Kuchnia polska - Bez mięsa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.
Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!
Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!
Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Pierogi bez mięsa – najpopularniejsze przepisy
Wśród najpopularniejszych wersji farszu do pierogów bez mięsa znajduje się farsz, jakim nadziewa się pierogi ruskie, czyli pierogi z ziemniakami. Ich wnętrze wypełnione jest mieszanką ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz twarogu. Tradycyjny przepis na takie pierogi zawiera mąkę pszenną, jednak Kuchnia Lidla zachęca do wypróbowania orkiszowych pierogów ruskich. Koniecznie przekonajcie się, jak smakują!
A jeśli poszukujecie nieco bardziej urozmaiconych farszów do pierogów, to idealną propozycją będą pierogi z kapustą i grzybami, które w polskiej tradycji są jedną z potraw wigilijnych. Kuchnia Lidla podaje kilka wersji standardowego przepisu:
- wigilijne pierogi
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z grzybami i kapustą
- pierogi z kapustą i grzybami
Oczywiście grzyby leśne możecie zastąpić w tym przepisie również hodowlanymi, przygotowując np. pierogi z pieczarkami albo pierogi z kapustą i pieczarkami. Równie dobrze smakują pierogi nadziane farszem z soczewicy albo z kaszy. Kuchnia Lidla poleca w szczególności przepis na pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.
Smakoszom dań wytrawnych trzeba też koniecznie przypomnieć o zielonych warzywach, które razem z ciastem pierogowym stanowią doskonałe połączenie. Szpinak razem z serem potrafi oczarować niejedno podniebienie. W Kuchni Lidla znajdziecie przydatne wskazówki, jak zrobić pierogi ze szpinakiem:
- pierogi ze szpinakiem i serem: ravioli z ricottą i parmezanem
- pierogi ze szpinakiem i fetą: pierogi z krewetkami i szpinakiem
Z kolei zwolennicy pierogów na słodko obowiązkowo powinni skosztować pierogów z jabłkami, z serem albo szybszej wersji tego dania, czyli pierogów leniwych z serem. Dla znudzonych tradycyjnymi pierogami z serem Kuchnia Lidla przygotowała kilka propozycji na słodko: