• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Zagotowujemy mleko z imbirem

Imbir obieramy i grubo siekamy. Zagotowujemy wraz z mlekiem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Krok 2: Zaparzamy kawę

Kawę zalewamy ok. 600 ml wrzącej wody. Pomarańczę sparzamy, z połowy obieramy zest.

Krok 3: Kawę podajemy z mlekiem imbirowym

Mleko ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sito i spieniamy. Kawę i likier przelewamy do 4 kubków, słodzimy według uznania. Dekorujemy pianką imbirową, posypujemy odrobiną mielonego imbiru i skórką z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    716 dni temu
    Co robimy z pomarańczą? Kiedy ją dodajemy i w jakiej formie? Tylko dekorujemy skórka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    714 dni temu
    Tak jak w przepisie - z pomarańczy ścieramy skórkę, czyli zest. Ozdabiamy nią kawę :)
  • Gość Gość
    68 dni temu
    Chyba ucięło nieco tekstu. Nie wiadomo też, co z likierem. Podejrzewam, że sok z pomarańczy dodajemy do kawy, a przynajmniej trochę soku (bo soku z całej pomarańczy będzie chyba za dużo jak na 600 ml kawy...) Tak samo likier i cukier i dopiero na wierzchu dekorujemy pianką. Ale czekam na potwierdzenie tej teorii :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    68 dni temu
    W kroku 3 mamy informację o likierze :) Dodajemy go do kawy. Natomiast z pomarańczy wykorzystujemy tylko skórkę :)
  • Gość Gość
    61 dni temu
    Można dodać mleko roślinne np. kokosowe?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram