Artykuły
Inspirujące artykuły o produktach i kuchniach z całego świata, które pozwolą Ci poznać sztukę kulinarną od zupełnie innej strony.
Co to jest piwo zasadowe?
Podczas fermentacji alkoholowej powstaje wiele związków wpływających na parametry piwa, np. jego odczyn.
Co to są piwa niszowe?
Piwa niszowe produkowane są na mniejszą skalę. Sprawdź, do kogo trafiają i czym różnią się od marek ogólnodostępnych.
Czym się różni lager od pilznera?
Większość z nas zna podział piwa na lagery i pilsy, ale czy na pewno dobrze rozumiemy ten podział? Sprawdź koniecznie!
Co to jest piwo pszeniczne?
Tradycyjne piwo produkuje się ze słodu jęczmiennego, jednak piwa pszeniczne coraz bardziej zyskują na popularności.
Z jakich aromatów składa się zapach piwa?
Poznaj grupy zapachów, jakich możemy doszukać się w butelce piwa, i spróbuj znaleźć je podczas najbliższej degustacji.
Czy piwo może mieć wady zapachu?
Bukiet zapachowy piwa może przybierać najróżniejsze formy. Są jednak zapachy, które nie wróżą niczego dobrego...
Skąd się bierze piana na piwie?
Do powstania piany potrzebne są dwa składniki: białko i gaz. Sprawdź, z czego powstaje piana na piwie.
Skąd się bierze różnica w barwie różnych gatunków piwa?
Liczba odcieni piwa jest ogromna. Dowiedz się, jak powstaje barwa, z czego wynikają różnice i czy kolor wpływa na smak.
Jak szkoli się degustatorów piwa?
Szkolenie degustatora piwa to długotrwały i wymagający proces, który przechodzi nieliczne grono.
Czy podczas degustacji piwo się wypluwa?
Podczas degustacji wina często wypluwa się trunek. Sprawdź, czy proces oceniania smaku piwa jest podobny.
Ile piwa wypija dziennie degustator?
Testowanie smaku piwa to bardzo ważny moment w procesie produkcji. Czy wiesz, ile piwa wypija dziennie degustator?
Gdzie szkoli się w Polsce piwowarów?
W Polsce nie ma szkół, które uczą piwowarów. Dowiedz się, gdzie można zdobyć doświadczenie związane z tym zawodem.