Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie.
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
Podsmażamy na patelni, nie mieszając, przez ok. 5 minut. Do podgrzybków dodajemy groch. Część grochu rozgniatamy widelcem. Całość doprawiamy solą i smażymy ok. 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmujemy z gazu i przekładamy na talerz. Zostawiamy 2 łyżki cebuli, a pozostałą część łączymy z grochem i podgrzybkami.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKI FARSZ
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
KROK 6: GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem – jedną połowę słodkim, drugą połowę słonym. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
KROK 7: PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą w zależności od rodzaju pierogów.
Zobacz podobne
przepisy
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
407 dni temu
A gdzie są składniki na ciasto???
odpowiedz
407 dni temu
Dziękujemy za komentarz :) Wszystkie składniki są już na swoim miejscu ;)
1122 dni temu
Czy to ma być groch łuskany, namoczony i ugotowany czy ciecierzyca?
odpowiedz
1121 dni temu
Groch :) Namoczony w wodzie ok. 8-12 godzin wcześniej, a następnie ugotowany.