Olej rzepakowy

Nazywany często „oliwą Północy”, ponieważ cechuje się zbliżonym do oliwy z oliwek składem chemicznym oraz właściwościami kulinarnymi. Olej rzepakowy, który nosi to zaszczytne miano, zajmuje w polskiej kuchni coraz wyższą pozycję w rankingu tłuszczów roślinnych. Jak się okazuje, opinia ekspertów ds. żywienia potwierdza zasadność jego rosnącej popularności.

Jak robi się olej rzepakowy?

Olej rzepakowy wytwarza się z ziaren rzepaku, które zostają poddane tłoczeniu, a w niektórych przypadkach również ekstrakcji. Wydobywa się go z okrytych czarną łupiną nasion za pomocą specjalnych pras, przede wszystkim ślimakowych. Otrzymany w ten sposób olej poddaje się oczyszczaniu.

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Olej rzepakowy bez wątpienia należy do tych produktów, które warto spożywać codziennie. Jego wyjątkowo korzystny skład, uwzględniający przede wszystkim rzadko spotykaną, bo optymalną proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Co zawiera olej rzepakowy?

Olej rzepakowy zawiera kwas linolowy (omega-6) i kwas linolenowy (omega-3) w proporcjach 2 : 1, a przy tym jest cennym źródłem witamin A oraz E, odgrywających dodatkowo rolę antyoksydantów. Znajdziemy w nim tylko śladowe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporą ilość steroli roślinnych, które jednocześnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Czy olej rzepakowy zawiera gluten?

Olej rzepakowy nie zawiera glutenu, dlatego może być bez obaw spożywany przez osoby z nietolerancją tego składnika w diecie. Jednak dla pewności, że tłuszcze roślinne nie zostały zanieczyszczone olejem z kiełków pszenicy na etapie produkcji lub transportu, warto wybierać produkty oznaczone przekreślonym kłosem.

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Olej rzepakowy nadaje się do smażenia. Mało tego, jest pod tym względem najlepszym rodzajem oleju, ponieważ posiada najwyższą temperaturę dymienia oraz wysoką zawartość kwasu oleinowego. Oznacza to, że wykazuje większą odporność na zmiany termiczne niż pozostałe oleje roślinne, które pod wpływem podgrzania szybciej się utleniają i tym samym tracą swe cenne właściwości. Nie dotyczy to oleju rzepakowego, którego temperatura dymienia wynosi aż 242 stopnie Celsjusza, co sprawia, że jest znakomitym tłuszczem do smażenia nie tylko powierzchniowego, ale także zanurzeniowego.

Jaki olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia?

Najlepszy olej rzepakowy do smażenia to olej rafinowany, czyli poddany procesowi oczyszczania ze wszystkich szkodliwych substancji. Dzięki obróbce nasion rzepaku w wysokiej temperaturze olej zostaje pozbawiony smaku i zapachu, co stanowi jeden z głównych atutów podczas smażenia produktów.

Czy olej rzepakowy tuczy?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno posiada wysoką wartość energetyczną, dlatego mimo jego cennych składników odżywczych powinniśmy spożywać go częściej, ale w mniejszych ilościach. Optymalną dzienną dawką, która nie wpłynie na wzrost masy ciała, będą 2 łyżki. Taki nawyk żywieniowy sprawi, że nie tylko dostarczymy swemu organizmowi witamin i mikroelementów, ale będziemy mogli z czystym sumieniem stwierdzić, że olej rzepakowy nie tuczy tak szybko, jak mogłoby się wydawać.

Ile kalorii ma olej rzepakowy?

Olej rzepakowy ma 884 kalorie w 100 gramach, co czyni go wysokokalorycznym produktem. Na tle pozostałych tłuszczów roślinnych nie stanowi więc wyjątku, ponieważ każdy z nich charakteryzuje się dość sporą wartością energetyczną. Należy jednak pamiętać, że olej rzepakowy wyróżnia się wyjątkowo korzystnym składem, co powinno być argumentem na jego korzyść, kiedy musimy dokonać wyboru podczas zakupów.

Jak przechowywać olej rzepakowy?

Olej rzepakowy należy przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu, zwłaszcza jeśli jest  nierafinowany. Oleje tłoczone na zimno znacznie szybciej jełczeją, dlatego wymagają szczególnych warunków przechowywania. Ważne więc, aby kupować ich mniejsze ilości, zapakowane w ciemne butelki, a po otwarciu zużyć w jak najkrótszym czasie. Podobnie postępujemy z rafinowanym olejem rzepakowym, choć ten charakteryzuje się nieco dłuższą zdatnością do spożycia.

Który olej rzepakowy wybrać?

Aby wybrać olej rzepakowy, trzeba wiedzieć, w jakim celu zamierzamy go użyć. W sprzedaży są bowiem dostępne oleje tłoczone na zimno oraz rafinowane. Te pierwsze wyróżniają się bogatą zawartością składników odżywczych, ale zupełnie nie nadają się do smażenia. Znajdują natomiast zastosowanie w sosach i dressingach do sałatek czy warzyw gotowanych. Z kolei oleje rafinowane są uboższe w witaminy i mikroelementy, ale posiadają o wiele wyższą temperaturę dymienia, dlatego są idealnym tłuszczem do obróbki termicznej.

Olej rzepakowy czy słonecznikowy – który zdrowszy?

Biorąc pod uwagę dwa najpopularniejsze w polskiej kuchni tłuszcze roślinne, często zastanawiamy się, który z nich jest korzystniejszy dla naszego organizmu – olej rzepakowy czy słonecznikowy. Za tym pierwszym przemawia znacznie więcej atutów, przede wszystkim wspomniana wcześniej optymalna proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. To jednak nie wszystko. Olej rzepakowy zawiera też znacznie więcej steroli roślinnych i dwukrotnie mniej kwasów nasyconych, które nie są pożądanymi składnikami diety. Jak więc widać, przewaga oleju rzepakowego nad słonecznikowym jest niepodważalnym faktem, który powinien wpłynąć na ostateczny wybór tłuszczu roślinnego.

Choć olej rzepakowy jest powszechnie stosowanym produktem w polskiej kuchni, to nadal pozostaje niedoceniany i trochę lekceważony. Warto poznać jego zalety, które skrywają się pod czarną łupiną niewielkich nasion rzepaku. A gdy już przekonamy się do dobroczynnego działania oleju rzepakowego, wykorzystujmy go do innych celów niż tylko smażenie. Inspiracji nigdy nie zabraknie, zwłaszcza w Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie ich mnóstwo!

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!