Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagotowujemy mleko z imbirem
Imbir obieramy i grubo siekamy. Zagotowujemy wraz z mlekiem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2: Zaparzamy kawę
Kawę zalewamy ok. 600 ml wrzącej wody. Pomarańczę sparzamy, z połowy obieramy zest.
Krok 3: Kawę podajemy z mlekiem imbirowym
Mleko ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sito i spieniamy. Kawę i likier przelewamy do 4 kubków, słodzimy według uznania. Dekorujemy pianką imbirową, posypujemy odrobiną mielonego imbiru i skórką z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!
Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kawa z lodami i bitą śmietaną
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Zupa dyniowa z imbirem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Racuchy z jabłkami
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Kimchi
- Kawa po kozacku
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Kawa z imbirem
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Domowe żelki owocowe
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Kapusta włoska faszerowana mięsem
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1090 dni temu
"z połowy obieramy zest. "? co to znaczy?
odpowiedz
1089 dni temu
Zest to po prostu skórka obrana z cytrusów, np. cytryn, limonek, a w tym przypadku- z pomarańczy. Jest to określenie dość często pojawiające się w kulinarnym żargonie. Więcej na ten temat piszemy tutaj: https://kuchnialidla.pl/zest-i-zester-co-to-takiego
2840 dni temu
Co robimy z pomarańczą? Kiedy ją dodajemy i w jakiej formie? Tylko dekorujemy skórka?
odpowiedz
2839 dni temu
Tak jak w przepisie - z pomarańczy ścieramy skórkę, czyli zest. Ozdabiamy nią kawę :)
2192 dni temu
Chyba ucięło nieco tekstu. Nie wiadomo też, co z likierem. Podejrzewam, że sok z pomarańczy dodajemy do kawy, a przynajmniej trochę soku (bo soku z całej pomarańczy będzie chyba za dużo jak na 600 ml kawy...) Tak samo likier i cukier i dopiero na wierzchu dekorujemy pianką. Ale czekam na potwierdzenie tej teorii :)
2192 dni temu
W kroku 3 mamy informację o likierze :) Dodajemy go do kawy. Natomiast z pomarańczy wykorzystujemy tylko skórkę :)
2185 dni temu
Można dodać mleko roślinne np. kokosowe?