Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- kawiarkę do mokki
- ubijak do mleka
KROK 1: Przygotowujemy kawę
Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.
KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę
Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.
KROK 3: Mieszamy czekoladę z masłem orzechowym
Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4: Przygotowujemy mleko migdałowe
Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.
KROK 5: Wlewamy warstwami składniki
Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.
KROK 6: Serwowanie
Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!
Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1507 dni temu
100ml czekolady to 100g?
odpowiedz
1507 dni temu
Tak, potrzebujesz 100 g wybranej czekolady :)
1081 dni temu
Kiedys tez nie wiedziałem że gramy to to samo co ml
3199 dni temu
Pytanie do ZNIESMACZONEJ: Co i gdzie Pani czytała, bo w poniższych komentarzach nie ma żadnego jadu???
odpowiedz
3199 dni temu
skąd w tych ludziach tyle jadu.. może za dużo tej CZARNEj kawy... dajcie im może coś słodkiego to wyluzują....
odpowiedz
3204 dni temu
Może to i dobre (jeśli ktoś lubi takie "wynalazki") ale nazywanie tego kawą to GRUBE nadużycie! Ja osobiście piję wyłącznie czarną, zero mleka, zero cukru...
odpowiedz
3203 dni temu
Mam podobne odczucia. Kawy w tej szklance tyle co kot napłakał, ale Pan robiący w sumie nazywa to "drinkiem". Skoro więc autor sam nie tytułuje dzieła kawą to raczej to nią nie jest
3202 dni temu
Jest wiele sposobów serwowania kawy a to jest tylko jeden z nich jak sama nazwa wskazuje jest to kawa typu latte. Przepis taki pozwala na odkrywanie nowych połączeń kawy i uwalniania całkowicie innych smaków niż zwykła czarna...
3201 dni temu
Matyldo, dla fanów czarnej kawy przygotowaliśmy osobny materiał - https://kuchnialidla.pl/sposoby-parzenia-kawy :)
3201 dni temu
Kwestia gustu :) Do mojego akurat przypadło choć to miliony kalorii :P
3200 dni temu
Kogo obchodzi co pijesz?
zobacz wszystkie