Ciasteczka migdałowe - przepisy i pomysły:

Wegańskie Święta Bożego Narodzenia

Ciasteczka migdałowe

wróć do Ciastka

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Kto by przypuszczał, że zmielone migdały mogą odgrywać tak istotną rolę w wyrobach cukierniczych. A jednak to właśnie one nadają wyjątkowy aromat ciasteczkom, które nie bez powodu znikają ze stołu z szybkością światła. Ciasteczka migdałowe przygotujecie błyskawicznie, używając zaledwie kilku składników. Nie wierzycie? Przekonajcie się, odwiedzając Kuchnię Lidla!

Kruche ciastka migdałowe – sprawdzony przepis

Ciastka migdałowe robi się naprawdę szybko. Przekonacie się o tym, korzystając z choćby jednego przepisu, który proponuje Kuchnia Lidla. Dzięki znajdującym się tam wskazówkom i poradom upieczecie pyszne i kruche ciastka migdałowe.

Jak widać, zdecydowana większość ciasteczek migdałowych powstaje z mielonych migdałów. Warto jednak wspomnieć, że można też przygotować kruche ciastka z migdałami tylko lekko rozdrobnionymi lub pozostawionymi w całości. I tak np. do przyrządzenia włoskich ciasteczek cantuccini nie potrzebujecie mąki z mielonych migdałów – wystarczy, że użyjecie całych oraz drobno posiekanych orzechów. Piekąc ciasteczka z migdałów niekoniecznie też musicie posłużyć się blenderem czy młynkiem. Czasami bowiem migdały należy pokroić tylko w kostkę lub, jak w przypadku hiszpańskich ciasteczek migdałowych, w słupki. Zresztą co tu dużo mówić, sprawdźcie sami w Kuchni Lidla, która jest pełna inspiracji i podaje przepisy nie tylko na ciasteczka z migdałami mielonymi!

Ciasteczka migdałowe fit

Jeśli obawiacie się, że wasze smakołyki mogą być zbyt kaloryczne, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na ciasteczka migdałowe fit. W takiej wersji ciasteczka migdałowe występują najczęściej bez cukru, który zastępowany jest alternatywnym słodziwem, np. syropem daktylowym, klonowym czy ksylitolem. Polecamy też  ciasteczka migdałowe bez mąki i bez jajek. Do ich przyrządzenia zachęca Kuchnia Lidla, w której znajdziecie przepis na tradycyjny przysmak z Florencji, czyli tzw. florentynki migdałowe.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!