Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- drewnianą łyżkę lub łopatkę silikonową
- sito
- mikser
- worek cukierniczy
- papier do pieczenia
- blaszkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: przygotowujemy bazę ciasta parzonego
Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Opcjonalnie dolewamy rum. Następnie partiami wsypujemy przesianą przez sito mąkę połączoną z kakao i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 1 minutę.
KROK 2: miksujemy masę z jajkami
Wystudzoną masę miksujemy, stopniowo dodając jajka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
KROK 3: szprycujemy paski ciasta
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycujemy paski ciasta o długości około 12-15 cm i szerokości około 5 mm.
KROK 4: posypujemy ciasteczka migdałami
Migdały blanszujemy (przez kilka minut migdały gotujemy we wrzątku), obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Posypujemy ciasto.
KROK 5: pieczemy
Pieczemy przez około 12-13 minut w temperaturze 180°C.
KROK 6: przygotowujemy sos czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy z dodatkiem pokruszonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Do jednolitego sosu czekoladowego dodajemy rum (opcjonalnie). Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!
Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Francuskie paluchy z pesto
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Jajka po rosyjsku
- Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Kolorowa sałatka warzywna
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Krewetki w tempurze
- Tarta z burakiem
- Pasta jajeczna
- Tortille z łososiem wędzonym
- Domowe sezamki
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Muffiny omletowe
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
- Tort piernikowo-kajmakowy
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Dacquoise orzechowe
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Minitorcik migdałowy "Paris"
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3024 dni temu
Dwa razy powtórzone i na dwa razy nie wyszło. Masa jest jest za płynna.
odpowiedz
3023 dni temu
Do trzech razy sztuka? Pamiętaj, że bardzo ważne jest dokładne odmierzenie składników - wykorzystaj koniecznie wagę kuchenną. Ciasto parzone należy ucierać drewnianą łyżką, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy jest gotowe. Należy je dokładnie przestudzić przed miksowaniem z jajkami. Mamy nadzieję, że spróbujesz jeszcze raz i wtedy na pewno się uda!
3152 dni temu
No nie, znowu nie ma filmiku z Pawłem Małeckim, drugi tydzień z rzędu! W styczniu było to samo. Chyba od stycznia były tylko 3 filmiki. Proszę o filmiki z cukiernikiem. I więcej Karola Okrasy. Bo też na nim oszczędzacie, na jego filmikach.
odpowiedz