![3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser 3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0dd1c55af4af-11374e5b12db-Beautyshoty-PL-KW42-21557_16823_rgb_ok - Kopia4202016.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tosty z awokado
Krok 1: Podpiekamy kromki chleba
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.
Krok 2: Gotujemy jajka w wodzie
Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
Krok 3: Składamy kanapkę z przygotowanych składników
Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i starym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj
- malakser lub blender
Krok 1: Przygotowujemy pesto
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy nerkowca. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w malakserze. Miksujemy z oliwą na gładką masę.
Krok 2: Kroimy kabanosy i oliwki
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, a oliwki w talarki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kabanosy. Makaron odcedzamy i dodajemy do kabanosów. Wodę z makaronu pozostawiamy i podlewamy nią sos, jeśli będzie zbyt gęsty. Dodajemy oliwki. Cebulę kroimy w talarki i umieszczamy w zimnej wodzie.
Krok 3: Dodajemy pesto do makaronu
Do makaronu dodajemy dwie łyżki pesto i mieszamy. Dodajemy cebulę i od razu podajemy. Na talerzu dekorujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.
Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Ucieramy jajka z cukrem
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Jajka ucieramy z cukrem i skórką otartą z cytryny przez 5 minut. Kiedy będą puszyste, dodajemy na przemian mleko roślinne i przesianą mąkę z cynamonem, kardamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Krok 2: Miksujemy wszystkie składniki
Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę przygotowanych owoców i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch dajemy drugą połowę owoców. Pieczemy przez 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.
![Francuskie tosty z boczkiem i serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/28374b3c5e59-32ac175f03-French-Toast.webp)
Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!
![Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/26919df1ba60-9d05d1e0e1-tosty-z-ricotta-i-sliwkami.webp)
Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!
![Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b29725b0c008-d149f1ddfd-tosty-z-kalafiorem-i-pasta-z-papryki.webp)
Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.
![Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b57eeba8203a-91b999d345-francuskie-tosty-z-jablakmi.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierś w panierce serowej z sosem pesto
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Racuchy z bananami
- Placki z selera
- Szybkie tosty z grzybami
- Croque monsieur z serem gouda
- Szakszuka
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Tosty z awokado i jajkiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Ubijany ganasz
- Domowe lody szparagowe
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Przekąski na imprezę
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Przysmak czekoladowy
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Kaczka orientalna w tortilli
Komentarze (2)
2681 dni temu
Czy do ciasta można dodać mrożone owoce?
odpowiedz
2681 dni temu
Już się wyjaśniło :) Dzięki za odpowiedź z YouTube :)