Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Pieczarki białe i brązowe kroimy na dość drobne kawałki. Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.
KROK 2: PODSMAŻAMY BRĄZOWE PIECZARKI
Czosnek rozgniatamy dłonią. Przekładamy jeden z ząbków na patelnię wraz z ⅓ oleju i 3 gałązkami tymianku i całość podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Następnie do składników dodajemy brązowe pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy krótko, aż się zarumienią. Gotowe grzyby przekładamy do miski.
KROK 3: PODSMAŻAMY BIAŁE PIECZARKI
Na tej samej patelni aromatyzujemy kolejną ⅓ oleju 3 gałązkami tymianku i 1 ząbkiem czosnku. Smażymy na nim białe pieczarki doprawione solą i pieprzem, aż się delikatnie zarumienią. Tak przygotowane grzyby także przekładamy do miski.
KROK 4: SMAŻYMY BOCZNIAKI
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim boczniaki doprawione solą i pieprzem, aż się zarumienią. Następnie grzyby doprawiamy bardzo drobno posiekanym tymiankiem, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Na patelnię, na której smażyliśmy grzyby, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Składniki zalewamy białym winem i odparowujemy je do minimum. Następnie na patelnię dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos delikatnie redukujemy, dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy przez kilka minut. Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję, zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i łączymy z jogurtem kokosowym.
WSKAZÓWKA! Jeśli mleczko kokosowe zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać do sosu odrobinę wody.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt kokosowy. Składniki krótko mieszamy i kiedy zaczną się łączyć ze sobą, dolewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta dodajemy więcej mąki. Zależnie od ilości mąki ciasto będzie miało różną konsystencję. Mniej mąki sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, jednak trudniejsze do wyrobienia.
KROK 7: FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACKI
Z wyrobionego ciasta formujemy rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane plastry rozklepujemy lub rozwałkowujemy jak najcieniej. Każdy placek smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
KROK 8: PODAJEMY DANIE
Na każdy talerz wykładamy po kilka placków i porcję grzybów w sosie jogurtowym. Grzyby okraszamy smażonymi boczniakami i dość grubo posiekanym szczypiorem cebuli i podajemy jeszcze gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Kurczak po marokańsku
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Babka orzechowo-migdałowa
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Ragoût z jajek z warzywami
- Ciasto na pizzę
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Quesadilla śniadaniowa
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Jak przygotować sos holenderski?
- BIGOS W 25 MINUT
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Smażona minisałata rzymska
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
329 dni temu
Jw jaki sposób jogurt roślinny może nie być wegański?
odpowiedz