Kuchnia polska - Grzyby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
![Pulpety z indyka w sosie kurkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b3fe6564359c-6c4f9fcf82d9-kw42-2023-lidl-pulpety-z-indyka-w-sosie-kurkowym.webp)
Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.
![Sos kurkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bfa911333aea-3ee7ed16f36c-kw32-2023-paula-bonowicz-golec-sos-kurkowy.webp)
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
![Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b9eb63f74d41-a1a2763e4121-sos-ze-swiezych-grzybow-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!
![Domowy cebularz z kurkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ecbba084420b-a09b7e08dbfc-kw38-karol-okrasa-domowy-cebularz-z-kurkami-1250x700.webp)
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
![Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2edf4523d558-1ba909c18703-kopytka_z_suszonymi_pomidorami_1250x700.webp)
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
![Pieczone pierogi z kurkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/56657def1f08-92c4dc84fe22-KW38_Karol_Okrasa_Pieczone_pierogi_z_kurkami_290818_MS_10510_RGB_OK_1250x700.webp)
Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!
![Gołąbki z soczewicą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bd3cfbefe69e-24a091ec62a4-20_Golabki_z_soczewica_i_grzybami_112_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
![Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/435e572ce570-8a945a637f09-Pieczona_lopatka_w_kremowym_sosie_grzybowym_gazetka_KW50_1250_700.webp)
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
![Krokiety z kapustą i grzybami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a0ad154518f4-2c1844137a9a-1250x700_KW48_krokiety_z-_kapusta_i_pieczarkami_rgb_ok.webp)
Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!
![Gulasz z sarny z kluskami śląskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/581ef9277db7-48a02221c17d-KW_43_Gulasz_z_sarny_z_kluseczkami_slaskimi_21385_rgb_ok_1250x700.webp)
Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.
![Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e907afade0e2-3020930eff6d-KW21-Daria-i-Martin_Kotlety--na-3-sposoby_23127_12052017_mp_4921_RGB_OK.webp)
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!
![Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f8c4eca39d8-801865f2e815-BS_Szynka-wieprzowa--w-sosie-pomidorowo-pieczarkowym_22449_170302_MN10876_RGB_OK.webp)
Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!