Kuchnia alpejska - Makaron zapiekany - przepisy i pomysły:

Kuchnia alpejska

Dania z makaronem

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Makaron – na wzór dań włoskich – to jeden z ulubionych dodatków obiadowych Polaków. Chętnie zastępujemy nim ziemniaki, ryż czy kasze. Jego niepodważalnym atutem jest możliwość podawania w różnych formach. Jedną z najpopularniejszych stanowi makaron zapiekany, który jadamy równie często na kolację, co w porze obiadowej.

Przepis na makaron zapiekany

Makaron zapiekany to główny bohater niejednego przepisu na zapiekankę, która występuje w niezliczonych rodzajach. I choć zwykle makaron zapiekany bywa z serem, to nie oznacza, że przepis jest tak uniwersalny, jak mogłoby się komukolwiek wydawać. Zresztą, sami sprawdźcie kilka propozycji przepisu na makaron zapiekany z serem Kuchni Lidla:

A to dopiero początek! Trudno przecież zliczyć, z iloma wersjami tego dania możemy mieć do czynienia. Przypomnijmy sobie, ile razy mieliśmy okazję skosztować makaronu zapiekanego np. z kurczakiem albo brokułami czy pieczarkami. Te najpopularniejsze zapiekanki są już standardem w polskiej kuchni. Z kolei makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem oraz makaron zapiekany z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to przecież nic innego jak typowe włoskie lasagne.

Oprócz dań wytrawnych, przyrządzanych na podstawie przepisu na makaron zapiekany z mięsem mielonym czy z kurczakiem, istnieje także wiele potraw z makaronem, które można przyrządzić na słodko. Największym zainteresowaniem wśród nich cieszy się zdecydowanie makaron z jabłkami zapiekany w piekarniku. Przepis na makaron zapiekany z jabłkami jest naprawdę prosty, nic więc dziwnego, że danie to zyskało taką popularność.

Jak zrobić makaron zapiekany?

Makaron zapiekany to jedno z prostszych dań na obiad czy kolację. Wystarczy przecież tylko ugotować makaron oraz warzywa, których chcielibyście użyć, a także odpowiednio przygotować mięso, jeśli planujecie je dodać do potrawy. Mielone zaleca się poddać wstępnemu obsmażeniu, pozostałe można np. wcześniej ugotować. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu, najczęściej beszamelowego lub takiego, który powstaje przy okazji smażenia mięsa. Jeśli potrzebujecie dokładnych wskazówek, to zajrzyjcie do przepisu Kuchni Lidla na makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym. Stamtąd dowiecie się, jak krok po kroku przyrządzić przykładowe danie z makaronem, a przede wszystkim, ile czasu powinno się zapiekać makaron w piekarniku. Nieco inaczej trzeba podejść do zapiekanek makaronowych z dodatkiem owoców. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić makaron zapiekany np. z jabłkami, to sprawdźcie szczegóły przepisu na makaron z musem jabłkowym. Taka wersja zaskoczy niejednego smakosza!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!