zobacz film Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie.

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.

Podsmażamy na patelni, nie mieszając, przez ok. 5 minut. Do podgrzybków dodajemy groch. Część grochu rozgniatamy widelcem. Całość doprawiamy solą i smażymy ok. 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmujemy z gazu i przekładamy na talerz. Zostawiamy 2 łyżki cebuli, a pozostałą część łączymy z grochem i podgrzybkami.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKI FARSZ

Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ

Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ

Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.

KROK 6: GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem – jedną połowę słodkim, drugą połowę słonym. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.

Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie. Czekamy 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.

KROK 7: PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą w zależności od rodzaju pierogów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    139 dni temu
    A gdzie są składniki na ciasto???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    139 dni temu
    Dziękujemy za komentarz :) Wszystkie składniki są już na swoim miejscu ;)
  • Gość Gość
    854 dni temu
    Czy to ma być groch łuskany, namoczony i ugotowany czy ciecierzyca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    854 dni temu
    Groch :) Namoczony w wodzie ok. 8-12 godzin wcześniej, a następnie ugotowany.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!