Kuchnia alpejska - Tagliatelle - przepisy i pomysły:

Kuchnia alpejska

Dania z makaronem

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tagliatelle jest jedną z włoskich past, która często zastępuje w daniach makaronowych popularne spaghetti. W polskiej kuchni coraz chętniej wykorzystuje się ten produkt, ponieważ jest on alternatywą dla innych rodzajów makaronu. Makaron tagliatelle wyróżnia się jednak nie tylko grubością pasków, ale również wyraźną fakturą, dzięki której doskonale łączy się z różnymi sosami. Tagliatelle to zatem makaron, którego warto użyć do przygotowania obiadu albo kolacji.

Tagliatelle – jak zrobić?

Przepis na tagliatelle z różnymi dodatkami znajdziecie w wielu serwisach kulinarnych. W przepisach na makaron tagliatelle zazwyczaj znajduje się propozycja połączenia go z kurczakiem, jednak chyba jeszcze ciekawszą kompozycją smakową jest tagliatelle z kurczakiem i np. szpinakiem. Zresztą z tą odmianą włoskiego makaronu zielone warzywa smakują wyśmienicie, o czym przekonuje Kuchnia Lidla. Jeśli nie wierzycie, sprawdźcie!

Przepis na tagliatelle:

Smaczną kompozycją, godną polecenia, jest również tagliatelle z grzybami, np. z kurkami, albo poza sezonem z pieczarkami. Na ich bazie warto przygotować sos, który stanie się aromatycznym uzupełnieniem całości. Co więc powiecie na zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle? Zarówno ten przepis na makaron tagliatelle, jak i wiele innych znajdziecie właśnie w Kuchni Lidla. I choć tagliatelle bywa głównym składnikiem wielu przepisów, to należy pamiętać, że dodany do niego sos lub warzywo mogą zadecydować o smaku i charakterze całej potrawy. Przykładem jest tagliatelle w sosie śmietanowym. Dużym zainteresowaniem cieszy się także tagliatelle carbonara, czyli alternatywa dla dobrze znanego spaghetti. Jeśli natomiast poszukujecie niecodziennych inspiracji na tagliatelle, to być może przypadnie wam do gustu przepis, który zamiast tagliatelle z cukinią podaje, jak przyrządzić tagliatelle z cukinii. Taką niecodzienną propozycję ma dla was Kuchnia Lidla. Oto ona: makaron z cukinią i łososiem.

Nieważne, czy sięgacie po przepis na tagliatelle z kurczakiem czy po przepis na tagliatelle w sosie śmietanowym. Każde danie może smakować wybornie, pod warunkiem, że zastosujecie się do wskazówek i porad.

Tagliatelle – jak gotować?

Jedną z istotnych kwestii przyrządzania tagliatelle jest oczywiście prawidłowe gotowanie makaronu. Makaron tagliatelle powinno się wrzucać do osolonego wcześniej wrzątku i gotować al dente. Proste i szybkie, więc do dzieła!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!