Kuchnia brytyjska - Ciasteczka migdałowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kruche ciastka migdałowe – sprawdzony przepis
Ciastka migdałowe robi się naprawdę szybko. Przekonacie się o tym, korzystając z choćby jednego przepisu, który proponuje Kuchnia Lidla. Dzięki znajdującym się tam wskazówkom i poradom upieczecie pyszne i kruche ciastka migdałowe.
- migdałowe ciasteczka
- kruche ciastka kakaowo-migdałowe
- halloweenowe ciastka z migdałami
- włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Jak widać, zdecydowana większość ciasteczek migdałowych powstaje z mielonych migdałów. Warto jednak wspomnieć, że można też przygotować kruche ciastka z migdałami tylko lekko rozdrobnionymi lub pozostawionymi w całości. I tak np. do przyrządzenia włoskich ciasteczek cantuccini nie potrzebujecie mąki z mielonych migdałów – wystarczy, że użyjecie całych oraz drobno posiekanych orzechów. Piekąc ciasteczka z migdałów niekoniecznie też musicie posłużyć się blenderem czy młynkiem. Czasami bowiem migdały należy pokroić tylko w kostkę lub, jak w przypadku hiszpańskich ciasteczek migdałowych, w słupki. Zresztą co tu dużo mówić, sprawdźcie sami w Kuchni Lidla, która jest pełna inspiracji i podaje przepisy nie tylko na ciasteczka z migdałami mielonymi!
Ciasteczka migdałowe fit
Jeśli obawiacie się, że wasze smakołyki mogą być zbyt kaloryczne, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na ciasteczka migdałowe fit. W takiej wersji ciasteczka migdałowe występują najczęściej bez cukru, który zastępowany jest alternatywnym słodziwem, np. syropem daktylowym, klonowym czy ksylitolem. Polecamy też ciasteczka migdałowe bez mąki i bez jajek. Do ich przyrządzenia zachęca Kuchnia Lidla, w której znajdziecie przepis na tradycyjny przysmak z Florencji, czyli tzw. florentynki migdałowe.