Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniaki i włoszczyznę obieramy. 300 g jabłek obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy wraz z warzywami w kostkę. Wszystko podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewamy bulion oraz sok jabłkowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości pod przykryciem przez około 25 minut.
Krok 2: Przygotowujemy orzechową gremolatę
Siekamy orzechy włoskie i liście szałwii. Tosty podpiekamy i drobno rozkruszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z orzechami, szałwią i tostami. Pozostałe jabłka obieramy i drobno ścieramy na tarce, dodajemy i mieszamy. Gremolatę doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Miksujemy zupę
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Podajemy z gremolatą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik świąteczny
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2213 dni temu
Dodałam trochę kurkumy, przez co zupa była przeapetycznie źółciutka :)
Odpowiedz
2212 dni temu
Dobry pomysł :)