
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Zagotowujemy mleko z imbirem
Imbir obieramy i grubo siekamy. Zagotowujemy wraz z mlekiem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2: Zaparzamy kawę
Kawę zalewamy ok. 600 ml wrzącej wody. Pomarańczę sparzamy, z połowy obieramy zest.
Krok 3: Kawę podajemy z mlekiem imbirowym
Mleko ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy przez sito i spieniamy. Kawę i likier przelewamy do 4 kubków, słodzimy według uznania. Dekorujemy pianką imbirową, posypujemy odrobiną mielonego imbiru i skórką z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1259 dni temu
"z połowy obieramy zest. "? co to znaczy?
odpowiedz
1258 dni temu
Zest to po prostu skórka obrana z cytrusów, np. cytryn, limonek, a w tym przypadku- z pomarańczy. Jest to określenie dość często pojawiające się w kulinarnym żargonie. Więcej na ten temat piszemy tutaj: https://kuchnialidla.pl/zest-i-zester-co-to-takiego
3009 dni temu
Co robimy z pomarańczą? Kiedy ją dodajemy i w jakiej formie? Tylko dekorujemy skórka?
odpowiedz
3008 dni temu
Tak jak w przepisie - z pomarańczy ścieramy skórkę, czyli zest. Ozdabiamy nią kawę :)
2361 dni temu
Chyba ucięło nieco tekstu. Nie wiadomo też, co z likierem. Podejrzewam, że sok z pomarańczy dodajemy do kawy, a przynajmniej trochę soku (bo soku z całej pomarańczy będzie chyba za dużo jak na 600 ml kawy...) Tak samo likier i cukier i dopiero na wierzchu dekorujemy pianką. Ale czekam na potwierdzenie tej teorii :)
2361 dni temu
W kroku 3 mamy informację o likierze :) Dodajemy go do kawy. Natomiast z pomarańczy wykorzystujemy tylko skórkę :)
2354 dni temu
Można dodać mleko roślinne np. kokosowe?