Jajka sadzone - przepisy i pomysły:

Kuchnia azjatycka

Jajka

wróć do Śniadania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jajka sadzone to klasyka kulinarna. Sprawdzają się zawsze wtedy, gdy potrzebny jest pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. I choć zwykle nie wymagają wielkich dodatków za wyjątkiem chleba i porannej kawy, to uwierzcie, że można je przyrządzić w dużo ciekawszy sposób, niż wam się wydaje. Tylko spójrzcie!

Jak zrobić jajka sadzone?

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić pyszne jajka sadzone, to dobrze trafiliście. W Kuchni Lidla dowiecie się nie tylko, jak usmażyć jajko sadzone, aby osiągnąć efekt ściętego białka i płynnego żółtka, ale również, co warto podawać do jajka sadzonego. Zacznijmy jednak od początku. Przygotowanie jajka sadzonego nie jest jakąś wielką sztuką, dlatego każdy z was zapewne już tego próbował, a jeśli nie, to z pewnością słyszał, jak je zrobić. Tradycyjny sposób polega na rozgrzaniu patelni z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej masła klarowanego, które doda całości smaku i aromatu, a przede wszystkim nie będzie się przypalać, a następnie wbiciu na nią jajka. To, na czym chcecie smażyć jajko sadzone, zależy w zasadzie od was. Można również pokusić się o przyrządzenie jajka sadzonego na wodzie, co będzie korzystną opcją szczególnie dla osób będących na diecie. Jak zrobić jajko sadzone bez tłuszczu? To proste. Wystarczy wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką, rozgrzać na niej trochę wody i wbić jajko. Później pozostaje już tylko czekać, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Bez względu na wybór sposobu smażenia, pamiętajcie jednak, aby jajka solić i pieprzyć dopiero pod koniec, nigdy na początku. Dzięki temu będziecie mieć gwarancję, że jajko w międzyczasie nie zmieni koloru. A jeśli znudziło wam się jajko sadzone w tradycyjnej postaci, to odwiedźcie Kuchnię Lidla pełną oryginalnych i smacznych przepisów na dania z jajkami w roli głównej!

Z czym podawać jajko sadzone?

Jajka sadzone podane na śniadanie można przyrządzać na różne sposoby. Warto urozmaicać sobie każdy poranek, serwując jajko sadzone z serem, boczkiem czy nawet z awokado. Częstą praktyką jest zwłaszcza podawanie jajka sadzonego na szynce, np. w postaci zapiekanej kanapki z jajkiem i serem albo jajka w chlebie. Wielbicielom pikantniejszych smaków Kuchnia Lidla radzi spróbować jajka sadzonego w ostrej papryce, a dokładniej jajek po hiszpańsku lub szakszuki z kuminem z papryczkami chili. Te nietypowe sposoby na jajko sadzone z pewnością przypadną do gustu smakoszom kuchni Półwyspu Iberyjskiego oraz Bliskiego Wschodu. A jeśli chcielibyście zasmakować w typowo amerykańskim śniadaniu, to koniecznie sięgnijcie po przepis na naleśniki z boczkiem, z którymi jajka sadzone tworzą duet idealny. Znajdźcie swój sposób na jajko sadzone i zdecydujcie sami, z czym będzie wam najlepiej smakować.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!