
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremkę do wycinania krążków o średnicy ok. 10 cm
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Sposób przygotowania:
CIASTO
Do pojemnika miksującego wlać 250 ml ciepłej wody i olej roślinny, dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, zagnieść ciasto na jednolitą masę, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) program ugniatanie/2 minuty. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Dokładnie umyć pojemnik.
NADZIENIE
KROK 1: PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Udka kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, rozdzielić w stawie. Wołowinę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w 4-cm kostkę. Głęboki wkład do gotowania na parze posmarować 1 łyżeczką oleju i rozłożyć w nim mięso kurczaka i mięso wołowe.
KROK 2: GOTOWANIE NADZIENIA
Seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na 2-cm kawałki i włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika wlać 1 l wody. Umieścić na nim oba wkłady i zamknąć je pokrywą. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/30 minut. Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Z kurczaka usunąć skórę. Oddzielić mięso od kości. Pojemnik miksujący opróżnić i starannie umyć.
KROK 3: PODSMAŻANIE I ROZDRABNIANIE NADZIENIA
Ząbki czosnku obrać, dymki umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Wlać pozostały olej i smażyć składniki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/100°C. Dodać ugotowane mięso kurczaka i mięso wołowe i rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Masę mięsną zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Dodać ugotowane warzywa, 2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i zioła prowansalskie, ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) jeszcze 8 sekund/prędkość 5.
LEPIENIE PIEROGÓW
Na posypanej mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć krążki, na każdym położyć trochę nadzienia. Złożyć pierożki i widelcem mocno ścisnąć ich brzegi.
Połowę pierogów włożyć do płytkiego i do głębokiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika wlać 1 l gorącej wody. Zamocować zestaw do gotowania na parze, zamknąć pokrywą i gotować pierogi, ustawiwszy gotowanie na parze/10 minut. Ugotowane pierogi przełożyć na półmisek, trzymać w cieple. W taki sam sposób ugotować pozostałe pierogi.
PODANIE
W tym czasie na niewielkim ogniu roztapiać masło na patelni, aż zacznie się pienić. Podgrzewać nadal na słabym ogniu, aż pojawią się w nim brunatne cząsteczki. Wtedy masło natychmiast zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sitko. Na patelni roztopić smalec ze skwarkami. Ugotowane pierogi podać ze zrumienionym masłem albo ze smalcem ze skwarkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Komentarze (0)