Lasagne - przepisy i pomysły:

Kuchnia alpejska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Lasagne, czyli jeden z popularniejszych włoskich makaronów lub danie przyrządzone z jego udziałem, to potrawa znana i ceniona również w polskiej kuchni. Rzadko więc zdarza się, że komuś trzeba wyjaśniać, czym właściwie jest lasagne. Dla tych, którzy chcą sobie jednak przypomnieć dokładny skład tego włoskiego specjału, przygotowaliśmy krótki przewodnik kulinarny.

Przepisy na lasagne

Lasagne, czyli jeden z popularniejszych włoskich makaronów lub danie przyrządzone z jego udziałem, to potrawa znana i ceniona również w polskiej kuchni. Rzadko więc zdarza się, że komuś trzeba wyjaśniać, czym właściwie jest lasagne. Dla tych, którzy chcą sobie jednak przypomnieć dokładny skład tego włoskiego specjału, przygotowaliśmy krótki przewodnik kulinarny. 

Co to jest lazania?

Co to jest lazania? Lasagna tudzież lazania to jedno z kultowych włoskich dań, które składa się z cienkich płatów specjalnego makaronu oraz dwóch rodzajów sosów (beszamelowego i kontrastującego), a także innych dodatków przykrytych warstwą z sera mozzarella lub miksu mozzarelli z parmezanem. Tak przygotowaną warstwową zapiekankę wsadza się do pieca i wypieka przez kilkadziesiąt minut.

Historia powstania tego smacznego dania sięga czasów antycznych, kiedy to w Rzymie serwowano zapiekanki z dodatkiem makaronu, sosu i warzyw. Lasagne w takiej warstwowej formie, jaką znamy dziś, zaczęto przygotowywać w średniowieczu. Układano wtedy w naczyniu warstwy z makaronu, sosu i warzyw naprzemiennie, a potem zapiekane w piecu drzewnym. Sos pomidorowy trafił do lasagne stosunkowo późno, bo dopiero po odkryciu Ameryki, kiedy to sprowadzono do Europy sadzonki tej rośliny.

Przepis na lasagne zmieniał się wraz z upływem czasu, do tego stopnia, że w każdym z włoskich regionów przyrządza się to danie zupełnie inaczej, a elementem kluczowym jest tylko płaski makaron, który został wymyślony specjalnie do tego dania. I tak zresztą zostało do dziś! Obecnie każdy Włoch ma swój wyjątkowy przepis na zapiekankę lasagne, co czyni ją wyjątkowym daniem.

Jak zrobić lasagne?

Jak zrobić pyszną lasagne, na którą przepis można by znaleźć we włoskiej książce kucharskiej? Kluczem do przyrządzenia wyśmienitej lasagne jak każdego włoskiego dania są składniki. Świeże składniki wysokiej jakości gwarantują idealny smak przygotowywanych dań. Wybierając się na zakupy do swojej zapiekanki, postaw na rodowicie włoskie produkty z oznaczeniem DOP (skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia). Takie oznaczenie ma wiele produktów dostępnych w Lidlu w asortymencie tygodni tematycznych, m.in marki własnej Italiamo. Wysokiej jakości makaron, pomidory czy ser mozzarella nadadzą Twojej lasagni wyjątkowego smaku.

Przygotuj sos beszamelowy i kontrastujący smakiem sos np. pomidorowy lub grzybowy, a w międzyczasie delikatnie podgotuj płaty makaronowe. Pamiętaj jednak, że nie musisz tego robić – decyzja, czy użyjesz  nieugotowanych, czy też pdogotowanych płatów, zalezy od Ciebie.Gotowe składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby utworzyły warstwy, a na górę dodaj startą mozzarellę lub inny lubiany przez Ciebie ser. Tak przygotowaną zapiekankę wypiecz w piekarniku i gotowe!

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku zrobić pyszną lasagne, to koniecznie sprawdź przepisy zamieszczonej w tej kategorii. Gwarantujemy, że znajdziesz tu smak, którego szukasz!

Jak zrobić farsz do lasagne?

Jak zrobić farsz do lasagne? Farsz do zapiekanki makaronowej o włoskim rodowodzie możesz przygotować dosłownie ze wszystkiego, chociaż najbardziej popularna jest wersja z ragu alla bolognese.

Do środka lasagne może trafić sos z dodatkiem mięsa mielonego, kurczaka, a nawet ryba. Płaty makaronowe pod serową pierzynką równie pysznie smakują w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczonych warzyw. Idealny smak tego dania osiągniesz, jeśli zadbasz o jego warstwy — te powinny nieco się od siebie różnić smakiem i najlepiej wyglądem. Farsz możesz usmażyć, poddusić, upiec lub ugotować — tutaj nie ma reguły. Ma być po prostu smacznie!

W czym można zrobić lasagne?

W czym można zrobić lasagne? Danie to zapiekane jest w piecu w wysokiej temperaturze, dlatego naczynie do jego przygotowania powinno być odporne i przeznaczone do piekarnika. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie do zapiekania specjalnych naczyń żaroodpornych (ceramicznych lub szklanych) albo żeliwnej brytfanny.

Nie masz w domu takiego naczynia? Możesz spróbować użyć do tego garnka lub patelni — pamiętaj, tylko żeby nie miał on żadnych plastikowych ani gumowych części, które mogą się stopić w trakcie pieczenia. Szeroki asortyment takich naczyń znajdziesz w sklepie online na stronie lidl.pl.

Ile czasu piec lasagne?

Nie wiesz, ile czasu piec lasagne? Każdą zapiekankę makaronową piecze się w nieco innym czasie zależnym od farszu i sosów użytych do jej przygotowania. Możemy jednak określić w przybliżeniu, ile piec lasagne w piekarniku, by jej nie spalić. Czas wypiekania zapiekanki nie powinien przekroczyć 35 minut w przypadku podgotowanego wcześniej makaronu i 50 minut w przypadku surowego.

W ilu stopniach piec lasagne?

W ilu stopniach piec lasagne? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ to, w jakiej temperaturze piec lasagne zależne jest od receptury, liczby warstw, a nawet rodzaju piekarnika. Przyjmuje się, że najlepszą temperaturą do tego typu dań jest przedział od 175 stopni do 190 stopni C.

My radzimy sugerować się bardziej jej wyglądem i własnymi upodobaniami — im wyższa będzie temperatura, tym ser szybciej będzie się przypalał. Gdy gustujesz w bardziej miękkich i kremowych daniach o delikatnym smaku, wypiecz swoja lasagne w niższej temperaturze.

Czy lasagne pieczemy pod przykryciem, czy bez?

Czy lasagne pieczemy pod przykryciem, czy bez? Jeśli chcesz, aby ser się rozpłynął, ale zbyt mocno nie przypalił, wypiecz ją pod przykryciem. Gdy gustujesz w mocno wypieczonych daniach, możesz wypiekać ją bez przykrycia —  pamiętaj jednak o tym, aby ustawić naczynie na środkowej półce piekarnika i nieco obniżyć temperaturę pieczenia (tak o 10 do 15 stopni C).

Czy trzeba gotować makaron do lasagne?

Czy trzeba gotować makaron do lasagne? Oczywiście, że nie! Pyszna zapiekanka makaronowa tak jak jej kuzynka z makaronem cannelloni nie musi mieć w środku ugotowanego makaronu. Co prawda wydłuża to czas jej pieczenia, jednakże nie wpływa na jej smak. Jeśli masz ochotę, możesz wstępnie podgotować makaron i skrócić czas pieczenia o kilkanaście minut. Wybieraj dowolnie i ciesz się pysznym daniem w każdej z wersji.

Jak zrobić, żeby makaron lasagne był miękki?

Jak zrobić, żeby makaron lasagne był miękki? Miękkość makaronu jest zależna od długości jego pieczenia oraz ilości wody, jaką mu dostarczymy. Im rzadszy będzie sos, tym więcej wody będzie mogło wniknąć w mikro rowki makaronu. Przygotowując sos do lasagne, zadbaj o to, aby był on nieco rzadszy niż do klasycznego makaronu, wtedy bez problemu osiągniesz efekt miękkich płatów makaronu w Twojej lasagne.

Jeśli boisz się, że Twój makaron nie zmięknie, możesz podgotować go lekko w osolonej wodzie przed włożeniem do naczynia i zapieczeniem. Makaron ugotowany do stopni al dente szybko zmięknie w trakcie pieczenia, czyniąc lasagne miękką i przyjemną dla podniebienia.

Jak długo piec lasagne z surowym makaronem?

Lasagne z surowym makaronem należy piec nieco dłużej niż w przypadku wcześniejszego obgotowania płatów makaronowych, tj. ok. 40-50 minut. Aby skrócić czas pieczenia, warto przyrządzić rzadszy sos beszamelowy – pod jego wpływem plastry lasagne zmiękną i szybciej się upieką.

Jakie warstwy lasagne?

Cała sztuka przygotowania lasagne polega na umiejętnym i właściwym ułożeniu warstw, na które najczęściej oprócz makaronu składa się sos bolognese lub pomidorowy albo sos beszamelowy, farsz mięsny lub mięsno-warzywny oraz ser Główną zasadą jest ich naprzemienne ułożenie, tak aby całość w efekcie przypominała zapiekankę.

Przepis na lasagne

Tradycyjny przepis na lasagne zakłada użycie makaronu w kształcie dużych prostokątnych płatów, mięsa mielonego, koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej, warzyw, sera oraz oczywiście przypraw. Wszystko to polane zostaje sosem beszamelowym i zapieczone w piekarniku. W teorii lasagne wydaje się więc prostym przepisem na obiad czy kolację. W praktyce lasagne to umiejętnie ułożone warstwy makaronu i farszu, dlatego wielu postrzega lasagne jako wymagającą potrawę, która, choć tak popularna i banalna, może okazać się wielkim wyzwaniem kulinarnym. Jak zatem najłatwiej zrobić lasagne? Z pomocą przychodzi jak zawsze Kuchnia Lidla. Spójrzcie, ile rodzajów tego dania możecie przygotować:

To oczywiście tylko niektóre propozycje przyrządzenia lasagne z mięsem mielonym. Nie zawsze przecież musimy mieć ochotę na lasagne z mięsem. Wegetarianom lub tym, którzy preferują lasagne warzywne, można polecić np. lasagne z pieczarkami. Sprawdźcie sami, czy lasagne z warzywami przypadnie Wam do gustu.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!