Kuchnia polska - Bez mięsa - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 »
Pierogi to jedna z bardziej lubianych potraw kuchni polskiej, będąca również przysmakiem cudzoziemców. Można je jadać zarówno na słodko, jak i na słono. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest odpowiednia konsystencja ciasta oraz farsz, który nawet w przypadku pierogów wytrawnych najczęściej nie zawiera mięsa.

Pierogi bez mięsa – najpopularniejsze przepisy

Wśród najpopularniejszych wersji farszu do pierogów bez mięsa znajduje się farsz, jakim nadziewa się pierogi ruskie, czyli pierogi z ziemniakami. Ich wnętrze wypełnione jest mieszanką ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz twarogu. Tradycyjny przepis na takie pierogi zawiera mąkę pszenną, jednak Kuchnia Lidla zachęca do wypróbowania orkiszowych pierogów ruskich. Koniecznie przekonajcie się, jak smakują!              

A jeśli poszukujecie nieco bardziej urozmaiconych farszów do pierogów, to idealną propozycją będą pierogi z kapustą i grzybami, które w polskiej tradycji są jedną z potraw wigilijnych. Kuchnia Lidla podaje kilka wersji standardowego przepisu:

Oczywiście grzyby leśne możecie zastąpić w tym przepisie również hodowlanymi, przygotowując np. pierogi z pieczarkami albo pierogi z kapustą i pieczarkami. Równie dobrze smakują pierogi nadziane farszem z soczewicy albo z kaszy. Kuchnia Lidla poleca w szczególności przepis na pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.

Smakoszom dań wytrawnych trzeba też koniecznie przypomnieć o zielonych warzywach, które razem z ciastem pierogowym stanowią doskonałe połączenie. Szpinak razem z serem potrafi oczarować niejedno podniebienie. W Kuchni Lidla znajdziecie przydatne wskazówki, jak zrobić pierogi ze szpinakiem:

Z kolei zwolennicy pierogów na słodko obowiązkowo powinni skosztować pierogów z jabłkami, z serem albo szybszej wersji tego dania, czyli pierogów leniwych z serem. Dla znudzonych tradycyjnymi pierogami z serem Kuchnia Lidla przygotowała kilka propozycji na słodko:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!