Ciasto z rabarbarem - przepisy i pomysły:

Kuchnia brytyjska

Ciasto z rabarbarem

wróć do Ciasta

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Idealne, gdy lubimy sezonowe produkty i nieoczywiste smaki – ciasto z rabarbarem! Niegdyś często gościło w kuchniach naszych babć, dziś odkrywamy je na nowo, by tworzyć własne wersje słodkiej klasyki. Lato w pełni? Czas na rabarbar na słodko – doskonale smakuje z bezą, kruszonką i w towarzystwie innych owoców.

Przepisy na ciasto z rabarbarem – sprawdź nasze propozycje!

Bez względu na to, jaki przepis na ciasto z rabarbarem wybierzemy, w praktyce czeka nas nowe doświadczenie. Rabarbar bowiem wymaga odpowiedniego podejścia ze względu na smak i strukturę – jeśli chcemy, by był nieco słodszy, możemy posypać go cukrem, aż puści sok. Długie łodygi dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki, a jeżeli zależy nam na miękkim rabarbarze, możemy wcześniej podsmażyć go na patelni. Dojrzały rabarbar powinniśmy obrać, co z kolei nie jest konieczne w przypadku młodych łodyg.

Ciasto z rabarbarem możesz przygotować na kilka sposobów – beza, kruszonka, budyń i świeże owoce to składniki, które na pewno sprawdzą się w połączeniu z tym produktem. Tylko od ciebie zależy, w jaki sposób go wykorzystasz. Tarta z rabarbarem to opcja dla smakoszy kruchego ciasta, które przygotujesz z mąki, masła i żółtek. Zwolennicy małych form mogą stworzyć na jego bazie kruche babeczki z bezą, a dbających o sylwetkę z pewnością zadowoli domowe rabarbarowe musli z jogurtem. Jeden symbol lata w cieście to dla ciebie za mało? Szukasz wegańskich lub bezglutenowych przepisów? Sięgnij po wiśnie i połącz je z rabarbarem w dietetycznym cieście z kruszonką. Sprawdź, jak rabarbar proponuje wykorzystać Kuchnia Lidla i wybierz przepis dla siebie!

Ciasto z rabarbarem i budyniem – spróbuj tego połączenia!

Słodki budyń i kwaśny w smaku rabarbar świetnie uzupełniają się. Masa budyniowa jest łatwa w przygotowaniu, ale musimy pamiętać o wystudzeniu jej przed dodaniem do ciasta. Ciasto również powinno ostygnąć, nim połączymy je z kremem. By nie zgubić smaku rabarbaru, najlepiej zdecydować się na budyń waniliowy lub śmietankowy. Ciasta z masą budyniową lubią niską temperaturę, więc przechowujmy je w lodówce.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Jednym z wariantów takiego połączenia jest ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem. Proste w przygotowaniu i szybkie: jego masę przygotowujemy, stopniowo ucierając składniki – masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli zależy nam na konkretnym smaku, możemy zdecydować się na cynamon lub sok z cytryny. Rabarbar umieszczamy na cieście i zalewamy gotowym budyniem.

Ile piec ciasto z rabarbarem?

Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem spędza w piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 160-175°C. Jeśli przygotowujesz tartę, zawsze zwracaj uwagę na kolor ciasta – zarumieniony wierzch będzie sygnałem, że wypiek jest gotowy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!