Boże Narodzenie - Pierniczki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!
Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.
Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!
Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!
Sprawdzony przepis na miękkie świąteczne pierniczki
Przepis na pierniki krąży zazwyczaj w każdym domu i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pierniczki świąteczne to przecież podstawa wypieków podczas Bożego Narodzenia. Jeśli jednak nie jesteście zadowoleni z rodzinnego przepisu na pierniczki, to pora poznać recepturę, która zagwarantuje, że Wasze pierniczki będą miękkie i pulchniutkie. W niezawodnej Kuchni Lidla znajdziecie, jak zwykle, mnóstwo inspirujących przepisów na słodkie co nieco, a wśród nich m.in. również na pierniczki. Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie, udekorowane słodką polewą i kolorową posypką przygotujecie zaledwie w godzinę dzięki przepisowi na pierniki autorstwa Pawła Małeckiego. Jeszcze szybciej, bo w 45 minut uda Wam się upiec świąteczne pierniczki z Karolem Okrasą. Tak miękkich pierniczków jeszcze nie próbowaliście! Chcecie się przekonać? Nic prostszego, wystarczy podjąć się wykonania pierniczków na podstawie przepisu Kuchni Lidla, a przygotowania do świąt staną się o wiele prostsze i przyjemniejsze! Pamiętajcie, że pierniki świąteczne to obowiązkowa pozycja na liście wypieków bożonarodzeniowych, więc nigdy nie powinno ich zabraknąć. A jeśli dopiero zaczynacie piec, to tym bardziej sięgnijcie po wskazówki i porady Kuchni Lidla. Wtedy pierniczki świąteczne upieką się Wam z każdym przepisem!
Jak przechowywać pierniczki?
Tradycyjny przysmak świąteczny, jakim są pierniczki, mimo iż tak pyszny, z czasem twardnieje. Jeśli zatem zależy Wam, aby pierniczki były miękkie jak najdłużej, to trzeba umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej do tego celu nadają się szklane słoiki bądź metalowe puszki. W ostateczności można posłużyć się plastikowymi pojemnikami na żywność. Zdarza się jednak, że pomimo zachowania wszelkich zasad i reguł właściwego przechowywania pierników z czasem stają się one twarde. Jak zatem sprawić, aby pierniczki ponownie były miękkie i pulchniutkie? Jest na to kilka sposobów. Wszystkim, którzy zastanawiają się, jak przechowywać pierniczki, żeby zmiękły, polecamy wykorzystać jabłko oraz kostki brązowego cukru. Kawałek jabłka należy umieścić w dokładnie zamkniętym pojemniku z piernikami i regularnie wymieniać owoc. Podobnie postępuje się z cukrem, tyle że nie ma konieczności jego podmiany na nowe kostki.