Najsłynniejsze potrawy z różnych zakątków Francji

Jaka jest kuchnia francuska? Elegancka, wykwintna, niezwykle apetyczna i zawsze skomponowana z produktów wysokiej jakości. To kuchnia, która od stuleci inspiruje kucharzy wielu narodów i jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Bez Francji nie mielibyśmy bulionu, sosu winegret, beszamelu, majonezu, a nawet musztardy. Mimo że znamy ją głównie z żabich udek, ślimaków, fantastycznych serów i chrupiących bagietek, kuchnia ta jest bardzo różnorodna i każdy region słynie tak naprawdę z innego dania. Poznajcie te, które zdobyły największe uznanie całego świata kulinarnego.

Lekko i wykwintnie

Miłośnicy owoców morza znajdą swój raj właśnie we Francji. Dostęp do Morza Północnego, Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego sprawia, że w prawie każdym regionie kraju znajdziecie niezwykle świeże ryby, małże, langusty, ostrygi i przegrzebki. Normandia słynie z muli – moules à la crème, które serwowane są w sosie z białego wina i śmietany – oraz przegrzebków duszonych w sosie z calvados – cydru produkowanego właśnie w tym regionie. W paryskich knajpkach najchętniej jada się zaś świeże ostrygi, skropione cytryną oraz octem, podane w kruszonym lodzie w towarzystwie lampki białego wina.

Prowansja, czyli południe Francji, znane jest z lekkiej, lecz pożywnej potrawy jarskiej – ratatouille. Sezonowe, letnie warzywa (cukinię, bakłażana, pomidory) dusi się pod przykryciem z oliwą i dodatkiem lekkiego wina. Danie doprawia się niczym innym jak ziołami prowansalskimi, które pochodzą z regionu Prowansji.

Gorące i sycące

Francja to również fantastyczne mięsa, z których mieszkańcy chętnie przyrządzają gęste, sycące i rozgrzewające gulasze. Najsłynniejszą potrawą tego typu jest boeuf bourguignon, czyli długo duszona wołowina po burgundzku. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Burgundii, a do potrawy najchętniej używa się lokalnie wytwarzanych win. Prawdziwą, francuską chlubą są też dwie charakterystyczne potrawy oparte na podobnej recepturze: escargots de bourgogne i coq au vin – ślimaki i kogut duszone w czerwonym winie.

Zupa cebulowa to kolejna pozycja w kuchni francuskiej, której smak spodobał się mieszkańcom całego świata. Przygotowywana na bazie rozgrzewającego, mięsnego wywaru, z dużą ilością smażonej cebuli, dodatkiem białego wina, lokalnego sera oraz grzanek stanowi pyszne, rozgrzewające danie. Najlepiej smakuje oczywiście w chłodne, jesienne wieczory.

Dolina Rodanu znana jest z produkcji serów, które topiąc się, wyzwalają jeszcze więcej smaku i aromatu. Przysmakiem tego regionu jest fondue serowe, które w połączeniu z białym, francuskim winem nabiera nowego wymiaru i fantastycznie komponuje się z chrupiącą bagietką. Region Normandii słynie zaś z sera camembert, który również fantastycznie smakuje na gorąco.

Francuskie klasyki kulinarne – znane i kochane na całym świecie

Z Francji pochodzą też tarty. Okrągłe placki z kruchego ciasta wypełnione rozmaitymi farszami – wytrawnymi, ale też słodkimi, jak tarta z czekoladą i konfiturą lub słynna tarta Tatin z pieczonymi jabłkami. Najsłynniejszymi, obiadowymi wypiekami tego typu są zaś tarte à l’oignon i tarte flambée, czyli tarta cebulowa oraz tarta na bazie ciasta chlebowego z boczkiem i cebulą. Lotaryngia słynie z quiche lorraine – placka z farszem jajecznym, boczkiem i dużą ilością francuskiego sera. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze smaczne dania zyskały dużą popularność nie tylko w Europie, ale i na całym świecie.

Innym, powszechnie znanym i lubianym przysmakiem francuskim, który jada się na słodko, ale też na słono, są francuskie naleśniki. Galettes bretonnes to placki z mąki gryczanej serwowane z najróżniejszymi dodatkami: jajkiem, szynką, szpinakiem i warzywami. Crepes to niezwykle cienkie, pszenne naleśniki, które Francuzi serwują z sosami, czekoladą i owocami. Ich najpopularniejszą wersją są crêpe Suzette – naleśniki ze słodkim syropem pomarańczowym.

Słodki koniec

Francuzi to świetni piekarze i cukiernicy. Swoją pasją do słodkich wypieków zarażają wszystkie narody. Croissanty , rogaliki z ciasta francuskiego, stanowią klasyczną bułeczkę śniadaniową nie tylko we Francji. Wypełnione czekoladą kuszą wszystkich łasuchów. Drożdżowe, pulchne bułeczki maślane brioche są równie popularne i nie mniej smaczne. Trójkę wspaniałych zamyka pains aux chocolate, bułka z francuskiego, drożdżowego ciasta, również wypełniona czekoladą.

I na koniec najsłynniejszy, francuski deser, bez którego Francuzi nie wyobrażają sobie życia – crème brûlée. Aksamitny krem z jaj i śmietany, wykończony jest chrupiącą warstwą karmelizowanego cukru. Przygotowanie tego deseru wymaga doświadczenia i kunsztu kucharza. Z pozoru prosty, jednak wykwintny i niezwykle elegancki. Jak Francja i jej kuchnia.

Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami

Trwa ładowanie komentarzy