Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremka o średnicy ok. 5 cm
- pędzelek
Sposób przygotowania:
KROK 1: OBTACZAMY BAKALIE W CUKRZE
Płatki migdałów, skórkę pomarańczową, krokant orzechowy i suszone jagody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, aby były nim równomiernie pokryte.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SYROPU KLONOWEGO
Do rondla wlewamy syrop klonowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy 2 łyżki wody. Masę gotujemy na małym ogniu, od czasu od czasu mieszając, aż zgęstnieje.
KROK 3: DODAJEMY BAKALIE DO MASY
Do gotowej masy z syropu klonowego dodajemy bakalie pokryte cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do wystygnięcia.
KROK 4: PIECZEMY FLORENTYNKI
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy foremkę, wypełniamy ją masą na florentynki na grubość ok. 3 mm, lekko dociskając, aby się równomiernie rozłożyła. Przekładamy foremkę obok, czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Ciasteczka układamy dość daleko od siebie.
Florentynki pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż brzegi się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je do temperatury pokojowej.
KROK 5: DEKORUJEMY FLORENTYNKI
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Spód każdej florentynki smarujemy czekoladą za pomocą pędzelka i zanurzamy w talerzyku pełnym kolorowych posypek.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.
Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Pieczona ryba po grecku
- Falafel w chlebie pita
- Śniadaniowe burrito
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Lody arbuzowe na patyku
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Ciasto z brzoskwiniami
- Jaglane à la bounty w słoiczku
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Sałatka z homara z arbuzem
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Bulion wołowy
- Krupnik z pomidorami
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Risotto z cukinią
- Krokiety z szynką serrano
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)