Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o małych oczkach
- blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- małe sitko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY RABARBAR
Pokrojony w kawałki rabarbar przekładamy do miski i oprószamy ¼ szklanki cukru.
KROK 2: ŁĄCZYMY NAPÓJ MIGDAŁOWY Z OCTEM
Napój roślinny łączymy z octem i odstawiamy na 5 minut.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy w misce.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO NAPOJU ROŚLINNEGO
Oliwę, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny dodajemy do miski z napojem migdałowym.
KROK 5: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK
Zawartość obu misek łączymy i wyrabiamy przez krótką chwilę na ciasto.
KROK 6: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar w cukrze. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!
Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.
Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem i owocami. Spróbuj i daj się przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
567 dni temu
Czy zamiast mieszanki mleko roślinne+ocet można wrzucić maślankę? Z góry dziękuję :)
odpowiedz
567 dni temu
Taka zamiana powinna się udać :)
1240 dni temu
Czy macie pomysl jaką mąke moge uzyc zeby byla bezglutenowa? Migdalowa, ryzowa?
odpowiedz
1240 dni temu
W przepisie jest soda oczyszczona i proszek do pieczenia, które wspomogą wyrastanie ciasta, jednak używając mąki bezglutenowej najlepiej użyć jej dwóch rodzajów. Jedna z nich jest mąką bazową, druga dodatkową. Dobrym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka ryżowa, jako mąkę dodatkową do niej można użyć np. mąki migdałowej, kokosowej lub jaglanej :)
1242 dni temu
Czy rabarbar układamy na wylanym cieście w blaszce, czy mieszamy z ciastem przed wylaniem do foremki?
odpowiedz
1241 dni temu
Rabarbar układamy na wierzchu ciasta przelanego do formy.
1243 dni temu
A co z rabarbarem? Posypany cukrem został później całkowicie pominięty...
odpowiedz
1241 dni temu
Rabarbar układamy na wierzchu ciasta przelanego do formy. Ten fragment przepisu został przez przez przypadek pominięty-dziękujemy za komentarz, dzięki któremu mogliśmy uzupełnić sposób przygotowania! Z przepisu można już korzystać bez przeszkód.
1259 dni temu
Dzień dobry, Czy zamiast napoju migdałowego można użyć innego mleka roślinnego?
odpowiedz
1259 dni temu
Dzień dobry, jak najbardziej. Można zastąpić napój migdałowy każdym innym napojem roślinnym, np. owsianym, kokosowym, sojowym, ryżowym czy z orzechów nerkowca :)