Kuchnia francuska - Carpaccio - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czym jest carpaccio?
Niewiele osób potrafi podać definicję przekąski, jaką jest carpaccio. Co to właściwie jest, a przede wszystkim, jak jeść ten włoski specjał? Do przygotowania klasycznego carpaccio potrzebujemy polędwicy wołowej. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Zmrożone mięso kroimy w cienkie plastry – albo bardzo ostrym nożem, albo za pomocą maszynki. Plastry wołowiny układamy na talerzu. Carpaccio wołowe podaje się zazwyczaj w towarzystwie rukoli, kaparów, parmezanu. Całość skrapiana jest sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Obecnie carpaccio przyrządza się nie tylko z wołowiny, ale również z różnego rodzaju ryb, warzyw i owoców.
Podpowiadamy, z czego przyrządzić carpaccio!
Jeśli znacie wyłącznie tradycyjne carpaccio wołowe, to czas najwyższy spróbować czegoś nowego. Co powiecie na przykład na carpaccio z buraka? Kuchnia Lidla podpowie wam, z jakich innych składników niż wołowina warto przyrządzić pyszne carpaccio. Oto przykłady:
- carpaccio z pomidorów
- grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- carpaccio z miodowego melona
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Carpaccio z buraka to, obok wołowego, jedna z najbardziej popularnych postaci tej włoskiej przekąski. Można je przygotować z buraka gotowanego albo, jak proponuje Kuchnia Lidla w przepisie na carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim, również z buraków pieczonych. Bez względu na sposób, który wybierzecie, pamiętajcie, że ważnym elementem carpaccio z buraka jest też sos. Właśnie dlatego Kuchnia Lidla przykłada tak dużą wagę do jego smaku, podając propozycję podania carpaccio z buraka na bazie salsy z rukoli. Jeśli więc chcecie, aby wasze carpaccio z buraczków stało się przysmakiem podczas imprezy czy też ulubioną przekąską rodzinną, to koniecznie sprawdźcie, jak zrobić carpaccio z buraka z sosem z rukoli, sera bursztyn, orzeszków sosnowych oraz oleju rzepakowego. Kuchnia Lidla jest pod tym względem niezastąpiona!