Kuchnia polska - Boczniaki - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
W polskiej kuchni nadal ustępują miejsca pieczarkom. I choć są ich godnym konkurentem, to jednak boczniaki przewyższają pieczarki o głowę albo raczej o kapelusz – zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i właściwości zdrowotnych. Kto by przypuszczał, że te niepozorne grzyby wzmacniają naszą odporność, chroniąc tym samym przed wieloma chorobami, również tymi najpoważniejszymi jak nowotwory.

Grzyby boczniaki – przepisy, które pokochasz!

Jak zapewne zdążyłeś czy zdążyłaś się zorientować, przepisy na boczniaki z Kuchni Lidla charakteryzuje niezwykła różnorodność. Wśród nich pojawiają się propozycje dań wegetariańskich oraz mięsnych, dlatego każdy znajdzie tu coś godnego uwagi! Z przepisów z boczniakami wybierzesz danie na dowolną porę dnia. To nie tylko sycące obiady nawet dla całej rodziny. Dajemy słowo, że fantastycznie smakują również boczniaki na śniadanie czy na kolację. Dania z tymi smakowitymi grzybami sprawdzą się podczas przyjęć czy spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Można przygotować je na mnóstwo sposobów, dlatego na pewno odnajdziesz ten, który podbije Twoje serce. Zresztą przepisy z boczniakiem ostrygowatym to oryginalny wybór, który z pewnością zostanie zapamiętany na długo przez Twoich gości i domowników.

Jak przygotować boczniaki? Poznaj przepisy kuchni wegetariańskiej!

Boczniaki to grzyby o przyjemnie mięsistej teksturze oraz delikatnym smaku. Bezbłędnie spisują się w różnych formach obróbki, dlatego tak chętnie sięgają po nie osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Jak przyrządzić boczniaki w wegańskiej lub wegetariańskiej odsłonie? Pomysłów nie brakuje! Jeden z nich to grzybowa potrawka z wegangurtem, w której znalazły się również zwykłe i brązowe pieczarki. Zresztą w tym smakowitym daniu nie brakuje innych pełnych smaku składników – tymianek, czosnek, mleczko kokosowe oraz wegański jogurt kokosowy składają się na przepyszną, aromatyczną kompozycję. Krótko smażone grzyby radzimy serwować z domowymi plackami. To sycące, wegańskie danie autorstwa Karola Okrasy, czyli prawdziwego mistrza Kuchni Lidla.

Boczniaki fantastycznie naśladują mięso. To oczywiście zasługa ich specyficznej struktury. Jeśli poszukujesz tego typu „mięsnych” przepisów z boczniakami mamy dla Ciebie coś specjalnego. Koniecznie zapoznaj się z szarpanymi boczniakami à la pulled pork. Kinga Paruzel opracowała niepowtarzalne połączenie smaków i aromatów, które natychmiast przywołuje na myśl prawdziwą szarpaną wieprzowinę. A jednocześnie pozostaje całkowicie wegańskie! Jak przygotować boczniaki w tej nietypowej odsłonie? Ich sekret tkwi w bogactwie użytych przypraw, w tym mielonego chili, wędzonej słodkiej papryki oraz kolendry. Niezwykle ważne są także sos sojowy, syrop klonowy oraz musztarda Dijon, które tworzą przepyszną, wyrazistą marynatę. Więcej szczegółów znajdziesz w przepisie Kingi!

Nie możemy też nie wspomnieć o jednym z najczęstszych zastosowań boczniaków w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mowa oczywiście o przepisach na grzyby boczniaki w formie kotletów. Doceni je każdy miłośnik wege kotletów, ale też osoby tęskniące za smakiem oryginalnych schabowych. Co ważne, ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci większych problemów, ponieważ określiliśmy je ako łatwe. To dobra wiadomość zwłaszcza dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z daniami bezmięsnymi. Tak naprawdę kawałki grzybów wystarczy obtoczyć w mące podobnie jak w przypadku mięsa, a następnie smażyć na patelni. Smażone boczniaki w tym wydaniu są cudownie złociste, dlatego trudno im się oprzeć! Serwuj je w wersji klasycznej, czyli z ziemniakami oraz surówką.

Czy boczniaki się myje?

Możesz delikatnie oczyścić boczniaki wilgotną szmatką lub papierowym ręcznikiem, usuwając ewentualne zabrudzenia lub pozostałości ziemi. W przypadku bardziej zabrudzonych grzybów użyj delikatnego strumienia wody do ich opłukania, ale zrób to szybko i ostrożnie. Ważne, aby boczniaki były suche przed ich dalszą obróbką, ponieważ nadmiar wilgoci wpłynie negatywnie na konsystencję potrawy. Jak widać, kwestia tego, czy boczniaki trzeba myć, zależy od ich stanu oraz Twoich preferencji. Zastanawiasz się jeszcze, czy boczniaki się obiera? Starsze grzyby lub takie o skórce w złym stanie, warto delikatnie obrać. Zrób to za pomocą noża lub wyszoruj zewnętrzną warstwę skórki wilgotną ściereczką. Jednak w większości przypadków nie jest to konieczne. Mimo to radzimy zawsze dobrze przyjrzeć się grzybom przed ich przygotowaniem i oczyścić je według potrzeb.

Przepis na grzyby boczniaki smażone i grillowane

Smażone oraz grillowane boczniaki cieszą się największą popularnością wśród miłośników tych grzybów. Nic dziwnego, smakują znakomicie i wcale nie wymagają skomplikowanej obróbki. Wyżej wspomnieliśmy o smażonym boczniaku w stylu schabowego czy potrawce z boczniaków. Jeśli z kolei planujesz garden party, koniecznie przyrządź boczniaki grillowane. Łatwe i smaczne, idealne na wakacje! Boczniaki na patelni oraz grillu zyskują chrupiącą skórkę, która czyni je jeszcze smaczniejszymi! Najlepiej je odpowiednio wcześniej zamarynować podobnie jak w przypadku mięs. Dzięki temu zyskają nasycony smak, który rozpieszcza podniebienie wszystkich miłośników wyrazistych dań. Co więcej, grillowane boczniaki możesz serwować na mnóstwo sposobów. Doskonale smakują jako przekąska, dodatek do sałatek, kanapek, burgerów lub jako samodzielna potrawa. Ich wszechstronność sprawia, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, aby dopasować je do różnych smaków i preferencji. Jakby tego było mało, grillowanie boczniaków nie wymaga specjalnych umiejętności. Nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni? Spokojnie, wcale nie musisz. Boczniaki smażone przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. W podstawowej odsłonie wystarczy je oczyścić i pokroić, a następnie umieścić na grillu lub patelni grillowej na kilka minut. A teraz po prostu sprawdź nasz przepis na boczniaki z patelni i ciesz się prostą potrawą w zaledwie kilka chwil! 

Przepis na boczniaki – mniej znane wariacje

Z pewnością zastanawiasz się, co można zrobić z grzybów boczniaków poza wspomnianymi wyżej propozycjami. Cóż, tak naprawdę opcji nie brakuje i wszystko zależy od Twojej kreatywności. Ale żeby nieco pobudzić swoją wyobraźnię, sprawdź nasze propozycje. Fantastyczny, godny wypróbowania pomysł na boczniaki to przygotowanie ich w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Boczniaki po azjatycku według przepisu Kingi Paruzel prezentują się niezwykle obiecująco i oczywiście zachwycają smakiem. Uwielbiamy je za rozgrzewające właściwości, które zawdzięczają dodatkowi papryczek chili – niezwykle popularnego składnika w kuchni azjatyckiej. Kinga radzi Ci sięgnąć po makaron chow mein, mający formę płaskich nitek, dzięki któremu danie zyskuje prawdziwie wschodni charakter. Nie zapomnij również o limonce! Zresztą szczegóły znajdziesz w przepisie. Zajrzyj do niego jeśli poszukujesz nowych inspiracji kulinarnych oraz oczywiście pomysłu na sycący obiad. Inne przepisy na boczniaki? Rzuć okiem na wegańskie tacosy Kingi Paruzel! To łatwy, ale bardzo efektowny przepis, który przypadnie do gustu osobom lubiącym kulinarne eksperymenty. Podstawę stanowią boczniaki przyrządzone na wzór szarpanej wieprzowiny oraz starannie dobrane dodatki – marynata do boczniaków i surówka z kapusty. Tworzą one udaną, pełną smaku oraz aromatu kompozycję, która dorównuje tym, których możesz skosztować w restauracjach!

Ciekawe przepisy na dania z boczniaków bywają też inspirowane np. kuchnią włoską.. Wśród naszych faworytów pojawia się ravioli z grzybami. Te niewielkie pierożki prosto z Italii wypełnia się różnorodnymi nadzieniami. Ravioli składają się z dwóch warstw cienkiego ciasta, które są łączone razem na brzegach, aby utworzyć małe kieszonki, w których znajduje się nadzienie. W tym przypadku możesz wypełnić je grzybami leśnymi lub boczniakami. Dajemy słowo, że zakochasz się w tej recepturze.

Podsumowując, boczniaki to wyjątkowo wszechstronne grzyby, które z powodzeniem wykorzystasz w wielu różnych przepisach kulinarnych. Ciesz się nimi na różne sposoby. Bez względu na to, czy są one grillowane, duszone, marynowane czy dodawane do sałatek, smakują nadzwyczajnie. Przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy z wykorzystaniem boczniaków, ale możliwości ich zastosowania są praktycznie nieograniczone. Mamy nadzieję, że przepisy Kuchni Lidla zachęcą Cię do wypróbowania nowych smaków i rozpoczęcia kulinarnej przygody z boczniakami.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!