Kuchnia polska - Z mięsem - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.
Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
Pierogi z mięsem – przepis
Przepis na pierogi z mięsem ogranicza się zwykle do zaledwie kilku składników. Jednak danie to może różnić się smakiem w zależności od gatunku mięsa, którego użyjecie do przygotowania farszu. Jakie mięso jest więc najlepsze do pierogów z mięsem? Choć zazwyczaj jadamy pierogi z mięsem wieprzowym, to tak naprawdę możemy również pokusić się o przygotowanie pierogów z kurczakiem. Rzadziej przyrządza się farsz na pierogi z mięsem wołowym. Może to wynika z faktu, że nie do końca wiemy, jakie mięso powinniśmy wybrać na pierogi z mięsem. Najczęściej zastanawiamy się, jak zrobić pierogi z mięsem wieprzowym. Gatunek mięsa, którego użyjecie do przygotowania farszu nie jest aż tak istotny jak to, że mięso musi być zmielone. Sprawdźcie, jakie przepisy na pierogi z mięsem mielonym poleca Kuchnia Lidla:
- portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- dim sum z farszem z mięsa mielonego
Warto również spróbować mięsnej wersji pierogów wigilijnych, tj. pierogów z mięsem i kapustą kiszoną, w których grzyby zostały zastąpione albo uzupełnione mięsem.
Za każdym razem, gdy będzie was nurtować pytanie, jak zrobić pierogi z mięsem, sięgnijcie po porady i wskazówki Kuchni Lidla. Tutaj znajdziecie nie tylko przepis na pierogi z mięsem i kapustą, ale również wiele innych ciekawych inspiracji pierogowych.
Z czym jeść pierogi z mięsem?
Pierogi z mięsem wymagają oczywiście odpowiedniej okrasy, najlepiej w postaci sosu. Jaki sos do pierogów z mięsem jest więc najlepszy? Dodatki należy dobrać pod kątem przepisu. Jeśli decydujecie się na farsz z mięsem wieprzowym lub drobiowym, to sos czosnkowy, ziołowy albo śmietanowy będzie jak najbardziej na miejscu. Z kolei w przypadku pierogów z akcentem kuchni azjatyckiej najlepiej sprawdzi się sos sojowy lub pomidorowy. Uniwersalnym rozwiązaniem okaże się natomiast sos grzybowy. A jeśli nadal macie dylemat, z czym zjeść pierogi z mięsem, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, która podsunie wam mnóstwo pomysłów!