Kuchnia amerykańska - Kawa - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Rodzaje kaw
Spośród wielu rodzajów kaw największym zainteresowaniem cieszy się zdecydowanie kawa espresso, której przygotowanie bywa zazwyczaj pierwszą fazą powstania kolejnych odmian tego pobudzającego napoju. Na niej bazuje m.in. kawa nazywana americano. Jej sekret polega na dolaniu wrzątku do espresso, z zachowaniem takich samych proporcji lub przekroczeniem ilości wrzącej wody. Sposobem na zmniejszenie intensywności kawy jest serwowanie jej z mlekiem. W efekcie takiego połączenia uzyskamy np. kawę latte, której największym atutem jest spienione mleko, coraz częściej wzbogacane różnorodnymi dodatkami, np. migdałami w płatkach albo masłem orzechowym, jak w przypadku manhattan latte z przepisu Kuchni Lidla. Z kolei całkowitym przeciwieństwem będzie kawa flat white, po którą sięgają najchętniej osoby z podwójnym zapotrzebowaniem na dawkę kofeiny. W tej odmianie kawy mleko odgrywa drugoplanową rolę, tworząc na powierzchni napoju jedynie płaską taflę. A jeśli jesteście zwolennikami picia kawy nawet w największe upały, to z pewnością przypadnie wam do gustu propozycja Kuchni Lidla na bananową kawę mrożoną z mango. Wśród przepisów Lidla znajdzie się też coś dla bardziej wymagających degustatorów kawy, poszukujących oryginalnych lub zaczerpniętych z innych krajów sposobów jej parzenia, takich jak np. kawa po turecku, irlandzku czy wiedeńsku.
Przepisy na kawy w Kuchni Lidla
Kuchnia Lidla zaskoczy was nietypowymi rozwiązaniami, które możecie wykorzystać do przyrządzenia kawy o każdej porze roku. Sprawdźcie, co zrobić, by jesienią i zimą kawa lepiej rozgrzewała, a latem, wręcz przeciwnie, przyjemnie orzeźwiała. Oto przepisy Kuchni Lidla na pyszną i aromatyczną kawę: