zobacz film Grzybowa potrawka z wegangurtem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY

Pieczarki białe i brązowe kroimy na dość drobne kawałki. Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.

KROK 2: PODSMAŻAMY BRĄZOWE PIECZARKI

Czosnek rozgniatamy dłonią. Przekładamy jeden z ząbków na patelnię wraz z ⅓ oleju i 3 gałązkami tymianku i całość podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Następnie do składników dodajemy brązowe pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy krótko, aż się zarumienią. Gotowe grzyby przekładamy do miski.

KROK 3: PODSMAŻAMY BIAŁE PIECZARKI

Na tej samej patelni aromatyzujemy kolejną ⅓ oleju 3 gałązkami tymianku i 1 ząbkiem czosnku. Smażymy na nim białe pieczarki doprawione solą i pieprzem, aż się delikatnie zarumienią. Tak przygotowane grzyby także przekładamy do miski.

KROK 4: SMAŻYMY BOCZNIAKI

Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim boczniaki doprawione solą i pieprzem, aż się zarumienią. Następnie grzyby doprawiamy bardzo drobno posiekanym tymiankiem, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY

Na patelnię, na której smażyliśmy grzyby, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Składniki zalewamy białym winem i odparowujemy je do minimum. Następnie na patelnię dodajemy   mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos delikatnie redukujemy, dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy przez kilka minut. Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję, zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i łączymy z jogurtem kokosowym.

WSKAZÓWKA! Jeśli mleczko kokosowe zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać do sosu odrobinę wody.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt kokosowy. Składniki krótko mieszamy i kiedy zaczną się łączyć ze sobą, dolewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta dodajemy więcej mąki. Zależnie od ilości mąki ciasto będzie miało różną konsystencję. Mniej mąki sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, jednak trudniejsze do wyrobienia.

KROK 7: FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACKI

Z wyrobionego ciasta formujemy rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane plastry rozklepujemy lub rozwałkowujemy jak najcieniej. Każdy placek smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

KROK 8: PODAJEMY DANIE

Na każdy talerz wykładamy po kilka placków i porcję grzybów w sosie jogurtowym. Grzyby okraszamy smażonymi boczniakami i dość grubo posiekanym szczypiorem cebuli i podajemy jeszcze gorące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • ja-nina ja-nina
    329 dni temu
    Jw jaki sposób jogurt roślinny może nie być wegański?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!