Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jak jadają Francuzi? Czy ich posiłki aż tak bardzo różnią się od naszej, polskiej kuchni? Jak wygląda rozkład posiłków w ciągu dnia? Zabierzemy Cię w kulinarną podróż po menu przeciętnego mieszkańca Francji.
Rozkład posiłków francuskiej rodziny doskonale współgra z godzinami pracy. Francuzi najwcześniej chodzą do pracy na godzinę 9:00. Z tego względu śniadania jada się między 8:00 a 9:00. Każdy pracownik czy też uczeń około godziny 12:00 rozpoczyna przerwę obiadową. Z tego względu dzień pracy kończy się później niż u nas, a to z kolei przekłada się na późne kolacje.
Śniadania
Dzień rozpoczyna się koło godziny 8:00 od śniadania – lekkiego i zazwyczaj na słodko. Na stołach goszczą charakterystyczne wypieki – pyszne, maślane croissanty, drożdżowe brioche czy też bagietki. Do nich zazwyczaj podaje się masło, dżemy oraz słodkie kremy, np. czekoladowy. Bardzo rzadko jada się we Francji śniadania bez słodkich dodatków. Czasem ktoś się skusi na odrobinę ulubionego sera do bagietki. Do świeżych wypieków doskonale pasuje pobudzająca filiżanka espresso bądź kawa z mlekiem. Młodszym podaje się kakao bądź gorącą czekoladę.
Drugie śniadanie, czyli obiad
Między godziną 12:00 a 13:00 Francuzi przystępują do drugiego posiłku, który nazywany jest drugim śniadaniem, lunchem bądź obiadem. Na ten posiłek składa się danie główne i deser. Czasem zestaw ten jest poszerzany o przystawkę. Większość kawiarni, restauracji i barów ma w swojej ofercie lunche, z których mogą skorzystać osoby pracujące w pobliżu. Pęd dużego miasta nie sprzyja celebracji posiłku, dlatego zazwyczaj wybiera się szybkie przekąski w postaci kanapek, omletów, sałatek. W mniejszych miejscowościach czy też obszarach wiejskich spożywa się powoli przystawkę, danie główne oraz deser. Do posiłku Francuzi chętnie sięgają po wodę mineralną.
Kolacja
Kolejny posiłek najwcześniej rozpoczyna się o godzinie 20:00. Kolację spożywa się zazwyczaj w towarzystwie przyjaciół bądź rodziny i uważa się ją za główny posiłek dnia. Obfity posiłek składa się co najmniej z trzech potraw – przystawki, dania głównego, deserów. Przystawką może być zupa, sałatka, terrina. Słynne francuskie ślimaki spożywa się właśnie na przystawkę. Wśród zup królują kremy, a także kolejny specjał – zupa cebulowa. Dania główne nie odbiegają od tych, które znamy z kart polskiego menu – ryba bądź mięso podawane są z dodatkami w postaci ziemniaków, ryżu bądź makaronu, a do tego porcja warzyw. Świetnie sprawdzają się w tej roli również sycące zapiekanki makaronowe, sycące quiche’e, na przykład słynny quiche lorraine, oraz wytrawne tarty ze śmietanowo-jajecznym farszem, pełne serów, warzyw, często mięs i owoców morza .
Następnie przychodzi czas na słodki deser – wyśmienity crème brûlée lub słodkie tarty.
Zdarza się, że to wcale nie deser wieńczy kolację. Czasem po deserze zamawia się jeszcze deskę serów z lampką wina. Dla Francuzów, podobnie jak dla Włochów, celebracja posiłku ma duże znaczenie. Kiedy odwiedza się restauracje, naturalne jest długie czekanie na posiłek. Nie należy się wówczas denerwować i niecierpliwić. Francuzi cieszą się wspólnie spędzanym ze sobą czasem. Przerwy między posiłkami pozwalają odpocząć, przez co trzydaniowy obiad nie jest wyzwaniem. Kolację kończy się o późnych, nocnych porach.
Trwa ładowanie komentarzy