdym kęsem rozpływa się w ustach. W naszej kolekcji przepisów na ciastka kruche z czekoladą znajdziesz też ciasteczka macadamia z białą czekoladą! Zachwycają oryginalnym, orzechowym smakiem oraz subtelną słodyczą białej czekolady. Za ich niezrównane walory smakowe odpowiada również spory dodatek masła oraz odrobina cukru wanilinowego. Na dodatek to banalnie proste w przygotowaniu ciasteczka kruche z czekoladą. Będą gotowe w zaledwie 30 minut!
Oczywiście pomyśleliśmy o miłośnikach klasyki, dlatego pięknie pachnące, kruche czekoladowe ciasteczka pojawiają się też w odsłonie z ciemną czekoladą. Paweł Małecki proponuje Ci kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe – zaskakująco łatwe i smakowite. Te ciastka z czekoladą uwodzą nie tylko smakiem, ale też apetycznym wyglądem, ponieważ za sprawą kolorowych drażetek prezentują się bardzo zachęcająco.
O czym pamiętać, przygotowując kruche ciastka? Większość przepisów radzi, aby wyjąć wcześniej masło, dzięki czemu może ono zmięknąć przed wypiekiem ciastek. Sprawia ono, że ciastka zyskują idealną konsystencję.
Wolisz miękkie ciastka z czekoladą? Żaden kłopot! I takie propozycje znajdziesz w naszej Kuchni. Jedna z nich to wyjątkowy przepis na ciastka z czekoladą prosto z Francji, czyli crookie. Za tą nazwą kryje się połączenie croissanta z ciasteczkiem maślanym. Cudownie miękkie i rozpływające się w ustach na pewno zaspokoją Twój apetyt na słodkości. Ponadto crookie to doskonała propozycja dla miłośników domowych wypieków. Ich maślany smak i delikatna konsystencja w połączeniu z kawałkami czekolady sprawiają, że trudno im się oprzeć. Ponadto okazują się proste w przygotowaniu i pełne smaku, dlatego jesteśmy pewni, że te proste ciasteczka z czekoladą staną się hitem w Twoim domu. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem crookie!
Czekoladowe ciastka, którymi zaskoczysz swoich bliskich
W tej kategorii znajdziesz też przysmaki, które nie od razu kojarzą się z czekoladowymi ciastkami, lecz zapewniamy, że warto je bliżej poznać. Wśród nich pojawia się wyjątkowy przepis na czekoladowe ciasteczka, czy raczej masę ciasteczkową, z której możesz upiec właśnie ciastka lub zrobić z niej lody. Mowa oczywiście o cookie dough! Co to takiego? To prawdziwie kultowy przysmakkuchni amerykańskiej, czyli surowa masa ciasteczkowa. Można jeść ją na surowo lub upiec z niej pyszne smakołyki. Jest ona uwielbiana za maślany, słodki smak i pyszne kawałki czekolady. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut z użyciem MC Smart. A to, co postanowisz zrobić z gotową masą, zależy tylko od Ciebie i domowników!
Ciekawą propozycją deserową jest suflet czekoladowy z przepisu Pawła Małeckiego. To eleganckie, francuskie danie, którego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „souffler” co oznacza „dmuchać” lub „puchnąć.” Suflet to lekki, puszysty deser, który powstaje dzięki ubitym białkom jaj, które zapewniają mu objętość i delikatność. Istnieją dwie główne kategorie sufletów: słodkie i wytrawne, przy czym jak zapewne się domyślasz, nasza czekoladowa wersja należy do grupy słodkich przysmaków. Wiele osób uważa suflety za trudne, jednak zapewniamy, że wystarczy trzymać się wskazówek, aby wszystko poszło zgodnie z planem. Nasz przepis zalicza się do kategorii łatwych i na pewno sobie z nim poradzisz!
A może poszukujesz przepisu na czekoladowe ciastka, które apetycznie chrupią? Wśród naszych przepisów znajdziesz takie ciasteczka z dodatkiem orzechów, płatków crunchy czy pestek. Możesz zdecydować się na chrupiące ciasteczka czekoladowe autorstwa Pawła Małeckiego – równie proste, jak pyszne. Do ich przygotowania nie potrzebujesz piekarnika! Wystarczy, że połączysz m.in. orzechy, pestki dyni i czekoladę. Ułóż uformowane ciasteczka na blasze, odczekaj i gotowe! Możesz również wybrać inną odsłonę chrupiących ciasteczek - chrupiące czekoladki z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. W tym wypadku składniki należy odpowiednio uformować i pozostawić do schłodzenia. Zajmie Ci to zaledwie chwilę, a efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. To świetna opcja, kiedy nie masz czasu, ani ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni.
Wśród propozycji Kuchni Lidla znalazły się również wegańskie ciasteczka. Nie zawierają mleka ani jajek, lecz zachwycają smakiem i konsystencją.
Jak przechować ciasteczka oraz desery czekoladowe?
Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, jednak np. kruche ciastka świetnie się do tego nadają. O czym pamiętać? Przed umieszczeniem ich w pudełku, upewnij się, że całkowicie wystygły. Przechowywanie ciepłych ciastek może spowodować kondensację pary wodnej, co sprawi, że staną się wilgotne i stracą swoją chrupkość. Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości ciastek jest umieszczenie ich w szczelnie zamykanych pojemnikach. Możesz użyć plastikowych pudełek z pokrywkami, szklanych słoików lub metalowych puszek. Jeśli przechowujesz ciastka warstwami, umieść papier pergaminowy lub papier do pieczenia między poszczególnymi ciastkami. Zapobiegnie to ich sklejaniu i ułatwi wyjmowanie. Co ważne, większość ciastek czekoladowych najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej. Umieść więc pojemnik w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i źródeł ciepła. Ciekawy trik, który pozwoli Ci cieszyć się świeżością ciastek dłużej niż zwykle to umieszczenia kawałka białego chleba w pojemniku. Pomoże on utrzymać odpowiedni poziom wilgoci, dzięki czemu ciastka nie stwardnieją. Pamiętaj jednak, aby co kilka dni wymieniać chleb, co zapobiegnie jego pleśnieniu. Ciastka z kremowym nadzieniem lub takie, które są bardzo wilgotne, muszą trafić do lodówki. Umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów z lodówki.
Ciastka czekoladowe można również zamrażać, co pozwoli na ich dłuższe przechowanie (do 3 miesięcy). Przed zamrożeniem upewnij się, że są one całkowicie zimne. Owiń każde ciastko folią aluminiową lub plastikową folią spożywczą, a następnie umieść je w woreczku strunowym bądź szczelnie zamykanym pudełku.
Wierzymy, że wybierzesz przepis na ciastka z czekoladą, który w pełni przypadnie Ci do gustu. Zadbaliśmy o ich różnorodność, dlatego wierzymy, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. Ciastka czekoladowe to prawdziwa uczta dla podniebienia – nie opieraj się im dłużej i zacznij działać już teraz. Zapoznaj się również z innymi kategoriami przysmaków w Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz nie tylko desery, ale też obiady, przystawki czy zielone sałatki.