
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagotowujemy mleko z imbirem
Imbir obieramy i grubo siekamy. Zagotowujemy wraz z mlekiem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2: Zaparzamy kawę
Kawę zalewamy ok. 600 ml wrzącej wody. Pomarańczę sparzamy, z połowy obieramy zest.
Krok 3: Kawę podajemy z mlekiem imbirowym
Mleko ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sito i spieniamy. Kawę i likier przelewamy do 4 kubków, słodzimy według uznania. Dekorujemy pianką imbirową, posypujemy odrobiną mielonego imbiru i skórką z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (7)
1455 dni temu
"z połowy obieramy zest. "? co to znaczy?
Odpowiedz
1454 dni temu
Zest to po prostu skórka obrana z cytrusów, np. cytryn, limonek, a w tym przypadku- z pomarańczy. Jest to określenie dość często pojawiające się w kulinarnym żargonie. Więcej na ten temat piszemy tutaj: https://kuchnialidla.pl/zest-i-zester-co-to-takiego
3206 dni temu
Co robimy z pomarańczą? Kiedy ją dodajemy i w jakiej formie? Tylko dekorujemy skórka?
Odpowiedz
3204 dni temu
Tak jak w przepisie - z pomarańczy ścieramy skórkę, czyli zest. Ozdabiamy nią kawę :)
2558 dni temu
Chyba ucięło nieco tekstu. Nie wiadomo też, co z likierem. Podejrzewam, że sok z pomarańczy dodajemy do kawy, a przynajmniej trochę soku (bo soku z całej pomarańczy będzie chyba za dużo jak na 600 ml kawy...) Tak samo likier i cukier i dopiero na wierzchu dekorujemy pianką. Ale czekam na potwierdzenie tej teorii :)
2558 dni temu
W kroku 3 mamy informację o likierze :) Dodajemy go do kawy. Natomiast z pomarańczy wykorzystujemy tylko skórkę :)
2551 dni temu
Można dodać mleko roślinne np. kokosowe?