Zupa grzybowa - przepisy i pomysły:

Boże Narodzenie

Zupa grzybowa

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Dla smakoszy grzybów ta zupa to prawdziwy rarytas. Gotowana na bulionie mięsnym lub warzywnym, podawana z kawałkami grzybów lub jako zupa krem, stanowi idealne pierwsze danie, nie tylko podczas wigilii. Spójrzcie, jak przygotować zupę grzybową, która wypełni wasz dom charakterystycznym aromatem.

Zupa grzybowa – wigilijna tradycja w najlepszym wydaniu

W polskiej kuchni zupę grzybową przyrządza się najczęściej na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Unoszący się aromat i zapach wigilijnej zupy grzybowej potrafi wprawić w świąteczny nastrój, a jej smak zaspokoi każde, nawet najbardziej wybredne gusta. Tradycyjną zupę grzybową możecie przyrządzić według przepisu Kuchni Lidla. Tam znajdziecie również inne ciekawe przepisy, dzięki którym dowiecie się, jak w łatwy sposób można urozmaicić jej recepturę. Warto wiedzieć, że zupa grzybowa z łazankami czy też innego rodzaju makaronem to niejedyna opcja jej podania. Karol Okrasa jak zwykle łamie wszelkie schematy i zachęca do ugotowania grzybowej zupy z podgrzybków z pieczonym dorszem. Miła odmiana tradycyjnego dania w iście świątecznym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!

Zupa grzybowa – suszone grzyby vs świeże grzyby

Zupę grzybową oczywiście najlepiej przygotować ze świeżych grzybów. Co jednak, jeśli akurat nie ma sezonu grzybowego i nie dysponujecie porcją borowików z lasu? Nic straconego. Wystarczy wtedy sięgnąć po grzyby suszone lub mrożone. Jedne i drugie stanowią dobrą bazę zupy grzybowej, która powstając nawet z suszonych grzybów, będzie idealnym daniem wigilijnym. Bez względu na to, czy wybierzecie zupę grzybową z suszonych czy też z mrożonych grzybów, możecie przygotować ją na rosole i podać z makaronem. Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla na zupę z suszonych grzybów oraz zupę grzybową z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni i zdecydujcie sami, którą wolicie.

Co do zupy grzybowej?

A gdy zupa grzybowa z podgrzybków, kurek czy innych grzybów jest już prawie gotowa, pora zastanowić się, z czym ją podać. Oczywiście można poprzestać na jej najbardziej znanej wersji, czyli zupie grzybowej z makaronem, jednak warto wiedzieć, że sposobów serwowania tego dania jest znacznie więcej. Jednym z nich jest zupa grzybowa z ziemniakami albo z kaszą jęczmienną. Można taką przygotować zarówno ze świeżych grzybów, jak i suszonych bądź mrożonych. Ciekawym pomysłem jest także krem z borowików z chrupiącymi grzankami. Wybór należy do was! Podobną dowolność macie zresztą w przypadku wywaru, na którym powstaje zupa. Grzybowa gotowana na rosole jest równie smaczna, co na bulionie warzywnym. Pamiętajcie tylko, aby przed dodaniem do niego grzybów odpowiednio je przygotować. Zupa grzybowa z podduszonymi na patelni grzybami na maśle albo z grzybami moczonymi kilka godzin w wodzie będzie o wiele smaczniejsza, niż kiedy nie poddamy ich wstępnej obróbce.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!