Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremkę do wycinania krążków o średnicy ok. 10 cm
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
CIASTO
Do pojemnika miksującego wlać 250 ml ciepłej wody i olej roślinny, dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, zagnieść ciasto na jednolitą masę, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) program ugniatanie/2 minuty. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Dokładnie umyć pojemnik.
NADZIENIE
KROK 1: PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Udka kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, rozdzielić w stawie. Wołowinę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w 4-cm kostkę. Głęboki wkład do gotowania na parze posmarować 1 łyżeczką oleju i rozłożyć w nim mięso kurczaka i mięso wołowe.
KROK 2: GOTOWANIE NADZIENIA
Seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na 2-cm kawałki i włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika wlać 1 l wody. Umieścić na nim oba wkłady i zamknąć je pokrywą. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/30 minut. Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Z kurczaka usunąć skórę. Oddzielić mięso od kości. Pojemnik miksujący opróżnić i starannie umyć.
KROK 3: PODSMAŻANIE I ROZDRABNIANIE NADZIENIA
Ząbki czosnku obrać, dymki umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Wlać pozostały olej i smażyć składniki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/100°C. Dodać ugotowane mięso kurczaka i mięso wołowe i rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Masę mięsną zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Dodać ugotowane warzywa, 2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i zioła prowansalskie, ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) jeszcze 8 sekund/prędkość 5.
LEPIENIE PIEROGÓW
Na posypanej mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć krążki, na każdym położyć trochę nadzienia. Złożyć pierożki i widelcem mocno ścisnąć ich brzegi.
Połowę pierogów włożyć do płytkiego i do głębokiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika wlać 1 l gorącej wody. Zamocować zestaw do gotowania na parze, zamknąć pokrywą i gotować pierogi, ustawiwszy gotowanie na parze/10 minut. Ugotowane pierogi przełożyć na półmisek, trzymać w cieple. W taki sam sposób ugotować pozostałe pierogi.
PODANIE
W tym czasie na niewielkim ogniu roztapiać masło na patelni, aż zacznie się pienić. Podgrzewać nadal na słabym ogniu, aż pojawią się w nim brunatne cząsteczki. Wtedy masło natychmiast zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sitko. Na patelni roztopić smalec ze skwarkami. Ugotowane pierogi podać ze zrumienionym masłem albo ze smalcem ze skwarkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!
Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
Pierogi z mięsem w nowej odsłonie
Pierogi to tradycyjna, staropolska potrawa, która od czasu do czasu gości w niemal każdym polskim domu. Ale tak naprawdę pierogi są idealnym przykładem dania obecnego w wielu kulturach na całym świecie! Różne kraje mają swoje własne unikalne przepisy i tradycje związane z ich przygotowaniem oraz podawaniem. Zwykle pojawiają się wersji gotowanej, ale warto wiedzieć, że świetnie smakują również w odsłonie smażonej lub pieczonej. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i słono. W Polsce znajdziesz je w wyspecjalizowanych w tym jednym przysmaku pierogarniach, jak i niedrogich barach mlecznych! Choć wiele osób uważa, że nic nie zapewnia większej satysfakcji od samodzielnie lepionych pierogów.
Spośród polskich osłon dania największą popularnością cieszą się pierogi ukraińskie, które uchodzą za prawdziwy ideał. Ale nawet od najlepszych potraw czasami potrzeba odmiany. Właśnie dlatego tym razem radzimy Ci wypróbować nasz przepis na pierogi z mięsem! Jednak nie są to klasyczne mięsne pierogi w polskim stylu. Za sprawą dodatku ziół prowansalskich dobrze znane pierogi z mięsem występują w nieco innej niż zwykle odsłonie.
Nasze nadzienie do pierogów z mięsem zachwyca zgranym duetem wołowiny i udek kurczaka. To jednak nie koniec niespodzianek, ponieważ wyczujesz w nim także aromatyczny czosnek, cebulę dymkę oraz wspomniane zioła prowansalskie. Starannie zestawione składniki tworzą niezwykle udaną, nieoczywistą kompozycję smaków.
Pierogi z mięsem wołowym i drobiem według przywołanej receptury przygotujesz z łatwością z użyciem termorobota MC Smart. Zrobienie pierogów według naszego przepisu zajmie Ci zaledwie godzinę – to naprawdę niewiele, zwłaszcza że pierogi uchodzą za wyjątkowo czasochłonne danie. Co więcej, przepis na pierogi z mięsem ma średni poziom trudności. Dlatego poradzisz sobie z nim nawet bez dużego doświadczenia w kulinariach! Zaznaczamy jednak, że pierogi z mięsem gotowanym przygotujesz również bez pomocy robota. Oczywiście zajmie Ci to nieco więcej czasu, ale nie musisz rezygnować z tej wyśmienitej, oryginalnej potrawy. Być może te przepyszne pierożki z mięsem zagoszczą w Twojej kuchni nie raz?
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Wiesz, jak zrobić pierogi z mięsem gotowanym z użyciem naszego robota kuchennego. Zadbaliśmy o dokładne wyjaśnienie każdego etapu ich przygotowania. Co jednak kiedy nie masz go w swojej kolekcji narzędzi kuchennych? Wobec tego pozostaje Ci wziąć sprawy we własne ręce.
Od czego zacząć? Pierwszy krok to ugotowanie mięsa, selera oraz pietruszki w zwykłym garnku. Gotuj je do momentu, aż osiągną miękkość, co jakiś czas kontrolując ich stan za pomocą widelca. Przepis na pierogi z mięsem zakłada również dodanie do farszu czosnku i dymki – posiekaj je więc samodzielnie za pomocą bardzo ostrego noża. Kolejny krok w przygotowaniu pierogów z mięsem w farszu to przysmażenie wszystkich składników – w tym momencie sięgnij zatem po patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Po wszystkim zawartość patelni należy dokładnie rozdrobnić. Zrób to za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, przy czym ugotowane wcześniej seler i pietruszkę dodaj do masy na samym końcu. Mamy nadzieję, że nie masz już wątpliwości co do tego, jak zrobić pierogi z mięsem!
Znakomite ciasto na pierogi z mięsem według Kuchni Lidla
Najłatwiej wyrobić ciasto na pierogi z mięsem z robotem kuchennym. Ale jak wspominaliśmy, nie musisz się obawiać – poradzisz sobie również bez niego. Oto krótki instruktaż, z którym nie popełnisz błędu:
- W misce lub na dużej stolnicy wymieszaj mąkę z solą.
- Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do mąki i mieszaj wszystkie składniki razem, aby utworzyć jednolite ciasto. Do mieszania użyj drewnianej łyżki lub ręki.
- Gdy składniki się połączą, przenieś ciasto na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę.
- Wyrabiaj ciasto przez około 5–7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj nieco więcej mąki. Jeśli zbyt suche, użyj trochę więcej wody.
- Gotowe ciasto rozdziel na dwie części. Uformuj z każdej części kulę i owiń je folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Pozwól ciastu odpocząć przez około 30 minut.
- Po odpoczynku ciasto jest gotowe do rozwałkowania i formowania pierogów według preferowanych przepisów.
Podczas formowania pierogów, uważaj, aby dobrze zaklejać brzegi. Dzięki temu uchronisz nadzienie przed wypłynięciem podczas gotowania! Co ważne, nigdy nie dodawaj zimnej wody do pierogów! Grozi to niepożądanym utwardzeniem się ciasta.
Farsz do pierogów z mięsem
Przede wszystkim mięso na pierogi powinno być świeże – nie trzymaj go wcześniej zbyt długo w lodówce. Mamy też cenną podpowiedź, która może ułatwić Ci pracę podczas sporządzania farszu. Jeśli nie dysponujesz robotem kuchennym, możesz kupić mielone mięso do pierogów, dzięki któremu oszczędzisz sporo czasu spędzonego w kuchni. Farsz na pierogi z mięsem mielonym wołowym dobrej jakości nie powinien budzić wątpliwości nawet u największych smakoszy! Weź też pod uwagę, że za sprawą starannego doboru składników, nasz mięsny farsz do pierogów smakuje na tyle wyraziście, że nie potrzebuje konkurencji w postaci innych smaków. Właśnie dlatego sugerujemy wybrać olej o neutralnym smaku. Dobrze sprawdzą się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Oba są bardzo uniwersalne i powszechnie wykorzystywane w kuchni. Postaraj się też nie przesadzić z dodatkiem ziół prowansalskich!
Podczas nakładania mięsnego farszu na pierogi uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością. Kieszonki nie powinny być zbyt pękate. Grozi to rozpadaniem się pierogów podczas gotowania! Co więcej, w przepisie radzimy Ci zamykać brzegi pierogów za pomocą widelca. Gdyby jednak nie odpowiadała Ci taka metoda pracy, równie dobrze zrobisz to po prostu własnymi palcami. Wystarczy, że dokładnie zaciśniesz brzegi ciasta. Dla ułatwienia możesz je delikatnie zwilżyć letnią wodą.
Mamy też ciekawą poradę dla osób, dla których estetyka w kulinariach odgrywa pierwszoplanową rolę! Otóż brzegi pierogów możesz pięknie ozdobić z wykorzystaniem techniki zwanej falbanką. Tak opracowany brzeg pieroga prezentuje się bardzo estetycznie, a co najważniejsze sprawia, że farsz do pierogów z mięsem mielonym pozostaje na swoim miejscu. Jak wykonać falbankę? Złożone brzegi ciasta ściśnij ze sobą delikatnie palcem wskazującym i kciukiem, po czym odrobinę rozciągnij ciasto na zewnątrz i obróć w wybraną stronę. Po kilku próbach zyskasz wprawę. W razie niepowodzenia nie przejmuj się – klejenie brzegów pełni głównie funkcję praktyczną! Przede wszystkim postaw na najwygodniejszy dla Ciebie sposób działania. W końcu chodzi głównie o to, aby farsz do pierogów mięsnych pozostał na miejscu.
Masz już idealne ciasto i wiesz, jak zrobić farsz na pierogi z mięsem. Czas wyjaśnić, jak ugotować pierogi mięsne według naszego przepisu. Oto niezbędne kroki:
- Wybierz duży garnek i wlej do niego wystarczającą ilość wody, aby zanurzyć wszystkie pierogi z mięsem mielonym z przepisu.
- Doprowadź wodę do wrzenia.
- Dodaj odrobinę soli do wody.
- Ostrożnie włóż pierogi do wrzącej wody. Możesz gotować je partiami, ale nie przesadzaj z liczbą pierogów w garnku, aby uniknąć ich sklejania.
- Gotuj pierogi przez około 2-4 minuty. Dobre pierogi z mięsem powinny pływać na powierzchni wody.
- Ostrożnie wyłóż gotowe pierogi łyżką cedzakową lub durszlakiem, aby odcedzić nadmiar wody.
Wskazówki Kuchni Lidla
Mamy nadzieję, że kwestie dotyczące tego, jak zrobić farsz do pierogów z mięsem oraz perfekcyjne ciasto nie mają już przed Tobą tajemnic. Na koniec pozostaje nam wspomnieć o jeszcze jednym, ale bardzo istotnym szczególe związanym z farszem do pierogów z mięsem. Chodzi oczywiście o jego konsystencję!
Jak zrobić farsz do pierogów z mięsem, żeby nie był suchy?
Zadbaliśmy, aby farsz mięsny na pierogi z naszego przepisu nie miał prawa okazać się zbyt suchy. Odpowiada za to przede wszystkim dobór mięsa, które naturalnie zapewnia nadzieniu odpowiednią wilgotność. Nie zapominajmy również o warzywach i dodatku oleju. Jeśli nie korzystasz z robota, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby równomiernie się połączyły i dokładnie przeniknęły swoim smakiem. Możesz też przygotować pierogi z mięsem z rosołu, które będzie wyjątkowo wilgotne dzięki ugotowaniu w bulionie. Uważaj jednak, aby wówczas nie przesadzić z przyprawami, ponieważ mięso i tak będzie miało już w sobie nieco smaku.
Z pewnością wiesz już, jak zrobić farsz do pierogów z mięsem, tak aby okazał się strzałem w dziesiątkę! Koniecznie wypróbuj również inne przepisy z Kuchni Lidla. Karol Okrasa poleca m.in. pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym czy wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono. Zacznij jednak od przygotowania naszych pierogów z mięsem! Przepis na farsz oraz ciasto Cię nie zawiedzie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)