Na zimowe chłody – goździki!

Goździki wyglądem przypominają małe zardzewiałe gwoździe – nie sposób je pomylić z jakąkolwiek inną przyprawą. Skąd się biorą? Z drzewa goździkowego, które porasta tereny Afryki wschodniej oraz Azję południową. Drzewa goździkowe dojrzewają przez 20 lat, natomiast przez kolejne 50 – owocują. Goździki to nierozkwitnięte pączki tego drzewa. Zbiera się je w momencie, kiedy pąki zdążyły się już zaróżowić, jednak nie wypuściły jeszcze kwiatów.

Aby mieć pewność, że kupiliśmy goździki dobrej jakości, należy je zanurzyć w wodzie. Nadmiernie przesuszone goździki będą unosić się na powierzchni, te z dużą ilością substancji oleistych powinny tonąć lub ustawiać się pionowo na dnie naczynia. Substancje oleiste znajdują się w główce goździka. Po jej rozkruszeniu, powinniśmy otrzymać lekko wilgotną zawartość, która odpowiada za smak i zapach. Podstawowym składnikiem substancji oleistych w goździkach jest eugenol, organiczny związek chemiczny.

Zdrowotne właściwości goździków

Sam eugenol posiada właściwości antyseptyczne, odkażające i przeciwbólowe. Dlatego też już w starożytnych Chinach goździki stosowane były w medycynie. 300 lat p.n.e. zalecano żucie goździków, które znieczulały bolące zęby oraz odświeżały oddech. Niektóre źródła przytaczają, że na dworze cesarza chińskiego istniał obowiązek wkładania goździka do ust, zanim ośmieliło się odezwać do władcy. Do dziś nasze babcie zalecają rozgryzanie goździków i przykładanie ich do bolących zębów. Nie zastąpi to oczywiście wizyty u dentysty, jednak może pomóc uśmierzyć ból. Eugenol do tej pory wykorzystywany jest w stomatologii.

Goździki w codziennej diecie

Goździki są bardzo aromatyczną przyprawą. W Polsce kojarzą się z okresem zimowym, gdyż wchodzą w skład wielu rozgrzewających potraw, napojów oraz ciast. Dodajemy je do grzanego wina, kompotów, pierników. Jest to składnik marynat do wielu mięs oraz ryb. Często występują w parze z cynamonem, kardamonem i imbirem. Wspaniale się komponują z potrawami słodkimi, jak i pikantnymi.

Goździki są bardzo pożądane w naszej diecie. Przypisuje się im właściwości antyutleniające. Oczyszczają nasz organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy. Herbata z goździkami pomaga przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. Goździki mają również zbawienny wpływ na układ pokarmowy – pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają apetyt.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram