Kuchnia alpejska - Ciasta drożdżowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami – zobacz nasze propozycje
O tym, że tradycyjne ciasto drożdżowe musi być z kruszonką, wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak lubią ciasto drożdżowe z owocami, a szkoda, bo naprawdę warto skusić się na tak miłą odmianę! Od czasu do czasu pozwólcie sobie więc na choć trochę szaleństwa i przygotujcie ciasto drożdżowe z jabłkami, malinami czy jeszcze innymi owocami. W sezonie wskazane są oczywiście te świeże, zimą natomiast możecie je zastąpić suszonymi – sprawdzą się idealnie w wieńcu morelowo-figowym, albo owocami z puszki, jak w przypadku ciasta z brzoskwiniami i borówkami. Więcej pomysłów na ciasto drożdżowe znajdziecie w Kuchni Lidla. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na:
- ciasto drożdżowe z truskawkami i z rabarbarem: drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- ciasto drożdżowe z rodzynkami: baba drożdżowa
- ciasto drożdżowe z jagodami: jagodzianki
- ciasto drożdżowe ze śliwkami
Idealna kruszonka do ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe z kruszonką to podstawa. Obok pytania, jak zrobić ciasto drożdżowe, najczęściej pojawia się to dotyczące kruszonki. W takiej na ciasto drożdżowe kluczem do sukcesu są proporcje trzech składników potrzebnych do jej przygotowania, tj. mąki, masła i cukru, które wynoszą odpowiednio 2:1:1. Podane produkty wystarczy wymieszać, a następnie zagnieść. Oto i cała filozofia. Jeśli potrzebujecie więcej szczegółów, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe z kruszonką.
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Amatorom wypieków drożdżowych, którzy zastanawiają się, jak krok po kroku zrobić ciasto drożdżowe, radzimy zapoznać się z poradami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. wskazówki, jak przygotować rozczyn z drożdży będący gwarancją udanego placka. Z kolei dzięki informacjom o cieście drożdżowym z przepisu podstawowego dowiecie się, jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym, aby miało lekką i puszystą konsystencję. Pamiętajcie, że ważne jest, jakiej mąki użyjecie do przygotowania ciasta drożdżowego. Nie warto w tym przypadku eksperymentować, tylko bazować na zwykłej mące pszennej z dużą ilością białka, tj. najlepiej typu 550.
Jeśli więc chcecie, aby czas spędzony na przygotowaniu wypieku upłynął wam szybko i przyjemnie, to zdajcie się na Kuchnię Lidla, a nie będziecie musieli zastanawiać się, jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie albo dlaczego ciasto drożdżowe opada po upieczeniu. Kilka przydatnych trików i sukces gwarantowany!