• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaki i włoszczyznę obieramy. 300 g jabłek obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy wraz z warzywami w kostkę. Wszystko podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewamy bulion oraz sok jabłkowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez około 25 minut.

Krok 2: Przygotowujemy orzechową gremolatę

Siekamy orzechy włoskie i liście szałwii. Tosty podpiekamy i drobno rozkruszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z orzechami, szałwią i tostami. Pozostałe jabłka obieramy i drobno ścieramy na tarce, dodajemy i mieszamy. Gremolatę doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Miksujemy zupę

Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Podajemy z gremolatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram