Grill - Schab z grilla - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tradycyjny schabowy może przybrać zupełnie inną postać kulinarną, jeśli tylko zostanie upieczony na grillu, a nie, jak to zwykle bywa, na patelni. Zyska tym samym nie tylko na lekkości, ale przede wszystkim na wartościach odżywczych. Jak sprawić, aby schabem z grilla zachwycili się zarówno domownicy, jak i goście? Sprawdźcie w Kuchni Lidla!

Najlepsze przepisy na schab z grilla

Schab z grilla, choć nie należy do tak oczywistych potraw, jak np. kiełbasa z grilla, jest daniem godnym polecenia. Przede wszystkim schabowy, którego przyrządzicie na grillu, będzie mniej kaloryczny aniżeli ten smażony na patelni. Wynika to głównie z pominięcia panierki, której w przypadku schabu na grilla po prostu się nie stosuje. Potwierdzenie tej zasady znajdziecie praktycznie w każdym przepisie na schab z grilla bez względu na to, czy dotyczy on schabu z grilla pieczonego w folii czy też bezpośrednio na ruszcie. Zajrzyjcie koniecznie do Kuchni Lidla, a przekonacie się, że schabowy może smakować wyśmienicie również z grilla!

Sekret soczystego schabu z grilla tkwi bowiem w odpowiedniej marynacie. W przepisie na schab pieczony na grillu najczęściej przeczytacie o przyrządzeniu schabu z grilla w marynacie jogurtowej czy też miodowej. Istotne jest również, aby schab, jeszcze przed włożeniem na grill, dobrze przeszedł marynatą. W tym celu schab z przeznaczeniem na grill, zamarynowany w jogurcie albo w miodzie, warto odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi mięso nabierze aromatu i nie będzie traciło na wilgotności podczas pieczenia. Niektórzy twierdzą, że dodatkowe walory smakowe można uzyskać, przygotowując schab z kością na grill. Warto spróbować i przekonać się osobiście o ewentualnych różnicach w smaku. Jedno jest pewne. Zdecydowanie nowych i odmiennych od tradycyjnych doznań kulinarnych doświadczycie, kiedy skosztujecie schabu z dzika z grilla. Dziczyzna, tak rzadko spotykana jeszcze w polskiej kuchni, może posłużyć do przygotowania ciekawej wersji schabu z grilla. Dobrze jest mieć pod ręką choćby jeden przepis na takie danie!

Schab z grilla elektrycznego

Pewnie słyszeliście o schabie z grilla elektrycznego i zastanawiacie się, czy istnieje jakiś specjalny sposób jego przyrządzenia. Nieważne, jaki wybierzecie, oraz czym będziecie się kierować, schab z grilla węglowego czy elektrycznego przygotować można według tego samego przepisu. Najlepiej więc skorzystać z bazy Kuchni Lidla i cieszyć się pysznym schabowym nawet wtedy, gdy pogoda zawodzi i uniemożliwia degustację w plenerze.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!