Boże Narodzenie - Zupa wegetariańska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!
Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!
Sprawdź nasze pomysły na wegetariańskie zupy
Być może trudno będzie Wam uwierzyć, że najpopularniejsze zupy, takie jak jarzynowa czy pieczarkowa, można w prosty i szybki sposób przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Jak tego dokonać? Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na zupę jarzynową z pastą ziołową lub letnią zupę jarzynową z ciecierzycą albo na zupę z porów i pieczarek z serem pleśniowym. A jeśli ciągle mało Wam inspiracji, to łapcie kolejne pomysły na wegetariańskie zupy Kuchni Lidla. Zaskakujące, jak pod wieloma tradycyjnymi nazwami zup kryją się zupełnie nowe ich wersje! Sprawdźcie, jak przyrządzić:
- wegetariańską zupę pomidorową:
- wegetariańską zupę ogórkową:
- wegetariańską zupę fasolową: śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Jak doskonale widać na powyższych przykładach, właściwie każdą zupę, czy to z bardziej znanych warzyw, czy np. z soczewicy albo z batatów i z dyni, uda się przygotować w taki sposób, aby można było ją określić mianem wegetariańskiej. Nawet zupa meksykańska, tradycyjnie przyrządzana z mięsem mielonym, może występować w wersji wegetariańskiej. Należą do nich także mniej popularne dania, takie jak zupa szczawiowa, często serwowana w postaci chłodnika, albo kaszubska zupa z brukwi, która zasmakuje szczególnie entuzjastom kalarepy i rzodkwi. Ich wegetariańskie wersje zaskoczą pozytywnie każdego wielbiciela zup!
Wegezupy – 11 sprawdzonych przepisów
Przyrządzenie wegezupy nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy zastąpić mięso lub ryby garścią aromatycznych przypraw, a czasami specyficznych dla danej zupy przysmaków, które nadadzą jej odpowiedni smak. O ile przyrządzenie zupy z soczewicy czy też zupy pomidorowej albo ziemniaczanej w wersji wege nie wymaga zbyt wielu umiejętności, to już zupa tajska, meksykańska albo pho, którą można by zaliczyć do potraw wege, stanowi prawdziwe wyzwanie kulinarne. W przypadku zup, w których składnikiem praktycznie zawsze jest mięso, ryby albo owoce morza, godny polecenia jest tofu. I tak oto tym sposobem można zrobić np. zupę miso z warzywami i tofu, a nawet – uwaga – zupę grochową, której prawie że niezbędnym składnikiem jest mięso. A jednak można zjeść grochówkę wege! Przekonajcie się, że ile zup, tyle ich odpowiedników w wersji wege:
- zupa grzybowa
- zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- zupa z suszonych grzybów
- arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
- chłodnik z pomidorów i papryki
- zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- zupa jabłkowo-ziemniaczana
- zupa porowo-ziemniaczana