Wegańskie florentynki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • foremka o średnicy ok. 5 cm
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

KROK 1: OBTACZAMY BAKALIE W CUKRZE

Płatki migdałów, skórkę pomarańczową, krokant orzechowy i suszone jagody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, aby były nim równomiernie pokryte.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SYROPU KLONOWEGO

Do rondla wlewamy syrop klonowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy 2 łyżki wody. Masę gotujemy na małym ogniu, od czasu od czasu mieszając, aż zgęstnieje.

KROK 3: DODAJEMY BAKALIE DO MASY

Do gotowej masy z syropu klonowego dodajemy bakalie pokryte cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do wystygnięcia.

KROK 4: PIECZEMY FLORENTYNKI

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy foremkę, wypełniamy ją masą na florentynki na grubość ok. 3 mm, lekko dociskając, aby się równomiernie rozłożyła. Przekładamy foremkę obok, czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Ciasteczka układamy dość daleko od siebie.

Florentynki pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż brzegi się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je do temperatury pokojowej.

KROK 5: DEKORUJEMY FLORENTYNKI

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Spód każdej florentynki smarujemy czekoladą za pomocą pędzelka i zanurzamy w talerzyku pełnym kolorowych posypek.

 

Pobierz etykiety na ciasteczka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!