Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • drewnianą łyżkę lub łopatkę silikonową
  • sito
  • mikser
  • worek cukierniczy
  • papier do pieczenia
  • blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: przygotowujemy bazę ciasta parzonego

Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Opcjonalnie dolewamy rum. Następnie partiami wsypujemy przesianą przez sito mąkę połączoną z kakao i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 1 minutę.

KROK 2: miksujemy masę z jajkami

Wystudzoną masę miksujemy, stopniowo dodając jajka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

KROK 3: szprycujemy paski ciasta

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycujemy paski ciasta o długości około 12-15 cm i szerokości około 5 mm.

 

KROK 4: posypujemy ciasteczka migdałami

Migdały blanszujemy (przez kilka minut migdały gotujemy we wrzątku), obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Posypujemy ciasto.

 

KROK 5: pieczemy

Pieczemy przez około 12-13 minut w temperaturze 180°C.

KROK 6: przygotowujemy sos czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z dodatkiem pokruszonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Do jednolitego sosu czekoladowego dodajemy rum (opcjonalnie). Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Chrupiące czekoladki

Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Chrupiące czekoladki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Grzybki

Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Grzybki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Czekoladowe ciasteczka

Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!

Czekoladowe ciasteczka

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Minitorciki czekoladowe z owocami

Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Minitorciki czekoladowe z owocami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    3283 dni temu
    Dwa razy powtórzone i na dwa razy nie wyszło. Masa jest jest za płynna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3282 dni temu
    Do trzech razy sztuka? Pamiętaj, że bardzo ważne jest dokładne odmierzenie składników - wykorzystaj koniecznie wagę kuchenną. Ciasto parzone należy ucierać drewnianą łyżką, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy jest gotowe. Należy je dokładnie przestudzić przed miksowaniem z jajkami. Mamy nadzieję, że spróbujesz jeszcze raz i wtedy na pewno się uda!
  • Gość Gość
    3411 dni temu
    No nie, znowu nie ma filmiku z Pawłem Małeckim, drugi tydzień z rzędu! W styczniu było to samo. Chyba od stycznia były tylko 3 filmiki. Proszę o filmiki z cukiernikiem. I więcej Karola Okrasy. Bo też na nim oszczędzacie, na jego filmikach.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!