Wegańskie ciasto z rabarbarem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o małych oczkach
  • blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • małe sitko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY RABARBAR

Pokrojony w kawałki rabarbar przekładamy do miski i oprószamy ¼ szklanki cukru.

KROK 2: ŁĄCZYMY NAPÓJ MIGDAŁOWY Z OCTEM

Napój roślinny łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce.

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO NAPOJU ROŚLINNEGO

Oliwę, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny dodajemy do miski z napojem migdałowym.

KROK 5: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK

Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy przez krótką chwilę na ciasto.

KROK 6: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar w cukrze. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    575 dni temu
    Czy zamiast mieszanki mleko roślinne+ocet można wrzucić maślankę? Z góry dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    575 dni temu
    Taka zamiana powinna się udać :)
  • Gość Gość
    1247 dni temu
    Czy macie pomysl jaką mąke moge uzyc zeby byla bezglutenowa? Migdalowa, ryzowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1247 dni temu
    W przepisie jest soda oczyszczona i proszek do pieczenia, które wspomogą wyrastanie ciasta, jednak używając mąki bezglutenowej najlepiej użyć jej dwóch rodzajów. Jedna z nich jest mąką bazową, druga dodatkową. Dobrym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka ryżowa, jako mąkę dodatkową do niej można użyć np. mąki migdałowej, kokosowej lub jaglanej :)
  • Gość Gość
    1250 dni temu
    Czy rabarbar układamy na wylanym cieście w blaszce, czy mieszamy z ciastem przed wylaniem do foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1249 dni temu
    Rabarbar układamy na wierzchu ciasta przelanego do formy.
  • Gość Gość
    1251 dni temu
    A co z rabarbarem? Posypany cukrem został później całkowicie pominięty...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1249 dni temu
    Rabarbar układamy na wierzchu ciasta przelanego do formy. Ten fragment przepisu został przez przez przypadek pominięty-dziękujemy za komentarz, dzięki któremu mogliśmy uzupełnić sposób przygotowania! Z przepisu można już korzystać bez przeszkód.
  • Gość Gość
    1266 dni temu
    Dzień dobry, Czy zamiast napoju migdałowego można użyć innego mleka roślinnego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1266 dni temu
    Dzień dobry, jak najbardziej. Można zastąpić napój migdałowy każdym innym napojem roślinnym, np. owsianym, kokosowym, sojowym, ryżowym czy z orzechów nerkowca :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!